Hopp til innhold

Brækhus fyrer løs mot Idrettsforbundets «dobbeltmoral»: – De må skaffe seg litt baller

Med et kommende fotball-VM i Qatar og OL i Beijing mener boksestjerna Cecilia Brækhus idretten er ute å kjøre. Nå ber hun norske idrettsledere «slutte å være pyser».

HVhg27xV0wM

KAMPKLAR: Det er ikke bare i bokseringen Cecilia Brækhus slår hardt. Den norske bokseren går også hardt ut mot norske idrettstopper.

Foto: Ed Mulholland/Matchroom / NTB

En Facebook-kommentar om den kontroversielle showkampen mellom Floyd Mayweather og youtuberen Logan Paul fikk det til å renne over for Cecilia Brækhus (39). Mange har vært kritiske til millionkampen, og etter det hun opplevde som en debatt der boksingen igjen ble satt i negativt lys, tok hun tastene fatt.

«Jeg finner OL i Kina og fotball-VM i Qatar mer problematisk enn en showkamp i bokseringen», skrev den norske verdensmesteren.

Det viser seg at Brækhus har mer på hjertet enn som så, og at hun lenge har vært fortvilet over det hun opplever som «dobbeltmoral» i norsk og internasjonal idrett.

tG33j2mFflA

URETTFERDIG: Cecilia Brækhus mener proffboksing har blitt gjort til syndebukk av norske idrettsledere. Her avbildet fra en kamp i 2019.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Vanskelig å svelge

– Jeg tror bare det rant litt over, forteller hun på telefon til NRK.

Bokseprofilen er for tiden hjemme i Norge mens hun venter på tillatelse til å dra til Los Angeles for å gjenoppta treningen på Mike Tysons boksegym. Pandemien har gjort hverdagen utfordrende, og hun har brukt mindre tid i bokseringen enn ønsket.

Desto mer tid har hun hatt til refleksjon.

– Jeg har jo fått høre siden jeg begynte med proffboksing at det er en etisk tvilsom idrett hvor penger er den eneste drivkraften, mens de samme moralske vokterne setter seg på flyet på business class og reiser til OL i Kina og VM i Qatar og mesker seg i lounger med «sjampis» der. Det er den dobbeltmoralen der det er vanskelig å svelge, sier hun.

Proffboksing har lenge vært omdiskutert i Norge, men forbudet ble opphevet i 2015.

Føler seg urettferdig behandlet

Brækhus forklarer at boksingen er langt fra feilfri, og at hun selv har måttet gjøre noen «karatespark for kvinneboksingen». Likevel mener hun at problemene hennes egen idrett står overfor er bagateller sammenlignet med det som skjer på overordnet nivå.

– Syndebukken jeg har blitt gjort til, og proffboksingen har blitt gjort til, synes jeg er urettferdig og veldig, veldig dobbeltmoralsk. At kraftfulle idrettsinstitusjoner sier til deg at du gjør etisk feil og ikke er et bra menneske fordi du bokser ... Det har gjort skade med tanke på sponsorer og samarbeidspartnere og gjort hverdagen ekstremt tøff.

Hvem mener du når du snakker om disse moralske vokterne og institusjonene?

– Norges idrettsforbund, IOC (Den internasjonale olympiske komité), FIFA (Det internasjonale fotballforbundet). De er på så feil vei. De er virkelig ute å kjøre nå. Vi snakker om å legge store mesterskap og applaudere dem i land som krenker internasjonale rettigheter.

Karen Kvalevåg

GENERALSEKRETÆR I NIF: Karen Kvalevåg.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Norges idrettsforbund (NIF) er fremlagt kritikken fra Brækhus. Generalsekretær Karen Kvalevåg sier at hun vil gi honnør til Brækhus som bringer opp temaet. Hun sier videre at NIF og norsk idrett aldri vil forsvare menneskerettighetsbrudd i noen land hvor de skal sende deres utøvere.

Les resten av tilsvaret fra Kvalevåg her:

– Idrettsforbundet må få seg litt baller

Neste års verdensmesterskap i fotball skal arrangeres i Qatar. FIFA har fått kritikk for å legge mesterskapet til et land med grove menneskerettighetsbrudd, og en rekke FIFA-topper er anklaget for korrupsjon i forbindelse med tildelingen. IOC har også måttet tåle kritikk og korrupsjonsanklager for å legge neste års vinter-OL til kinesiske Beijing.

Les tilsvaret til IOC nederst i saken.

De norske fotballandslagene har gjort flere Qatar-markeringer for å rette søkelys mot menneskerettighetsbruddene i landet, men foreløpig har det ikke har vært noen lignende reaksjoner fra vinteridretten i forbindelse med Beijing-OL.

Football, International friendly, Norway - Luxembourg

QATAR-MARKERING: De norske fotballandslagene har brukt T-skjorter før kamp til å sette søkelyset på menneskerettighetsbruddene i Qatar.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Brækhus kaller diskusjonene i Norge rundt disse mesterskapene for «debatt light», og etterlyser en grundig verdidebatt i norsk idrett.

– Idrettsforbundet må få seg litt baller. De må si skikkelig fra hva de mener og ikke være så pyser. Mesterskap som disse viser at korrupsjon i idretten bare blir et større problem. Og den har ledere som ikke ønsker å ta tak i dette, dessverre.

Bokseren mener idrettsutøverne blir satt i en veldig vanskelig posisjon, da mange ikke har økonomiske muskler bak seg til å stå over konkurranser, mesterskap og stevner.

– Fåtallet tar til motmæle mot dette. Jeg tror det går mye på at man ikke tør på grunn av økonomi. Selv får jeg ingen støtte, og har måttet skaffe egne sponsorer, forteller Brækhus.

 • NRK har fremlagt kritikken for både IOC og FIFA. FIFA har foreløpig ikke svart, men IOC skriver i en e-post at de adresserer alle bekymringer knyttet til OL. I forbindelse med tildelingen av vinterlekene i Beijing 2022 vurderte IOC menneskerettighetssituasjonen og synspunktene fra uavhengige frivillige organisasjoner. IOC fikk da forsikringer om at prinsippene i Det olympiske charter vil bli respektert. IOC påpeker at de tar menneskerettighetssituasjonen på alvor, men samtidig har IOC verken mandat eller evne til å endre lovene eller det politiske systemet i et land.

Siste nytt

 • Nadal kriget seg videre – møter Kyrgios i Wimbledon-semi

  En skadeplaget Rafael Nadal (36) holdt liv i håpet om en etterlengtet Wimbledon-tittel. Han nedkjempet Taylor Fritz i et kvartfinaledrama over fem sett.

  Etter over fire timer sto Nadal igjen som vinner på centercourten i London. På veien måtte han holde smertene i sjakk. Spanjolen gikk seirende ut med sifrene 3-6, 7-5, 3-6, 7-6 (10-4).

  Nadal har sine skavanker. Onsdag slet han med et mageproblem og så skadeskutt ut i andre sett, men det stoppet ham ikke fra å fortsette jakten på sin 23. Grand Slam-tittel.

  Fredag skal han opp mot Nick Kyrgios (27). (NTB)

  Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Doble gruppevinnere i sandvolleyball

  Norges ferske verdensmestere i sandvolleyball Anders Mol og Christian Sørum ble gruppevinnere i verdensturneringen i Gstaad etter at de vant dagens to kamper.

  De fikk litt trøbbel mot de spanske veteranene Herrera og Gavira og taper 2. sett, men Norge vant det tredje settet og er dermed klare for åttedelsfinalen.

  Også Hendrik Mol og Mathias Berntsen er klare for åttedelsfinale etter to sterke seiere i dag. Først mot Italia og i dagens siste kamp møtte de Estland. Etter 1-1 i sett vant den norske duoen det tredje og avgjørende settet og også de ble gruppevinnere.

  Italy Beach Volleyball World Championships
  Foto: Alfredo Falcone / AP
 • Norge valgte å ikke inspisere banen før åpningskampen

  Det norske landslaget bestemte seg for å trene på treningsfeltet til Brighton istedenfor å ta den siste treninga på St. Marys stadion hvor kampen mot Nord-Irland spilles.

  De hadde allikevel muligheten til å komme seg ut på gressmatta og gå rundt på arenaen, men den muligheten har de også valgt å ikke bruke.

  – Flertallet kjente ikke at vi ikke trengte å se banen. Flere hadde behov for behandling, det ble en lengre reise, og dårligere tid. De som ville være her har dratt hit, men det var ikke mange, sier Sjøgren.

  Han mener behovet for å føle stadion og anlegget er mindre nå enn før.

  – Mange av de vi har er vant med å spille på store arenaer. Derfor er det Ikke like viktig nå som det var i 2017 eller enda tidligere for den saks skyld.

  Landslagskaptein Maren Mjelde følte heller ikke noe kall på å inspisere banen.

  – For meg er det ett fett egentlig. Vi har alle forskjellige behov, og hadde tidsplanen sett annerledes ut hadde kanskje flere valgt å dra hit, sier Mjelde.

  Norge åpner EM mot Nord-Irland i morgen. Kampen begynner kl. 21.00.

  Martin Sjögren
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste