Hopp til innhold

Brækhus fyrer løs mot Idrettsforbundets «dobbeltmoral»: – De må skaffe seg litt baller

Med et kommende fotball-VM i Qatar og OL i Beijing mener boksestjerna Cecilia Brækhus idretten er ute å kjøre. Nå ber hun norske idrettsledere «slutte å være pyser».

HVhg27xV0wM

KAMPKLAR: Det er ikke bare i bokseringen Cecilia Brækhus slår hardt. Den norske bokseren går også hardt ut mot norske idrettstopper.

Foto: Ed Mulholland/Matchroom / NTB

En Facebook-kommentar om den kontroversielle showkampen mellom Floyd Mayweather og youtuberen Logan Paul fikk det til å renne over for Cecilia Brækhus (39). Mange har vært kritiske til millionkampen, og etter det hun opplevde som en debatt der boksingen igjen ble satt i negativt lys, tok hun tastene fatt.

«Jeg finner OL i Kina og fotball-VM i Qatar mer problematisk enn en showkamp i bokseringen», skrev den norske verdensmesteren.

Det viser seg at Brækhus har mer på hjertet enn som så, og at hun lenge har vært fortvilet over det hun opplever som «dobbeltmoral» i norsk og internasjonal idrett.

tG33j2mFflA

URETTFERDIG: Cecilia Brækhus mener proffboksing har blitt gjort til syndebukk av norske idrettsledere. Her avbildet fra en kamp i 2019.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Vanskelig å svelge

– Jeg tror bare det rant litt over, forteller hun på telefon til NRK.

Bokseprofilen er for tiden hjemme i Norge mens hun venter på tillatelse til å dra til Los Angeles for å gjenoppta treningen på Mike Tysons boksegym. Pandemien har gjort hverdagen utfordrende, og hun har brukt mindre tid i bokseringen enn ønsket.

Desto mer tid har hun hatt til refleksjon.

– Jeg har jo fått høre siden jeg begynte med proffboksing at det er en etisk tvilsom idrett hvor penger er den eneste drivkraften, mens de samme moralske vokterne setter seg på flyet på business class og reiser til OL i Kina og VM i Qatar og mesker seg i lounger med «sjampis» der. Det er den dobbeltmoralen der det er vanskelig å svelge, sier hun.

Proffboksing har lenge vært omdiskutert i Norge, men forbudet ble opphevet i 2015.

Føler seg urettferdig behandlet

Brækhus forklarer at boksingen er langt fra feilfri, og at hun selv har måttet gjøre noen «karatespark for kvinneboksingen». Likevel mener hun at problemene hennes egen idrett står overfor er bagateller sammenlignet med det som skjer på overordnet nivå.

– Syndebukken jeg har blitt gjort til, og proffboksingen har blitt gjort til, synes jeg er urettferdig og veldig, veldig dobbeltmoralsk. At kraftfulle idrettsinstitusjoner sier til deg at du gjør etisk feil og ikke er et bra menneske fordi du bokser ... Det har gjort skade med tanke på sponsorer og samarbeidspartnere og gjort hverdagen ekstremt tøff.

Hvem mener du når du snakker om disse moralske vokterne og institusjonene?

– Norges idrettsforbund, IOC (Den internasjonale olympiske komité), FIFA (Det internasjonale fotballforbundet). De er på så feil vei. De er virkelig ute å kjøre nå. Vi snakker om å legge store mesterskap og applaudere dem i land som krenker internasjonale rettigheter.

Karen Kvalevåg

GENERALSEKRETÆR I NIF: Karen Kvalevåg.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Norges idrettsforbund (NIF) er fremlagt kritikken fra Brækhus. Generalsekretær Karen Kvalevåg sier at hun vil gi honnør til Brækhus som bringer opp temaet. Hun sier videre at NIF og norsk idrett aldri vil forsvare menneskerettighetsbrudd i noen land hvor de skal sende deres utøvere.

Les resten av tilsvaret fra Kvalevåg her:

– Idrettsforbundet må få seg litt baller

Neste års verdensmesterskap i fotball skal arrangeres i Qatar. FIFA har fått kritikk for å legge mesterskapet til et land med grove menneskerettighetsbrudd, og en rekke FIFA-topper er anklaget for korrupsjon i forbindelse med tildelingen. IOC har også måttet tåle kritikk og korrupsjonsanklager for å legge neste års vinter-OL til kinesiske Beijing.

Les tilsvaret til IOC nederst i saken.

De norske fotballandslagene har gjort flere Qatar-markeringer for å rette søkelys mot menneskerettighetsbruddene i landet, men foreløpig har det ikke har vært noen lignende reaksjoner fra vinteridretten i forbindelse med Beijing-OL.

Football, International friendly, Norway - Luxembourg

QATAR-MARKERING: De norske fotballandslagene har brukt T-skjorter før kamp til å sette søkelyset på menneskerettighetsbruddene i Qatar.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Brækhus kaller diskusjonene i Norge rundt disse mesterskapene for «debatt light», og etterlyser en grundig verdidebatt i norsk idrett.

– Idrettsforbundet må få seg litt baller. De må si skikkelig fra hva de mener og ikke være så pyser. Mesterskap som disse viser at korrupsjon i idretten bare blir et større problem. Og den har ledere som ikke ønsker å ta tak i dette, dessverre.

Bokseren mener idrettsutøverne blir satt i en veldig vanskelig posisjon, da mange ikke har økonomiske muskler bak seg til å stå over konkurranser, mesterskap og stevner.

– Fåtallet tar til motmæle mot dette. Jeg tror det går mye på at man ikke tør på grunn av økonomi. Selv får jeg ingen støtte, og har måttet skaffe egne sponsorer, forteller Brækhus.

  • NRK har fremlagt kritikken for både IOC og FIFA. FIFA har foreløpig ikke svart, men IOC skriver i en e-post at de adresserer alle bekymringer knyttet til OL. I forbindelse med tildelingen av vinterlekene i Beijing 2022 vurderte IOC menneskerettighetssituasjonen og synspunktene fra uavhengige frivillige organisasjoner. IOC fikk da forsikringer om at prinsippene i Det olympiske charter vil bli respektert. IOC påpeker at de tar menneskerettighetssituasjonen på alvor, men samtidig har IOC verken mandat eller evne til å endre lovene eller det politiske systemet i et land.

Siste nytt

  • Tysk legende bygger insekthoteller på Formel 1-bane – hylles av Hamilton

    Tidligere Formel 1-verdensmester Sebastian Vettel har bidratt til å bygge 11 spesiallagde insekthoteller i sving to på den ikoniske Suzuka-banen i Japan.

    Prosjektet, som har fått navnet «Buzzin Corner», har som mål å spre budskapet om biologisk mangfold. Insekthotellene ble avduket torsdag, få dager før årets Grand Prix-løp i Japan.

    For å rette ytterligere oppmerksomhet mot initiativet er kantsteinene i sving to på Suzuka-banen malt i svart og gult – en referanse til fargene på bier. Formel 1-lagene i VM-sirkuset har hver på sin kant hjulpet til med å tilpasse sine egne insekthoteller.

    – Jeg ønsker med dette prosjektet å skape bevissthet rundt viktigheten av biologisk mangfold, skriver Sebastian Vettel på Instagram onsdag.

    – Bien er den perfekte ambassadøren for oss rundt dette prosjektet, og for å fremheve viktigheten av biologisk mangfold. Den symboliserer ikke bare bier, men alle de andre insektene, så vi ser på bien som vår ambassadør, legger han til.

    Tyskeren trakk seg fra Formel 1-sirkuset på slutten av fjoråret etter å ha brukt de siste årene til å snakke varmt om større bevissthet rundt miljø- og klimaspørsmål.

    – Det er flott å se at han har funnet sin misjon. Det er flott å ha Seb tilbake denne helgen. Han satte seg ned og fortalte alle sjåførene om disse planene, sier Lewis Hamilton om engasjementet. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Toru Hanai / AP
  • Marvik skuffet i VM

    Oskar Marvik tapte åttedelsfinalen i 130-kilosklassen i bryte-VM i Beograd. «Tåsenplogen» tok det første poenget da Heiki Nabi, som er ranket som nummer 11 i verden, ble straffet for passiv bryting. Estlenderen fikk så inn det neste poenget.

    1-1 ble også sluttresultatet, og siden Nabi tok det siste poenget så er han videre til kvartfinalen.

    Marvik, som er rangert som den 8. beste, kastet seg da ned og slo hånda fortvilet i matta.

    I kvalifiseringskampen slo han chilenske Yasmani Acosta Fernández 2–0. Nå må Nabi ta seg til finalen om Marvik skal få en ny VM-sjanse.

    Per-Anders Kure tapte sin kamp i 77-kilosklassen, med 3–4 mot verdenstrener Akzhol Makhmudov.

    Oskar Marvik
    Foto: NTB
  • Overfallsdom mot tysk fotballstjerne opphevet – saken blir gjenåpnet

    En tysk domstol har opphevet voldsdommen mot den tyske verdensmesteren i fotball Jerome Boateng. Dermed må saken gjenåpnes og behandles på nytt.

    En rekke tyske medier, blant dem Welt og Bild, omtaler torsdag beslutningen om å sette til side dommen mot Boateng. Begge parter i saken har vunnet frem med sine anker.

    Den tidligere tyske landslagsstjernen ble i første rettsinstans dømt for overfall på sin ekskjæreste av en domstol i München. Boateng, som vant VM med Tyskland i 2014, måtte således betale ekspartneren drøyt 18 millioner kroner i september 2021.

    I oktober i fjor var ankesaken oppe, og også der ble Boateng dømt for å ha utøvd vold mot sin daværende kjæreste på en ferie i Karibia i 2018. Fotballspilleren har hele tiden nektet straffskyld.

    Påtalemyndigheten la i retten ned påstand om en betinget fengselsdom på halvannet år samt en bot på 1,5 millioner euro for grov kroppsskade og fornærmelse for Boateng. Fotballspillerens advokater krevde på sin side frifinnelse og anklaget ekssamboeren hans for å ha forklart seg falskt.

    Nå har en nasjonal domstol i Tyskland kommet til at saken må behandles på nytt. Den sendes i så måte i retur til den regionale rettsinstansen i München.

    Boatengs advokat Leonard Walischewski har tidligere bedt om at dommen fra oktober i fjor skulle oppheves.

    – Prosessen var sjokkerende urettferdig. Den tiltalte Boateng var forhåndsdømt allerede før ankeprosessen i det hele tatt startet, sa han.

    Videre hevdet Walischewski at Boatengs «rett til en rettferdig rettergang ble krenket».

    Også statsadvokatembetet anket dommen fra oktober i fjor som følge av at det ville ha Boateng straffet for grov kroppsskade. Dersom retten hadde samtykket i det, ville fotballspilleren fått en enda strengere straff.

    Boateng spilte store deler av karrieren i Bayern München. I 2021 gikk han til franske Lyon, men forsvarsspilleren står nå uten klubb. (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Guttastemning endte opp med barbermaskin 00:44
Neste