Hopp til innhold

– Ikke akkurat fyrverkeri i dag heller

CHENNAI (NRK.no): Magnus Carlsen (22) og Vishy Anands (43) forsiktige og uvanlig kortspilte VM-åpning opprører et kresent sjakkpublikum.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen og Vishy Anand har tatt få sjanser i VM-åpningen, og avsluttet partiene uvanlig tidlig. Det skaper misnøye blant sjakkspillere.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg er på ingen måte inspirert etter starten i sjakk-VM. En ting Garri Kasparov alltid forstod var at sjakk må være show, skriver Hikaru Nakamura, verdens fjerde beste sjakkspiller, på Twitter.

Hikaru Nakamura

Hikaru Nakamura er nummer én i USA, og ranket som nummer fire i verden. Dette bildet er hentet fra 2003.

Foto: James F. Perry

Nakamura og resten av sjakkverden har fulgt spent med på de to første partiene i sjakk-VM denne helgen - det største du kan vinne som sjakkspiller.

Men så langt har de sjakkfrelste hatt lite å glede seg over - i hvert fall rent spenningsmessig.

Begge partiene har endt uavgjort, og begge partiene har blitt ferdigspilt før to timer er passert.

Les om søndagens parti: Carlsen tvang Anand til remis

– Det er klart at det har vært litt kjedelig. Ingen av partiene har kommet ut av åpningsspillet ennå, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

– Ikke akkurat fyrverkeri i dag, heller. Men vi kommer til å få se ordentlig kriging i den neste partiene, skriver VM-kommentator Lawrence Trent på Twitter.

  • Er du enig/uenig med kritikken? Delta i debatten om sjakk-VM på våre Facebook-sider, NRK Sport og vår rene sjakkside, NRK Sjakk.

Korte, kjedelige partier

Det første partiet var over etter drøyt halvannen times spill, og bare 16 trekk. Dagens andre parti var slutt etter en drøy time etter 25 trekk.

Det er langt vanligere at sjakkpartier varer mellom fire og sju timer, og at partiene har en åpning, en midtdel og et sluttspill.

– Så tidlig i kampen føler de litt på hverandre. De må være litt forsiktige for å ikke satse for hardt. Jeg er helt sikker på at vi får se mer kjemping i de kommende kampene, sier Susan Polgar, verdens første kvinnelige stormester i sjakk, til NRK.no.

Susan Polgar

Susan Polgar ble ansett som et vidunderbarn, og var ranket som verdens beste kvinnelige sjakkspiller som 15-åring.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Hun mener likevel det er naturlig at det tar litt tid - eller rettere sagt noen flere partier - før spenningen tar seg opp.

– Hvorfor det?

– Til slutt kommer noen til å ville vinne. Ikke at de ikke vil det nå, men de kommer til å begynne å tenke på å vinne sammenlagt. Det kan ikke bli bare uavgjort, sier Polgar.

Anand beklaget

Også sjakkspillerne selv har merket seg en viss misnøye over de kortspilte partiene. Etter søndagens parti beklaget Anand mangelen på intensitet.

– Jeg spiller forsiktig, og det må jeg bare beklage. Jeg er sikker på at det bli mer interessante partier etter hvert. Akkurat nå bare føler vi litt på hverandre, forsikret Anand.

Les også: Anands VM-paradoks: – Må vinne for å bli historisk

Også Carlsen skulle ønske partiene varte lengre.

– Vi er i en tilpasningsfase. Spillet ble tidlig låst i dag, og det var ikke flere muligheter, sier Carlsen.

Tidligere VM-finalist Nigel Short mener imidlertid at dagens parti fort kunne blitt veldig spennende - om ikke Anand hadde avsluttet det tidlig.

– Dagens stilling hadde potensiale til å bli veldig spennende, men Vishy valgte å ikke gå for gull, skriver VM-finalisten fra 1993 (tapte for Garri Kasparov journ.anm.) på Twitter.

VIDEO: Her avgjøres andre parti: – Overraskende!(artikkelen fortsetter under videoen)

Magnus Carlsen spilte godt med svarte brikker, og fikk remis med Vishy Anand i det andre partiet i sjakk-VM.

VIDEO: Carlsen og Anand med remis i andre parti

Synd for publikum

Magnus Carlsens manager Espen Agdestein mener det var forståelig at Anand ønsket remis såpass tidlig i søndagens parti.

– Anand er rutinert. Han kunne velge mange skarpe varianter, men hadde ikke analysert det på forhånd, så da valgte han å spille litt trygt, sier han.

– Blir det kjedelig for publikum?

– Det er litt synd for publikum at det ikke er mer dramatisk sjakk, men det er 12 partier, og det gir det hele en egen psykologi, en egen stemning. Det gjelder bare å vinne ett parti mer enn motstanderen. Det blir litt som i fotball, at det løsner når det kommer ett mål, forklarer manageren.

Mandag skal Carlsen og Anand ha hviledag, før parti nummer tre fortsetter tirsdag morgen. Søndag ble det klart at Carlsen dropper planen om å forlate VM-hotellet i Chennai for å dra til kysten.

22-åringen ønsker heller å slappe av i VM-byen og - som han sa på pressekonferansen - få med seg Manchester United - Arsenal søndag kveld.

VIDEO: En oppsummering av andre parti i sjakk-VM

Andre dag med VM i sjakk i den indiske byen Chennai er over og NRKs sjakkekspert Torstein Bae tar deg gjennom partiet. Han gir deg et innblikk i hva som kunne skje og hva som skjedde i den andre kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand.

VIDEO: NRKs sjakkekspert oppsummerer andre parti i Chennai.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal