Hopp til innhold

Kritiseres etter varslingsbråk - nå beklager idrettspresidenten

Norges idrettsforbund har brukt tre måneder og drøyt 1.100.000 kroner på en varslingssak som ifølge deres egen advokat var basert på en misforståelse. Fredag kveld beklager idrettspresidenten overfor partene.

NM-Veka 2020, Berit Kjøll

BEKLAGER: Idrettspresident Berit Kjøll, her fotografert ved en tidligere anledning.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Flere måneder med støy, dårlig stemning og høye utgifter for Norges idrettsforbund ble fredag avsluttet med en pressekonferanse etter et ekstraordinært styremøte på Gardermoen.

Der presenterte idrettspresident Berit Kjøll konklusjonen etter den betente varslingssaken som har ridd idrettstoppene som en mare siden desember.

Fasit? Ingen har gjort noe feil.

Styremedlemmet som var én av partene i saken, lot seg på ingen måte imponere.

– Jeg har etterlyst at noen tar ansvar for den omfattende belastningen jeg har blitt utsatt for i over tre måneder, skriver omvarslede til NRK.

Idrettsstyremedlemmet er glad for at dagens styrevedtak bekrefter at personen ikke har brutt arbeidsmiljøloven, men utover det er det mest misnøye å spore:

– Akkurat nå begrenser jeg meg til å si at jeg er svært lite fornøyd med at det ikke tas ansvar for at saken ble eskalert helt ut av proporsjoner, lyder uttalelsen videre.

Les også Tidenes dyreste kaffekopp

VM snøsport for parautøvere

Beklager

Varslers advokat Terje G. Andersen sier følgende til NRK:

– Vi synes det er leit at saken har blitt mer omfattende enn nødvendig, men det er ikke noe min klient kan lastes for.

Andersen påpeker at hans klient er glad for at styrevedtaket gjør det klart at vedkommende var i sin fulle rett til å varsle, og at varsleren ikke har gjort noe galt, eller kan klandres for prosessen.

Fredag kveld skriver Kjøll i e-post til NRK at hun beklager overfor partene:

Idrettsstyret har nå behandlet og lukket saken og står enstemmig bak de vedtakene som er gjort. Idrettsstyret og jeg forstår selvsagt at denne saken har vært belastende for alle involverte parter, og det beklager vi.

Les også Reagerer kraftig på Idrettsforbundets håndtering av varslingssak: – Sterkt kritikkverdig

Varslingssak i Norges idrettsforbund

– Saken skyldes en misforståelse

Styret i Norges idrettsforbund (NIF) var fredag formiddag samlet på et hotell på Gardermoen for å få en endelig slutt på varslingssaken.

Det klarte de, men det ble langt fra billig.

– Vi har landet og avsluttet det som har vært en krevende varslingssak, sa idrettspresident Berit Kjøll på en presseseanse etter det ekstraordinære styremøtet.

– Vi har hittil brukt 1.120.590 kroner, opplyste hun.

Jan Fougner og Berit Kjøll, varslingssak

RADARPAR: Idrettspresident Berit Kjøll (til høyre) vil ikke stille til intervju uten advokat Jan Fougner ved sin side.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

Advokat Jan Fougner, som har bistått NIF de siste ukene, var tydelig på at saken ble mye større enn den hadde trengt å bli, og han omtalte kostnadene som «unødvendige».

– Denne saken skyldes en misforståelse, sa han, og presiserte at hverken varsler eller omvarslede har gjort noe kritikkverdig i saken.

– Mye penger

Fougner ansvarliggjorde ingen for den store ressursbruken, men han mente at konflikten kunne ha vært løst tidligere.

– Saken kunne ha vært håndtert enklere, med tidligere fokus på reparasjon og læring, sa advokaten, uten at han ville rette kritikk mot noen.

– Jeg har antydet at man kunne gått mer rett på sak i denne situasjonen, utdypet han overfor NRK.

Berit Kjøll og Jan Fougner

ADVOKATHJELP: Kjøll hadde advokat Fougner hakk i hæl da hun kom ut fra møterommet.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

Idrettspresident Kjøll fulgte opp med å avkrefte av hun tar selvkritikk for at regningen ble såpass stor.

– Dette er mye penger, men i slike saker er det nødvendig, svarte Kjøll.

Fougner presiserte at alle regler er fulgt.

Pengene er brukt på advokathjelp. Først til å lage en rapport, så til å bistå partene, og så til å hjelpe styret med behandlingen.

Kjøll svarte NRK at utgifter til kommunikasjonsbistand kommer i tillegg.

Les også Bråk i idrettsforbundet – ledelsen gjemmer seg bak stjerneadvokat

Tage Pettersen, Berit Kjøll og Joshua King

Fikk kraftig kritikk

Alt startet i desember da en NIF-ansatt leverte et varsel mot et medlem i idrettsstyret. Det ble begynnelsen på flere måneder med voldsom støy og store utgifter. Varselet skal ha handlet om at den ansatte skal ha opplevd at styremedlemmet kom med beskyldninger om ordrenekt foran idrettspresident Berit Kjøll.

Samtidig ble NIF-ansatte informert om nedbemanning, store kutt og økonomisk trøbbel, og generalsekretær Nils Einar Aas opplyste at bruken av konsulenter skulle reduseres.

Likevel bestilte idrettsforbundets varslingsmottak en omfattende rapport av en ekstern advokat i forbindelse med varslingssaken, som advokat Fougner nå har konkludert med at berodde på en ren misforståelse.

Flere har reagert både på pengebruken og håndteringen underveis. Samtidig har det vært svært vanskelig å få svar fra idrettsledelsen.

– Det er sterkt kritikkverdig, sa idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner til NRK tidligere i måneden.

Har du tips?

Har du informasjon om denne saken? Ta kontakt med våre idrettspolitiske journalister.

Du kan tipse oss på e-post eller gjennom NRKs krypterte varslertjeneste. Her kan du tipse oss anonymt. Vi behandler alle tips konfidensielt, i tråd med Vær varsom-plakatens regler om kildevern.

Sportsnyheter

 Emilia Nilsson Garip

Svensk medaljehåp til sykehus etter dette

Emilia Nilsson Garip fikk et ublidt møte med stupebrettet under tremetersfinalen i EM. Svensken slo føttene kraftig i sammenstøtet og måtte trekke seg.

Euro 2024 - Netherlands v France

Situasjonen skapte heftig debatt – beklaget til lagkompis

«Alle» trodde Nederland hadde scoret et mulig seiersmål i gigantoppgjøret mot Frankrike. Dommerens beslutning får flere til å se rødt.

ZOKFsoCpFpY

Utspel vekker oppsikt – no blir England-sjefen latterleggjort

Presset på Gareth Southgate aukar. No blir han skulda for å «stå med skjegget i postkassa» etter oppsiktsvekkande eksperimentering.

Siste nytt

 • Svensk medaljehåp sendt til sykehus etter dette

  Emilia Nilsson Garip fikk et ublidt møte med stupebrettet under tremetersfinalen i EM. Svensken slo føttene kraftig i sammenstøtet og ble tvunget til å avbryte konkurransen. Det skriver SVT.

  – Det var skummelt og jeg var litt i sjokk, sier Garip til kanalen.

  Stuperen lå på medaljeplass da ulykken skjedde. Hun ble kort tid etter sendt til sykehus i Beograd.

  Garip forteller at hun er ved godt mot.

  – Jeg slo meg bare litt. Jeg fikk noen riper og vonde føtter, men det er det. Jeg kan snart kunne hoppe igjen, sier Garip.

  Det gikk langt bedre for vår egen Helle Tuxen. Hun gråt gledestårer etter å ha tatt sølvmedalje under EM fredag.

   Emilia Nilsson Garip
  Foto: OLIVER BUNIC
 • Polsk supporter alvorlig skadd etter fall fra tribune under EM-kamp

  En polsk fotballfan pådro seg alvorlige skader etter å ha falt mer enn tre meter på Olympiastadion i Berlin under EM-kampen mot Østerrike fredag.

  En talsmann for brannvesenet opplyser til det tyske nyhetsbyrået DPA at mannen falt rundt tre meter ned i en passasje mellom tribunen og banen.

  Tilskueren var en kort stund bevisstløs etter episoden, før han ble fraktet til sykehus med det som omtales som ulike, men ikke spesifiserte skader.

  Årsaken til ulykken er ikke kjent, men Berlin-politiet sier at de utelukker at flere enn den skadde var involvert.

  Østerrike slo Polen 3–1 i Berlin fredag.

  (NTB)

  3ZXU-iLjXZU
  Foto: AP
 • Gullvinneren disket etter sykkelsti-drama i dansk mesterskap

  Johan Price-Pejtersen trodde han hadde tatt tempogullet under det danske mesterskapet i sykling. Så ble han diskvalifisert etter å ha tatt seg til mål via sykkelstier.

  Price-Pejtersen, som er lagkamerat med norske Torstein Træen i sykkellaget Bahrain-Victorious, passerte målstreken til bestetid i temporittet i Herning.

  Etter å ha jublet for gullet kom kontrameldingen. Juryen valgte å diske 25-åringen fordi han delvis hadde benyttet sykkelstier underveis i traseen.

  Dermed gikk det danske mesterskapet i stedet til langt mer profilerte og meritterte Mattias Skjelmose. Han sykler for stjernemannskapet Lidl-Trek.

  En annen av Danmarks fremste sykkelstjerner, Kasper Asgreen, ble flyttet opp fra bronse- til sølvplass etter diskvalifikasjonen av Price-Pejtersen.

  (NTB)

  ODOB78hZg0Q
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal