Hopp til innhold

Reagerer kraftig på Idrettsforbundets håndtering av varslingssak: – Sterkt kritikkverdig

Norges idrettsforbund lot en ansatt løse oppgaver knyttet til en pågående varslingssak. Det til tross for at den ansatte er varsler i den samme saken.

Varslingssak i Norges idrettsforbund

VARSLING: Det er en pågående varslingssak i NIF.

Foto: Nicolai Eid Trondal / NRK

– Slik skal ikke skje.

Det sier idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner om det faktum at Norges idrettsforbund (NIF) lot egen ansatt løse oppgaver knyttet til en varslingssak som vedkommende er part av.

– Det er sterkt kritikkverdig, mener Kjenner.

Forrige uke omtalte TV 2 at det pågår en varslingssak mot et medlem av idrettsstyret. Det er en ansatt i NIF som har varslet, og det er denne personen som har jobbet med oppgaver knyttet til saken.

Gunnar-Martin Kjenner

LITE IMPONERT: Gunnar-Martin Kjenner.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Vedkommende er part i saken, og han har åpenbare partsinteresser. Dette bryter med et helt alminnelig krav til anstendighet, sier idrettsjuristen.

Den ansattes involvering inkluderer ikke behandlingen av selve varselet, og vedkommendes oppgaver har ikke betydning for utfallet av behandlingen.

Endret planene

NRK har gjentatte ganger vært i kontakt med kommunikasjonsavdelingen til Norges idrettsforbund, men uten å få svar på hvorfor NIF-ledelsen ikke satte andre enn varsleren til å løse oppgaver knyttet til den aktuelle saken.

De har fått to døgn til å svare, men etter iherdige forsøk fra NRK, har ikke NIF kommet med noe tilsvar.

Varselet ble sendt inn i desember, men det er fortsatt ikke konkludert i saken. NIF har hyret et eksternt advokatfirma, og rapporten derfra ble ferdigstilt i starten av mars.

Etter planen skulle innholdet i rapporten drøftes i idrettsstyret onsdag, men det ble endringer i siste liten.

Under «åpen time» i regi av NIF, svarte idrettspresidenten Berit Kjøll på spørsmål knyttet til varslingssaken. Der sa hun blant annet at forbundet er opptatt av å være «ekstremt ryddige, skikkelige og ordentlige i håndteringen av denne saken.»

Da NRK tar opp NIFs håndtering og at en ansatt har fått løse oppgaver knyttet til den pågående varslingssaken, svarer hun følgende:

Jeg kommenterer ikke på denne type synspunkter, da vil jeg henvise til advokat Jan Fougner som kan kommentere, sier Kjøll.

Det er ikke et synspunkt, men faktaopplysning? Dere mottar sterk kritikk allerede for håndteringen av denne varslingssaken. Er ryddighet noe dere har vært opptatt i det siste eller har dere vært det hele tiden?

Nei, den ryddigheten kan jeg garantere at jeg har vært opptatt av hele livet og også nå. Jeg henviser til Jan Fougner til å besvare det spørsmålet korrekt, svarer idrettspresidenten.

Nye regler

I januar i fjor var mottak og oppfølging av varslingssaker på agendaen under et idrettsstyremøte. Ifølge møtereferatet var det generalsekretær Nils Einar Aas som innledet saken, og som ønsket endringer.

Det ble fattet vedtak som blant annet sier «NIFs HR-avdeling er ansvarlig for mottak av varsler om NIF-ansatte, og NIFs juridiske avdeling er ansvarlig for mottak av øvrige varsler. Avdelingene gis myndighet til å foreta det som er nødvendig for en forsvarlig behandling av sakene».

NRK har kontaktet den juridiske avdelingen i Norges idrettsforbund, men uten å få respons. Det har heller ikke vært mulig å komme i kontakt med generalsekretær Aas.

Anne Irene Myhr, leder i kontrollutvalget, opplyser at de i sitt møte 27. mars kommer til å be om en orientering om praktiseringen av det nevnte styrevedtaket på generelt grunnlag.

NRK har vært i kontakt med personen som er varslet om. Vedkommende ønsker ikke å uttale seg før saken er behandlet. Varsleren er informert om at NRK skriver sak. Personen har ikke besvart våre henvendelser.

Siste nytt

 • Norge storspilte i generalprøven til OL – knuste Danmark 35-24

  Norge dro med seg godt med selvtillit til OL etter at de vant 35-24 over Danmark i den siste treningskampen før lekene i Paris.

  Håndballjentene står dermed med tre seire på de fire treningskampene de har spilt før OL. I Tokyo i 2021 (utsatt fra 2020) ble det bronse på Hergeirsson & co.

  Håndballjentene starter Paris-lekene mot Sverige 25. juli. Deretter er det gruppespillskamper mot Danmark, Sør-Korea, Slovenia og Tyskland.

  Til tross for at torsdagens treningskamp endte relativt målrik, fikk kampen en treg start. For det var først etter tre redninger at Katrine Lunde måtte slippe inn en scoring.

  De norske angrepsspillerne hadde riktignok heller ikke vært sylskarpe foran mål i starten av oppgjøret, og det sto dermed bare 1-1 på måltavla etter over fire minutters spill.

  Lagene fulgte hverandre så til 8-8, før de norske håndballjentene rykket ifra. På 12-8 så danskene seg nødt til å ta en timeout for å få litt mer kontroll på kampen igjen.

  Danskene klarte likevel ikke å kneppe innpå mer enn ett mål til dommeren blåste av omgangen. Da lagene gikk til pause ledet Norge 19-16.

  I den andre omgangen fortsatte det norske overtaket og Norge vant til slutt hele 35-24. (NTB)

  lLnFXKhWtHI
  Foto: NTB
 • Brasiliansk 20-åring blir lagkamerat med Haaland

  Den brasilianske kantspilleren Savinho (20) har signert en femårskontrakt med Premier League-mesterne Manchester City.

  Det bekrefter klubben på sine nettsider.

  Savinho kommer fra franske Troyes, som også er en del av City Football Group, som administrerer de lyseblå fra Manchester.

  – Jeg er glad for å få sjansen til å jobbe under Pep Guardiola, en av de beste trenerne i historien, sa Savinho.

  Brasilianeren var forrige sesong på lån i spanske Girona, hvor han storspilte og noterte seg for elleve mål og ti målgivende på 41 kamper. Nå skal han altså servere Erling Braut Haaland.

  (NTB)

  01hbhUveZSs
  Foto: David Becker / AP
 • Norge sløste med sjansene i U19-EM – klarte bare 0-0 mot Ukraina

  De norske U19-gutta klarte ikke å få ballen i mål mot Ukraina og måtte dermed se seg fornøyd med 0-0 i den andre gruppespillskampen i EM.

  Landslagssjef Luis Pimentas menn er dermed avhengig av å vinne den siste gruppespillskampen mot Nord-Irland, samtidig som Ukraina må avgi poeng mot Italia for å ta seg videre i mesterskapet.

  Norge startet kampen friskt og kom seg til en rekke sjanser, men måtte likevel gå målløse til pause etter at Sander Hestetun Kilen satte ballen i stolpen to ganger.

  Nordmennene fortsatte i samme driv i andre omgang, men klarte heller ikke da å få ballen i nettmaskene bak Ukriana-keeper Vladyslav Krapyvtsov.

  U19-gutta åpnet mesterskapet med å ta ledelsen mot de regjerende mesterne fra Italia, men måtte til slutt se seg slått 1-2.

  Den siste gruppespillskampen spilles på søndag. Norges 3.-plass fra i fjor er nasjonens beste resultat i U19-mesterskapets historie. (NTB)

  mEO8E3_WNBI
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal