Brækhus før den historiske kampen: – Det er norsk boksing på speed

LOS ANGELES (NRK): Cecilia Brækhus (36) har blitt overveldet av det amerikanske mediesirkuset, men lover at det ikke kommer til å synes i bokseringen søndag.

Cecilia Brækhus

HISTORISK: Den historiske boksekampen tidlig søndag morgen mellom Brækhus og Kali Reis, er den første kvinnekampen som noen gang vises direkte på amerikanske HBO.

Foto: Chris Carlson / AP

– Hey, it’s the First Lady! Hey First Lady!

Med media hengende på slep gjennom lobbyen på Sheraton Hotel i Los Angeles har noen fans spottet den norske boksestjerna, og 36-åringen vinker høflig tilbake.

Men selv om «førstedamen» Cecilia Brækhus allerede er et kjent ansikt i USA, skal hun for alvor vise seg frem for det amerikanske publikumet til helgen, når hun og Kali Reis går i ringen på Stubhub Center.

– Jeg kjente det måtte litt nye utfordringer til, og det var på tide og komme seg ut. Vi kom opp med ideen om å introdusere meg til det amerikanske markedet for ni måneder siden, og siden det har vi jobbet dag og natt for å få alle bitene på plass, sier Brækhus to dager før den historiske kampen.

Brækhus bokser i Los Angeles.

GLEDER SEG: Cecilia Brækhus gleder seg til å bokse i Los Angeles. Brækhus og Kali Reis møtes i USA 5. mai. T.h. Bernie Bahrmasel.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Større enn «The Homecoming»

Kampen går foran tusenvis av tilskuere på Stubhub Center, men ikke minst vil den vises på titusenvis av TV-skjermer. Den historiske boksekampen er den første kvinnekampen som noen gang vises direkte på amerikanske HBO.

Kali Reis

KALI REIS: Brækhus' motstander Kali Reis på trening i Wild Card West Boxing Club i Santa Monica på tirsdag.

Foto: Chris Carlson / AP

– «The Homecoming», det første stevnet på norsk jord, var stort, men dette er kanskje enda større. At vi faktisk fikk til dette er jo egentlig helt uhørt, sier Brækhus.

Det var lenge usikkerhet til om kampen skulle vises i Norge, men sent torsdag kveld ble det klart at VG har kjøpt rettighetene til kampen.

– Dette er idrettshistorie, og det hadde vært forferdelig om kampen ble vist i 100 land – men ikke i Norge. Det hadde vært helt på trynet, så jeg er glad det ordnet seg.

Mediesirkus

Med idrettshistorie følger medieoppmerksomhet. Onsdagens pressekonferanse varte over én time lengre enn planlagt på grunn av en spontan opptreden av den legendariske boksepromotøren Don King, og torsdag var det norske medier sin tur til å få sin bit av Cecilia Brækhus-kaka i LA.

– Det har faktisk gått veldig lite utover treningen min, sier hun, og sikter til det ekstreme mediesirkuset i USA.

Janiera Gaxiola, Cecilia Braekhus, Kali Reis

MØTES SØNDAG: Pressekonferanse onsdag på Sheraton Gateway Hotel i Los Angeles med Brækhus og hennes motstander Kali Reis.

Foto: Damian Dovarganes / AP

– Det går på høygir, men det er jo utrolig morsomt å gjøre dette også, og se hvordan de gjør det her. De skal ha det amerikanerne, de kan det å selge, sier hun med et smil.

Av Bernie Bahrmasel i K2 Promotion selges lørdagens kamp som en «sensasjonell, banebrytende fight».

– Det er banebrytende. Virkelig banebrytende. Det er en massiv mulighet for kvinnelig kampsport. Jeg tror virkelig at Cecilia kan gjøre for boksing, det Ronda Rousey gjorde for MMA. Jeg tror hun kan bli en stor stjerne her i USA, sier han.

«Big in America»

For å slå gjennom i USA er det først og fremst en ting som må skje først: Hun må vinne på lørdag.

– Til syvende og sist er det bare en ting som gjelder, og det er det som skjer i ringen. Jeg er i toppform, og jeg er veldig motivert. Dette er en fantastisk mulighet for meg til å vise hva jeg er god for. Jeg gleder meg enormt, sier hun.

Bergenseren tror også det blir mer show i selve bokseringen enn hva det norske publikumet er vant med.

Brækhus bokser i Los Angeles.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Her i USA må det skje veldig mye hele tiden, og de er glad i fartsfylte kamper og knockouts. Hanskene er hardere og tynnere, og det er mye større show rundt. Det er norsk boksing på speed, sier hun.

Men selv om hanskene er tynnere, mediestyret er et par hakk heftigere enn i Norge, og Don King dukker opp på pressekonferanser for å snakke om Donald Trump og Nord-Korea – så er ikke 36-åringen på noen måte ferdig med USA etter helgens kamp.

– Hvis alt går etter planen på lørdag vil jeg være tilbake her om ikke altfor lenge.

Siste nytt

 • Start henter midtbanespiller

  Matias Belli Moldskred (23) har skrevet under en treårsavtale med fotballklubben Start.

  Det opplyser Start på sine nettsider. Moldskred kommer fra Raufoss etter at kontrakten hans gikk ut ved nyttår. Både Start og Raufoss spiller i 1. divisjon kommende sesong.

  – Jeg ser veldig fram til sesongen nå. Det er fint å få overgangen bekreftet og komme i gang, sier Moldskred, som undertegnet kontrakten tirsdag.

  Raufoss
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Mandzukic blir Milan-spiller

  Jens Petter Hauge har fått en ny lagkamerat i Milan. En avtale med spissveteranen Mario Mandzukic (34) gikk tirsdag i boks.

  Det opplyser Milan på sitt nettsted.

  Mandzukic spilte sist for Al-Duail i Qatar. Der ble kontrakten hans avsluttet sist sommer etter bare et halvt år.

  Før det hadde Mandzukic suksess i klubber som Bayern München, Atlético Madrid og Juventus. Han tok også VM-sølv med Kroatia sommeren 2018.

  34-åringen har i første omgang skrevet under for et halvt år i Milan, men med opsjon på ett års forlengelse.

  VM fotball 2018, Kroatia - England.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Fossesholm knuste konkurrentene

  Junioren Helene Marie Fossesholm tok sitt første NM-gull for senior på overlegent vis i dagens 10 km fristil.

  I Therese Johaugs fravær var Fossesholm i en egen klasse i Granåsen og vant med halvminuttet til Ragnhild Haga. Kathrine Rolsted Harsem knep bronsen med en sterk avslutning.

  – Selv om jeg var sliten på slutten følte jeg at jeg klarte å jobbe over bakketoppene. Jeg følte meg bra og det var nydelige forhold. Man kan egentlig ikke spørre om så mye mer, sier Fossesholm til NRK etter løpet.

  Fossesholm NM
  Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal