Hopp til innhold
Kommentar

Tidenes dyreste kaffekopp

Hva gjør man når man styrer norsk idrett og har brukt over en million kroner på en varslingssak som sannsynligvis kunne vært løst over en kaffekopp? Bruker enda mer penger. Selvsagt gjør man det.

VM snøsport for parautøvere

I HARDT VÆR: Idrettspresident Berit Kjøll.

Foto: Geir Olsen / NTB

Advokatutgiftene for norsk idrett i den mye omtalte varslingssaken beløper seg, ifølge idrettspresident Kjøll, til 1.120.590 kr. Så langt. Til dette kommer praktiske utgifter i forbindelse med reise og kompensasjon for impliserte og idrettsstyremedlemmer.

Og så er det brukt penger på PR-bistand til NIF-ledelsen.

Det siste kan fort beløpe seg til et sekssifret beløp.

Spørsmålet er om det ikke burde vært enda mer.

For dagens møte med media ble ingen tillitvekkende forestilling fra en hardt presset idrettspresident.

Som til slutt også hadde bestemt seg for å bruke enda flere idrettskroner på å rydde opp i interne problemer.

Ja, de pengene

Berit Kjøll skulle forsvare utgifter, hun skulle forsvare forsvarligheten i prosessen, og hun skulle på spørsmål fra Dagbladet forklare sitt syn om det ikke er prinsipielt problematisk at en administrativt ansatt leder varsler på et valgt medlem av idrettsstyret.

Svaret hennes var at det var situasjonsavhengig.

Kjøll måtte også svare på om hun beklaget sin behandling av saken. Det gjorde hun ikke.

Berit Kjøll og Jan Fougner

ADVOKATHJELP: Kjøll hadde advokat Fougner hakk i hæl da hun kom ut fra møterommet.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

Kjøll fikk en rekke andre spørsmål også, men påfallende ofte tok den innleide arbeidsrettsadvokat Jan Fougner over ordet. Inkludert når det dreide seg om en rapport som ble bestilt i bakkant av den opprinnelige varslingen tilbake i desember – hvilket var lenge før Fougner var involvert i denne saken.

Fougner er også en del av totalutgiften, men i dag stilte han opp gratis for idretten, fortalte idrettspresident Kjøll på spørsmål fra NRK.

Dette var én av få ganger Fougner flakket med blikket i løpet av presseseansen.

Handling foran ord

Sakens opprinnelse er en telefonsamtale i desember 2022 mellom varsleren, som jobber i administrasjonen i Norges idrettsforbund, og omvarslede, som sitter i det valgte Idrettsstyret. Det som gjør hele samtalen spesiell, er at den skjedde via telefonen til Berit Kjøll, som dermed endte som eneste vitne til det som skjedde.

Bakgrunnen var hvordan Idrettsstyret skulle forholde seg til den mye omtalte MyGame-saken, som dreier seg om installering av kameraer i idrettshaller rundt i Norge og forsvarligheten av dette. Og som i beste fall er diskutabel.

Det som deretter ble diskutert, endte i en varslingssak, som altså har vart i mer enn tre måneder.

Pressetreff og verdenscup-arrangementer

ENESTE VITNE: Samtalen som endte i varslingssak foregikk over presidentens telefon.

Foto: Håkon Mosvold

Advokater koster faktisk penger

Ingen betviler viktigheten av å behandle varslingssaker med det alvor og den grundighet slike saker til enhver tid krever.

Ingen kan heller beskylde Norges idrettsforbund for ikke å ha lagt nok ressurser i den betente varslingssaken som nå har fått sin formelle avslutning.

Tre måneder, fire advokater og en lang rapport sider er noen av elementene i denne saken, som startet i desember og endte med et idrettsstyremøte på Gardermoen siste fredag før påske.

Dette har kostet, ja, mye. Advokater gjør det «mer komplisert, og ting koster penger», som Jan Fougner, advokat, så treffende sa det.

Jan Fougner og Berit Kjøll, varslingssak

RADARPAR: Jan Fougner og Berit Kjøll.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

For et idrettsforbund som allerede har store økonomiske utfordringer.

Men dette er nettopp av typen utgifter som alltid vil kunne forsvares. Hvis det er en sak av en slik karakter at den burde bli gjenstand for en så bred utredning.

Og ikke minst om man har gjort alt for å komme til en løsning tidligere i prosessen.

Om det er tilfelle her, vet fortsatt bare de impliserte.

Men advokat Fougner understreket flere ganger at det ikke var brutt noen som helst bestemmelser i Arbeidsmiljøloven.

Da gjentar han også at denne saken kunne vært løst mye tidligere.

Over en kopp kaffe.

Kaffe

KOFFEINENS KRAFT: Er kanskje blitt undervurdert i denne saken?

Foto: Joerg Beuge

120 sider på 90 minutter

Det som også er åpenbart, er at det har vært stor misnøye internt i idrettsstyret med behandlingen saken har fått fra idrettspresident Kjøll og resten av det såkalte presidentskapet. Inkludert at ikke Kjøll selv erklærte seg inhabil på et mye tidligere tidspunkt.

Da den nevnte rapporten i dag endelig og for første gang ble presentert for idrettsstyret, som skulle ta stilling til saken, fikk medlemmene halvannen time på å sette seg inn i de 120 sidene som den nevnte rapporten med vedlegg utgjorde.

Jan Fougner

ADVOKAT ELLER IDRETTSPRESIDENT?: Jan Fougner.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Det har i det hele tatt vært stor misnøye internt i Idrettsstyret i lengre tid.

Et åpenbart utslag av dette er at ett av styrets medlemmer, Zaineb Al-Samarai, stiller som Kjølls motkandidat i idrettspresidentvalget på idrettstinget i juni.

Under dagens presseseanse fremsto likevel advokat Jan Fougner som en mer åpenbar kandidat til å styre norsk idrett enn en mer og mer resignert Berit Kjøll.

Norges Idrettsforbund

IDRETTENS HUS: Her holder Norges idrettsforbund til.

Foto: Nicolai Eid Trondal / NRK

De nødvendige unødvendige pengene

Internt i idretten har saken skapt masse støy de siste månedene. Og ingenting tilsier at den gir seg med dagens tilsynelatende enighet.

Ingen føler det viktige varslingsinstituttet i idretten er styrket gjennom denne saken, mellom to sterke og på papiret likeverdige parter.

Ingen føler noen som helst form for øket tillit til at prosessene mellom det valgte idrettsstyret og administrasjonen skal ha blitt eller vil bli forbedret.

Dette er den siste saken Berit Kjøll trengte akkurat nå. Og det siste idretten trengte i rene krisetider, er nettopp «unødvendige penger som er brukt», som Fougner kalte det.

Les også Bråk i idrettsforbundet – ledelsen gjemmer seg bak stjerneadvokat

Tage Pettersen, Berit Kjøll og Joshua King

Nå skal det samme presidentskapet, altså en del av Idrettsstyret, fokusere på det de kaller reparasjon og læring.

Måten de skal gjøre det på er, som Kjøll sier det til NRK i bakkant av dagens møter:

«Vi kommer nå til å knytte til oss ekstern ekspertise på hvordan vi kan gå enda dypere til grunn i det å sikre en god rolleavklaring, gode ansvarsdefinisjoner opp mot hvordan vi skal jobbe enda bedre inn mot en dyktig administrasjon og et dyktig styre.»

Eller på litt mer forståelig norsk: Ved å bruke enda mer penger.

Norsk idrett ender til slutt med en kaffekopp som ikke kunne vært dyrere – om den så hadde ankommet i banankasser fra Ecuador.

Siste nytt

 • Hovland misset cuten – ute av British Open etter kriserunde

  Viktor Hovland var ikke i nærheten av å spille seg ut av trøbbel i British Open. Han fikk seks bogeyer på fredagens runde og røk ut.

  Med totalt ti slag over par var Hovland langt unna å klare cuten.

  Det er tredje gang i år at den norske golfproffen ikke tar seg til helgespillet i en majorturnering. Den ene gangen han greide det, slo han til med en 3.-plass i PGA-mesterskapet.

  Hovland var på etterskudd etter en åpningsrunde på 75 slag, og det skulle bli enda verre dagen derpå. Nordmannen pådro seg fire bogeyer på sine sju første hull og falt kraftig nedover resultatlistene. Tre av smellene kom etter hverandre.

  Åtte hull på par fulgte før det igjen kladdet skikkelig for Hovland. Han fikk bogey på både tredje og nest siste hull på den tøffe banen i skotske Troon. Det ga en 77-runde og delt 113.-plass.

  British Open er årets fjerde og siste majorturnering. Der har Hovland en 4.-plass fra 2022 som karrierebeste.

  Shane Lowry fra Irland er på topp før helgens to siste runder. Han leder med sju slag under par, mens engelskmennene Daniel Brown og Justin Rose er nærmest på -5.

  Om under to uker går Hovland i gang med OL-golfen. Håpet er at han skal kjempe om medalje, men 2024-formen er ikke er godt tegn før Paris-lekene.

  (NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: AP
 • Carlsen med perfekt kvartfinale – satte rivalen i sjakk matt

  Magnus Carlsen tok seg lett av Jan Nepomnjasjtsjij i kvartfinalen i årets tredje Champions Chess Tour-turnering. Han vant tre strake partier.

  Carlsen gjorde unna duellen på et nettbrett. Vanligvis spiller han onlinesjakken på en datamaskin, men ikke denne gangen.

  Første parti så ut til å ebbe ut i remis, men i sluttfasen tippet det i Carlsens favør. Det neste avgjorde han på nådeløst vis med svarte brikker etter litt over 40 trekk.

  – Her er det sjakk matt på brettet! Veldig uvanlig, spillerne gir ofte opp før partiet avgjøres (på den måten), utbrøt TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

  Carlsen fortsatte storspillet også i det tredje partiet. Han trengte bare remis for å ta kvartfinaleseieren, men vant overbevisende.

  – For en prestasjon av Magnus, sa Hammer.

  Nepomnjasjtsjij var utfordrer da Carlsen i 2021 forsvarte og vant VM-tittelen i langsjakk for siste gang.

  Årets tredje Champions Chess Tour-turnering spilles som et sluttspill og har et dobbelt utslagssystem. Det gjør at taperne får en ny sjanse til å ta seg videre.

  Carlsen vant årets første CCT-turnering, men tapte i mai den andre utgaven. Begge finalene var mot Alireza Firouzja

  (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: NTB
 • Knutsen beklager etter massiv kritikk

  Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen innrømmer ovenfor TV 2 at han utøvde «dårlig ledelse» etter den mye omtalte situasjonen mellom han og Sandefjords lege lørdag.

  Knutsen ble kritisert for å ikke ta Jostein Gundersen av banen etter to hodesmeller i kampen mot Sandfjord, selv om legen til hjemmelaget mente han burde det.

  – Det er av og til sånn at du trenger litt betenkningstid. Jeg har ikke taklet det spesielt bra. Det er egentlig hele saken for meg: Jeg føler jeg setter vikarlegen til Sandefjord i en vanskelig situasjon. Det beklager jeg, sier Knutsen til TV 2.

  I et intervju med NRK tirsdag sa treneren følgende:

  – Han såkalte legen fra Sandefjord har jeg aldri sett før og aldri møtt før, før han er i min tekniske sone og fysisk holder tilbake vår spiller. Det er det jeg reagerer på.

  Før kveldens kamp mot Odd, tar Knutsen selvkritikk:

  – Jeg må understreke at jeg har aldri ment at det er en trener som skal vurdere en hodeskade på en spiller. Sånn som settingen ble, mener jeg spilleren burde blitt tatt ut, sier han til TV 2.

  kjetil Knutsen
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal