Hopp til innhold

– Jeg irriterer meg fortsatt grønn over alle feilene jeg gjør

Det er ofte ingen andre enn ham selv som skjønner når han gjør feil. Men perfeksjonisten Magnus Carlsen (22) er nesten aldri helt fornøyd med et parti.

Carlsen

Magnus Carlsen har lenge vært verdens beste sjakkspiller, men det betyr overhodet ikke at han spiller plettfritt, ifølge ham selv. Her spiller han remis mot bulgarske Veselin Topalov under Norway Chess i mai.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Anand

Viswanathan Anand skal forsvare verdensmestertittelen på hjemmebane.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Egentlig føler jeg aldri at jeg har spilt ordentlig gode partier. Det er nesten alltid et eller annet jeg føler jeg har gjort galt, sier Magnus Carlsen til NRK.no.

Ordene tilhører altså verdens suverent best rankede sjakkspiller, som nå skal kjempe om den gjeveste tittelen av dem alle: Verdensmester.

– Ofte dumme feil

Carlsen ble med sine 19 år og 32 dager den yngste sjakkspilleren i historien til å holde posisjonen som verdens beste på rankingen.

Han har vunnet den anerkjente prisen Chess Oscar de fire siste årene, noe som vitner om en mildt sagt dominerende plass i sjakkens verden.

– Jeg liker jo å vinne da, selvfølgelig, og så vil jeg bli bedre, sier Carlsen, og tar en kort pause.

– Jeg irriterer meg fortsatt grønn over alle feilene jeg gjør. Det er ofte dumme feil som bare jeg oppfatter. Men det motiverer meg til å bli enda bedre, sier Carlsen.

– Blir du noen gang god nok?

– Nei, egentlig ikke. Jeg kan være kjempefornøyd likevel, men det er alltid noen småting å rette på. Så lenge det er det, vil det alltid være mulig å finne motivasjon til å bli bedre, sier Carlsen.

  • Lørdag starter VM i sjakk: Les alt om Magnus Carlsen her!

– På ingen måte utlært

Simen Agdestein (46) ble norgesmester allerede som 15-åring i 1982. Han var senere lærer og trener for Magnus Carlsen, og nå har Agdestein selv gjort comeback i sjakksetet.

Han tror det er nettopp læringsbehovet som gjør Carlsen til en drivende god sjakkspiller.

– Jeg tror Magnus kommer til å forbli der han er, reise rundt og spille i mange år fremover. Ikke fordi han nødvendigvis skal oppnå så mye mer, han har jo oppnådd nesten alt. Men han er så interessert i sjakk, for å si det enkelt. Jeg tror Magnus ennå vil være nysgjerrig på å utforske dette spillet i mange år. Han er på ingen måte utlært, og sjakken er hele tiden i utvikling, sier Agdestein.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Han er 22 år, han er geni-erklært og han skal spille VM til uka. Magnus Carlsen er noe for seg sjøl og det har han vært lenge. Len deg godt tilbake og bli med på reisen fra vidunderbarn, til stormester og nå kanskje verdensmester.

SE MINIPORTRETT: Magnus Carlsen fra vidunderbarn til kanskje verdensmester.

46-åringen sier at Carlsen sitt mål hele tiden har vært å bli en bedre sjakkspiller - ikke å vinne flest mulig troféer.

– Allerede fra han var ti år, har fokuset vært på å mestre spillet og ikke å bli stormester og ditt og datt. Det skal det heller ikke være, men det er utrolig lett å få feil fokus. Det så du for eksempel under kandidatturneringen. Han ledet med tre runder igjen, og så begynte han å tenke resultat. Da går det galt, sier Agdestein.

– Forstår sjakk på en ny måte

Carlsen klarte imidlertid å holde unna i kandidatturneringen i mars/april med et nødskrik, og seieren gjør at han nå skal måle krefter mot indiske Viswanathan «Vishy» Anand.

De siste månedene har Carlsen terpet trekk og analysert Anand med sine sekundanter, som også vil briefe ham under mesterskapet i India.

– Det er jo en overraskelse, men også veldig motiverende, at det er blitt åpnet nye muligheter, og jeg forstår sjakken på en helt ny måte. Ting jeg var helt sikker på skulle gjøres på én måte, men som viser seg å fungere helt annerledes, sier Carlsen.

Siste nytt

  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten

Sendeplan

Kl. Program Kanal