Hopp til innhold

Bråk i idrettsforbundet – ledelsen gjemmer seg bak stjerneadvokat

Norges idrettsforbund har brukt store summer på en varslingssak som flere mener kunne ha vært løst gjennom en samtale. Det vekker sterke reaksjoner.

Tage Pettersen, Berit Kjøll og Joshua King

REAGERER: Idrettspresident Berit Kjøll (i midten) og resten av idrettsforbundets håndtering av en varslingssak får både ishockeypresident Tage Pettersen (til venstre) og fotballprofil Joshua King (til høyre) til å reagere.

Foto: NTB

En pågående varslingssak har ført til voldsom støy og store utgifter for Norges idrettsforbund (NIF) de siste månedene.

Ifølge NRKs opplysninger har Jan Fougner, NIFs innleide advokat, imidlertid vurdert varselets innhold til ikke å være dekket av arbeidstageres varslingsrett, og at saken derfor aldri skulle ha vært behandlet som et varsel.

Jan Fougner

STJERNEADVOKAT: Jan Fougner, her under en pressekonferanse i forbindelse med en tidligere jobb.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Det skal han ha opplyst idrettsstyret om forrige uke, noe som vekket reaksjoner blant flere til stede. Det er allerede brukt store summer på advokathjelp i forbindelse med saken. Fougner forklarer pengebruken slik:

Det er arbeidsgivers ansvar etter loven å sørge for at varsler følges opp på adekvat måte. Det er også viktig å sørge for tillit til det arbeidet som gjøres. Uavhengighet og rettssikkerhet for berørte er viktig i den sammenheng. Dette koster tid og penger. Vårt fokus nå er å få landet denne saken så raskt som mulig. Det innebærer ikke bare å lukke saken, men også å lære av den. Målet for NIF må være å unngå å komme i en situasjon hvor det brukes penger til meg og andre advokater slik at hver krone i stedet benyttes til idretten, sier Fougner.

– Veldig kjedelig

Varselet er fra en ansatt mot et styremedlem. TV 2 har tidligere skrevet at varselet handler om at den ansatte skal ha opplevd at styremedlemmet kom med beskyldninger om ordrenekt foran idrettspresident Berit Kjøll.

Idrettsforbundets varslingsmottak bestilte og mottok en omfattende rapport av en ekstern advokat, før også varsler, motpart og NIF-styret fikk egne NIF-finansierte advokater.

Den nevnte rapporten fra den første innleide advokaten er ferdig og overlevert. For de tre andre advokatene går taksameteret fortsatt.

NRK har snakket med mange sentrale personer i norsk idrettsledelse som mener at saken er blåst ut av alle proporsjoner, og at konflikten både kunne og burde vært løst gjennom en samtale. Ord som «uverdig», «uforsvarlig» og «sjokkerende» er brukt om håndteringen.

Jeg synes det er veldig kjedelig for norsk idrett både økonomisk og omdømmemessig, sier ishockeypresident Tage Pettersen.

Han kjenner kun saken gjennom media.

Les også Reagerer kraftig på Idrettsforbundets håndtering av varslingssak: – Sterkt kritikkverdig

Varslingssak i Norges idrettsforbund

Ubesvarte spørsmål

Idrettspresidenten har gjort seg utilgjengelig for pressen i den pågående saken. Det samme har generalsekretær Nils Einar Aas.

Alle spørsmål videresendes rett til advokat Fougner, også spørsmål som handler om valgene Kjøll og Aas selv har tatt, NIFs prioriteringer og pengebruk.

Berit Kjøll

TAUS: Idrettspresident Berit Kjøll.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

De har blant annet unnlatt å svare på følgende spørsmål:

  • Hvor mye penger har dere foreløpig brukt på advokathjelp i den pågående varslingssaken?
  • Varsler og omvarslede har også NIF-finansierte advokater. Har de et tak på hvor mye de får dekket?
  • Hvor mye tjener Jan Fougner i timen? Og er det et tak på hvor mye han kan fakturere?
  • Med tanke på kostnader, hvorfor brukes Fougner også som pressekontakt i denne saken?
  • Dere sa under «Åpen time» at Fougner er advokaten til idrettsstyret. Er han også advokaten til NIF-administrasjonen?
  • Har dere fått noen tilbakemeldinger fra Fougner på at innholdet i varselet egentlig ikke dekkes av arbeidstageres varslingsrett?

NRK har også sendt egne spørsmål til idrettsforbundets juridiske avdeling, som også er varslingsmottak. Her er spørsmålene de ikke har besvart:

  • Ble innholdet i varselet vurdert til å være dekket av det som inngår i arbeidstageres varslingsrett, eller ble varselet sendt rett til et eksternt firma uten at innholdet først ble vurdert av juridisk avdeling?
  • Kunne dette vært vurdert til ikke å være et varsel, og heller en arbeidskonflikt som kunne og burde vært løst av arbeidsgiver?

King reagerer

Hockeypresident Pettersen har forståelse for at det er krevende å uttale seg om en pågående varslingssak, men han mener generelt at åpenhet er den beste løsningen.

– Min leveregel at man skal være åpen, sier han om tausheten på toppen i norsk idrett.

Tage Pettersen, ishockeypresident og stortingspolitiker (H)

OPPGITT: Hockeypresident og stortingsrepresentant Tage Pettersen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Han er klar på at både varslingssaken, advokatbruken og kostnadene tar seg svært dårlig ut.

Spesielt i en prosess hvor NIF skal spare penger. Det er ingen fordeler med dette her, sier ishockeypresidenten.

Varselet ble levert i desember, rundt samme tid som det ble orientert om at den økonomiske situasjonen i Norges idrettsforbund er krevende.

I starten av januar skrev VG at NIF- ansatte ble informert om nedbemanning, store kutt og økonomisk trøbbel, og at generalsekretær Aas samtidig opplyste at bruken av konsulenter skulle reduseres.

Likevel har NIF altså i samme periode brukt betydelige summer på advokatutgifter i en varslingssak som kanskje aldri skulle ha vært behandlet som et varsel.

Det får fotballspiller Joshua King til å reagere.

Han har lenge engasjert seg for økonomien i norsk idrett, og han er særlig opptatt av at idrettens penger skal komme barn og unge til gode.

Privatlandskamp i fotball for menn: Norge - Slovakia (2-0), Joshua King

ENGASJERT: Fotballspiller Joshua King.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Dette engasjerer meg mer enn noen gang, og jeg forventer at Norges idrettsforbund bruker ressursene på den beste og mest effektive måten, sier King til NRK.

Fotballprofilen mener det heller må brukes penger på enkle og effektive støtteordninger til klubber og idrettslag, og at NIF må ha fokus på hvordan de kan hjelpe familier som sliter med å betale medlemskontingentene.

– Barna og ungdommen må prioriteres i tiden vi er inne i nå, sier spissen.

Ber media vente

Fougner er altså mannen som i tillegg til å jobbe for å løse saken, også opptrer som pressekontakt for Norges idrettsforbund. Det til tross for at NRK ved flere anledninger har forsøkt å få NIF-ledelsen selv til å forklare valgene som er tatt.

Norges Idrettsforbund, utvendig

IDRETTENS HUS: Her holder Norges idrettsforbund til.

Foto: Nicolai Eid Trondal / NRK

Fougner skriver at det ikke er hensiktsmessig å gi «løypemeldinger» underveis i arbeidet.

Når vi er ferdige med arbeidet er tiden inne for å kommunisere resultatet av det og besvare spørsmål knyttet til hvordan denne saken har vært håndtert og så løst. Jeg har forståelse for at NRK Sport er utålmodig og gjerne vil ha løpende kunnskap, men ber om forståelse for at det hensynet ikke kan gå foran hensynet til å løse saken.

NRK har vært i kontakt med varsler. Vedkommende henviser til NIF, som igjen henviser til Fougner. Varslers advokat ønsker ikke kontakt med media. Heller ikke omvarsledes advokat ønsker å uttale seg.

Har du tips?

Har du informasjon om denne saken? Ta kontakt med våre idrettspolitiske journalister.

Du kan tipse oss på e-post eller gjennom NRKs krypterte varslertjeneste. Her kan du tipse oss anonymt. Vi behandler alle tips konfidensielt, i tråd med Vær varsom-plakatens regler om kildevern.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal