Hopp til innhold

Kritiseres etter varslingsbråk - nå beklager idrettspresidenten

Norges idrettsforbund har brukt tre måneder og drøyt 1.100.000 kroner på en varslingssak som ifølge deres egen advokat var basert på en misforståelse. Fredag kveld beklager idrettspresidenten overfor partene.

NM-Veka 2020, Berit Kjøll

BEKLAGER: Idrettspresident Berit Kjøll, her fotografert ved en tidligere anledning.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Flere måneder med støy, dårlig stemning og høye utgifter for Norges idrettsforbund ble fredag avsluttet med en pressekonferanse etter et ekstraordinært styremøte på Gardermoen.

Der presenterte idrettspresident Berit Kjøll konklusjonen etter den betente varslingssaken som har ridd idrettstoppene som en mare siden desember.

Fasit? Ingen har gjort noe feil.

Styremedlemmet som var én av partene i saken, lot seg på ingen måte imponere.

– Jeg har etterlyst at noen tar ansvar for den omfattende belastningen jeg har blitt utsatt for i over tre måneder, skriver omvarslede til NRK.

Idrettsstyremedlemmet er glad for at dagens styrevedtak bekrefter at personen ikke har brutt arbeidsmiljøloven, men utover det er det mest misnøye å spore:

– Akkurat nå begrenser jeg meg til å si at jeg er svært lite fornøyd med at det ikke tas ansvar for at saken ble eskalert helt ut av proporsjoner, lyder uttalelsen videre.

Les også: Tidenes dyreste kaffekopp

VM snøsport for parautøvere
VM snøsport for parautøvere

Beklager

Varslers advokat Terje G. Andersen sier følgende til NRK:

– Vi synes det er leit at saken har blitt mer omfattende enn nødvendig, men det er ikke noe min klient kan lastes for.

Andersen påpeker at hans klient er glad for at styrevedtaket gjør det klart at vedkommende var i sin fulle rett til å varsle, og at varsleren ikke har gjort noe galt, eller kan klandres for prosessen.

Fredag kveld skriver Kjøll i e-post til NRK at hun beklager overfor partene:

Idrettsstyret har nå behandlet og lukket saken og står enstemmig bak de vedtakene som er gjort. Idrettsstyret og jeg forstår selvsagt at denne saken har vært belastende for alle involverte parter, og det beklager vi.

Les også: Reagerer kraftig på Idrettsforbundets håndtering av varslingssak: – Sterkt kritikkverdig

Varslingssak i Norges idrettsforbund
Varslingssak i Norges idrettsforbund

– Saken skyldes en misforståelse

Styret i Norges idrettsforbund (NIF) var fredag formiddag samlet på et hotell på Gardermoen for å få en endelig slutt på varslingssaken.

Det klarte de, men det ble langt fra billig.

– Vi har landet og avsluttet det som har vært en krevende varslingssak, sa idrettspresident Berit Kjøll på en presseseanse etter det ekstraordinære styremøtet.

– Vi har hittil brukt 1.120.590 kroner, opplyste hun.

Jan Fougner og Berit Kjøll, varslingssak

RADARPAR: Idrettspresident Berit Kjøll (til høyre) vil ikke stille til intervju uten advokat Jan Fougner ved sin side.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

Advokat Jan Fougner, som har bistått NIF de siste ukene, var tydelig på at saken ble mye større enn den hadde trengt å bli, og han omtalte kostnadene som «unødvendige».

– Denne saken skyldes en misforståelse, sa han, og presiserte at hverken varsler eller omvarslede har gjort noe kritikkverdig i saken.

– Mye penger

Fougner ansvarliggjorde ingen for den store ressursbruken, men han mente at konflikten kunne ha vært løst tidligere.

– Saken kunne ha vært håndtert enklere, med tidligere fokus på reparasjon og læring, sa advokaten, uten at han ville rette kritikk mot noen.

– Jeg har antydet at man kunne gått mer rett på sak i denne situasjonen, utdypet han overfor NRK.

Berit Kjøll og Jan Fougner

ADVOKATHJELP: Kjøll hadde advokat Fougner hakk i hæl da hun kom ut fra møterommet.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

Idrettspresident Kjøll fulgte opp med å avkrefte av hun tar selvkritikk for at regningen ble såpass stor.

– Dette er mye penger, men i slike saker er det nødvendig, svarte Kjøll.

Fougner presiserte at alle regler er fulgt.

Pengene er brukt på advokathjelp. Først til å lage en rapport, så til å bistå partene, og så til å hjelpe styret med behandlingen.

Kjøll svarte NRK at utgifter til kommunikasjonsbistand kommer i tillegg.

Les også: Bråk i idrettsforbundet – ledelsen gjemmer seg bak stjerneadvokat

Tage Pettersen, Berit Kjøll og Joshua King
Tage Pettersen, Berit Kjøll og Joshua King

Fikk kraftig kritikk

Alt startet i desember da en NIF-ansatt leverte et varsel mot et medlem i idrettsstyret. Det ble begynnelsen på flere måneder med voldsom støy og store utgifter. Varselet skal ha handlet om at den ansatte skal ha opplevd at styremedlemmet kom med beskyldninger om ordrenekt foran idrettspresident Berit Kjøll.

Samtidig ble NIF-ansatte informert om nedbemanning, store kutt og økonomisk trøbbel, og generalsekretær Nils Einar Aas opplyste at bruken av konsulenter skulle reduseres.

Likevel bestilte idrettsforbundets varslingsmottak en omfattende rapport av en ekstern advokat i forbindelse med varslingssaken, som advokat Fougner nå har konkludert med at berodde på en ren misforståelse.

Flere har reagert både på pengebruken og håndteringen underveis. Samtidig har det vært svært vanskelig å få svar fra idrettsledelsen.

– Det er sterkt kritikkverdig, sa idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner til NRK tidligere i måneden.

Har du tips?

Har du informasjon om denne saken? Ta kontakt med våre idrettspolitiske journalister.

Du kan tipse oss på e-post eller gjennom NRKs krypterte varslertjeneste. Her kan du tipse oss anonymt. Vi behandler alle tips konfidensielt, i tråd med Vær varsom-plakatens regler om kildevern.

Sportsnyheter

Molde vant sjumålsdrama: Berisha hånet med «slanger» og falske sedler

Veton Berisha fikk ikke noe hyggelig gjensyn med Stavanger og Viking, men helt på tampen sikret Molde tre dramatiske poeng.

Siste nytt

 • Russisk politi anholdt over 100 Navalnyj-tilhengere

  Russisk politi anholdt søndag over 100 tilhengere av Aleksej Navalnyj, da de markerte den fengslede opposisjonspolitikerens 47-årsdag.

  Den uavhengige russiske menneskerettighetsgruppa OVD-Info skriver søndag kveld at 109 personer i 23 russiske byer er anholdt av politiet i forbindelse med at de foretok offentlige markeringer av Aleksej Navalnyjs 47-årsdag.

  Myndighetene har slått kraftig ned på alle tegn til opposisjon siden den russiske invasjonen av Ukraina. I de fleste byene var det en håndfull kritikere som ble anholdt av politiet.

  Aleksej Navalnyj soner en dom på elleve og et halvt års fengsel for korrupsjon og forakt for retten, anklager som han selv hevder er fabrikkert for å bringe ham til taushet i den russiske offentligheten.

  (NTB)

 • Ibrahimovic legger opp

  Det svenske fotballikonet Zlatan Ibrahimovic bekrefter at han setter punktum for sin unike fotballkarriere. Tidligere søndag rapporterte Aftonbladet at han takket av i Italia. – Familien min visste ikke at jeg skulle legge opp da vi våknet i dag. Jeg ville at alle skulle vite det samtidig, sier svensken på en pressekonferanse sent søndag kveld.

  – Det er trist, for dette har vært hele livet mitt, fortsetter han.

  Zlatan
  Foto: AP
 • Zlatan Ibrahimovic (41) ser ut til å legge opp

  Det svenske fotballikonet Zlatan Ibrahimovic synes å gi seg som profesjonell fotballspiller, melder blant andre Aftonbladet.

  Svenskens kontrakt med AC Milan går ut etter sesongen, og etter sesongavslutningen mot Hellas Verona søndag, antydet han tydelig at han vil legge skoene på hylla.

  – Det er på tide å ta farvel med fotballen, men ikke med dere, sa han til klubbens fans, ifølge Aftonbladet. Avisa skriver videre at Zlatan og klubben skal holde pressekonferanse senere søndag kveld. Oppholdet i klubben er svenskens andre.

  – Så mange følelser og minner på denne arenaen. Første gangen jeg kom til Milan, ga dere meg lykke, den andre gangen ga dere meg kjærlighet. Dere har tatt meg imot med åpne armer og fått meg til å føle meg som hjemme. Jeg kommer til å være Milan-supporter livet ut, sa Zlatan videre.

  – Fra og med i morgen er jeg en fri mann, sier han.

  Beslutningen om legge opp hadde han holdt hemmelig, til og med for sine nærmeste, skriver Aftonbladet.

  41-åringen har spilt for flere av Europas aller største klubber og vunnet en lang rekke titler.

  (NTB/NRK)

  AC Milans svenske spiss Zlatan Ibrahimovic takker publikum under en avskjedsseremoni etter den italienske Serie A-fotballkampen mellom AC Milan og Hellas Verona 4. juni 2023
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste