Hopp til innhold

Omstridt sjakkavtale nedstemt: – Magnus har nok fått seg en skikkelig trøkk

LARVIK/OSLO (NRK): Det ble stilt mistillitsforslag til sittende sjakkpresident, Morten L. Madsen etter at Kindred-avtalen ble nedstemt. Madsen ble likevel gjenvalgt.

Magnus Carlsen

ØNSKET AVTALE MED KINDRED: Magnus Carlsen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

132 stemte nei, mens 44 stemte ja. Tre blanke stemmer ble avgitt da Norges Sjakkforbund stemte over den mye diskuterte samarbeidsavtalen med Kindred.

Dermed fikk ikke Magnus Carlsen viljen sin. Verdens beste sjakkspiller har vært tydelig på at avtalen ville gitt Sjakk-Norge tiltrengte midler.

En avtale med Kindred ville gitt Norges Sjakkforbund 50 millioner kroner over fem år.

– Sjakkspillere lar seg ikke kjøpe, vi er ikke opptatt av penger. Det var veldig greit at det var et så massivt flertall. Hvis det hadde blitt ja, hadde det vært forferdelig krise for oss, sier Simen Agdestein til NRK.

Norges Sjakkforbunds kongress

GLAD FOR AT AVTALEN BLE NEDSTEMT: Simen Agdestein.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Magnus har nok fått seg en skikkelig trøkk. Det så ut som han ønsket å kuppe en demokratisk prosess. Magnus har en enorm kraft, og kan dra med seg tusenvis av hjemmesittere, sier Agdestein videre.

Agdestein er en av Norges beste sjakkspillere, og var treneren til Magnus Carlsen i en lang periode.

Twitter skriver Carlsens klubb, Offerspill SK, følgende:

– Kongressen stemte dessverre nei til Kindred-avtalen. Nå ser vi fremover og har flere arrangementer i vente.

Styremedlem i Offerspill, Jon Kristian Haarr, ønsker ikke å stille til intervju med NRK søndag kveld. Det gjør heller ikke Johan Sebastian Christiansen, som spiller for klubben.

Mistillit mot presidenten

Kongressen gikk til avstemning rett etter 21.15 søndag kveld.

Da hadde de allerede brukt over to timer på å diskutere saken fra talerstolen. NRK forsøkte å holde oversikten over hvem som talte for – og hvem som talte mot – den omstridte avtalen. Ni personer var for, mens 14 var mot.

De som var for, argumenterte første og fremst med den økonomiske situasjonen i sjakkforbundet. Flere har pekt på at man desperat trenger penger, og at dette var en god mulighet til å få sårt tiltrengte ressurser.

Sjakkforbundet er ikke en del av idrettsforbundet, og får dermed ikke nyte like godt av tippemidlene.

Mot-siden argumenterte først og fremst for at man ikke ønsket å binde opp sjakkforbundet til å være en politisk aktør. Noen hadde prinsipielle innvendinger mot spillbransjen.

Etter kongressens nei til Kindred-avtalen, ble det også stilt mistillitsforslag til sittende president Morten L. Madsen.

Per Kristian Hansen ble lagt frem som et benkeforslag som ny sjakkpresident.

Madsen fikk umiddelbart støtte fra flere av de innstilte styremedlemmene, og etter avstemning ble Madsen gjenvalgt som sjakkpresident med 87 mot 62 stemmer.

– Jeg er veldig glad for at demokratiet har talt og at de ønsket å ha med meg videre, sier Madsen til NRK.

Hansen ble senere valgt som visepresident, mot valgkomiteens kandidat, Pål Nordquelle.

Ga fra seg 35 delegater

Det har stormet i Sjakk-Norge de siste ukene.

I juni startet Carlsen Offerspill SK, og betalte for de 1000 første medlemmene som meldte seg inn. Et av formålene var å få gjennom den mye diskuterte avtalen. Dette har Carlsen fått kritikk for.

Laster Twitter-innhold

Han er blitt beskyldt for å kuppe kongressen for å tvinge gjennom sitt eget syn. I et stort intervju med NRK avviste Carlsen dette.

Lørdag skrev styret i Offerspill SK i en uttalelse at de gir fra seg 35 delegater fra søndagens kongress. I utgangspunktet hadde klubben 41 delegater.

Ifølge en juridisk betraktning gjort av jusprofessor Geir Woxholth har ikke Offerspill SKs medlemmer stemmerett på sjakk-kongressen i Larvik søndag.

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    – Det er en av de beste kampene vi har spilt her. Prestasjonsmessig er vi ganske nære, og så er det et par situasjoner hvor vi kommuniserer ganske dårlig, sier Nedregotten til NRK.

    – I etterpåklokskapens navn var det dumt av meg å trene dem i fjor, men slik ble det, sier Nedregotten med et smil.

    I forkant av VM i fjor hjalp han det estiske paret med både teknikk og taktikk.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal