Hopp til innhold

Bøs løsning på langrennskrisen: – Kortere runder og mer action

Mens Martin Johnsrud Sundby varsler krise i internasjonal langrenn, blomstrer interessen for skiskyting i Europa. Tarjei Bø tror han vet hvorfor.

tarjeiiii

SER LANGRENN: Skiskytter Tarjei Bø sier han følger med på langrenn, men at rennprogrammet er for komplisert.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Langrenn må bli mer spennende å se på, fastslår skiskytter Tarjei Bø på spørsmål om hva langrennssporten bør gjøre for å øke interessen.

I forkant av Tour de Ski har langrennsledere samt langrennsløper Martin Johnsrud Sundby slått full alarm og varslet dalende interesse for internasjonal langrenn.

Skiskytterne opplever derimot fulle tribuner og det forrige verdensmesterskapet, i Hochfilzen i 2017, slo alle rekorder hva gjelder seertall i Europa, ifølge EBU.

– Bør handle mer om underholdning

Tarjei Bø gikk foran 40 000 elleville fans i verdenscupen i Nove Mesto før jul. Han tror langrenn har litt å lære av skiskyting.

– Jeg mener konkurransene burde handle mer om underholdning. Hele skiskyttersirkuset er mer underholdningsbransje enn idrett, sier Bø.

Han henviser til de korte rundene, de mange skytingene, og at det gjerne er tøffe dueller hele veien inn til mål. På den måten blir det mer action og spenning, tror 30-åringen.

– I langrenn er det sprint som fenger mest i Europa, og det er av en grunn: at det er action helt inn til mål.

Stryningen tror også langrennssporten med fordel kan gjøre som skiskyting og droppe noen av distansene for å gi mer forutsigbarhet til publikum.

– De burde gå for et enklere rennprogram. Nå er det tourer, bonussekunder, etappeseire og til og med for oss som følger godt med på langrenn, virker det komplisert, sier Bø.

folkemasser i nove mesto

STAPPFULLT: Opp mot 40 000 mennesker var på hver konkurranse i Nove Mesto i Tsjekkia.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

– En nordisk-russisk batalje

Sportsdirektøren i det italienske langrennsforbundet, Marco Selle, har sagt at utviklingen er skremmende. Publikum uteblir fra arenaer, seertallene svikter og langrenn vises bak betalingsmur på italiensk TV.

De samme tendensene ser man i Tyskland, ifølge visepresident i det tyske forbundet, Tobias Angerer.

Sammen med Justyna Kowalczyk (Polen) og Lukas Bauer (Tsjekkia) er Angerer dypt savnet i langrennssporten, og spesielt i FIS' markedsavdeling.

Egil Kristiansen

KVOTER: Egil Kristiansen mener kvotene i langrenn bør justeres.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Langrenn har mer eller mindre blitt en nordisk-russisk batalje, sier Egil Kristiansen.

Han er nåværende skiskyttertrener for Norges herrelandslag, men var lenge trener for Norges kvinnelandslag i langrenn. Han tror en løsning for frustrerte langrennstopper kan være at FIS strammer inn på nasjonskvotene for å bremse den norske dominansen.

I skiskyting kan maks seks nordmenn av hvert kjønn stille i et verdenscuprenn, mens i langrenn kan Norge stille med åtte utøvere i verdenscupen og ti i Tour de Ski.

Ti nasjoner topp ti

For Marte Olsbu ble det ekstra spesielt å vinne sin aller første verdenscupseier. Da hun var best på sprinten foran stappfulle tribuner i Nove Mesto forrige uke, var det ti forskjellige land på de ti øverste plassene.

– Det viser at skiskyting er stort i Europa, og jeg synes det er ufattelig gøy at så mange nasjoner gjør det bra. Det er tøft å vinne her, sa hun etter seieren.

Marte Olsbu Røiseland

SUPERSTJERNE: Marte Olsbu Røiseland sa hun følte seg so men superstjerne da hun gikk inn til seier i Nove Mesto.

Foto: Michal Cizek / AFP

I verdenscupen sammenlagt er det ni forskjellige nasjoner på de ti øverste plassene på kvinnesiden, og kun to fra nordiske land (Røiseland og Kaisa Mäkäräinen, Finland). På herresiden er det seks forskjellige nasjoner topp ti i sammenlagtcupen, derav to nordmenn (Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø) og én russer. Resten av løperne er fra Mellom-Europa.

I langrenn er det kun én løper i verdenscupen sammenlagt, fra hvert kjønn, som ikke er fra de nordiske landene eller Russland (Sadie Bjornsen, USA, og Federico Pellegrino, Italia).

Forrige uke sa leder i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, til NRK at det ikke er grunn til bekymring, da langrenn historisk sett alltid har vært en sport for skandinaver og russere.

Siste nytt

  • PSG signerte russisk landslagskeeper

    Matvej Safonov (25) er klar for å gi Gianluigi Donnarumma kamp om keeperplassen i Paris Saint-Germain.

    Russeren har signert en kontrakt med den franske hovedstadsklubben til 2029, skriver PSG på X.

    Safonov kommer fra den russiske klubben Krasnodar, hvor han har spilt i hele sin proffkarriere. Etter fem år på A-laget er fasiten 175 kamper.

    25-åringen har også notert seg for 14 A-landskamper for Russland.

    (©NTB)

    LzQafmbYJcU
    Foto: AFP
  • Lallana returnerer til Southampton: – Føles riktig

    Adam Lallana (36) gjør vender tilbake til Southampton ti år etter at han forlot klubben til fordel for Liverpool.

    Det bekrefter klubben på X.

    – Jeg visste med en gang at det føltes riktig, sier 36-åringen.

    Lallana gjorde proffdebuten sin i Southampton i 2006 og har siden spilt for klubber som Bournemouth, Liverpool og Brighton.

    I sin forrige periode i Southampton noterte briten seg for 60 mål og 45 målgivende på 265 kamper. Det sikret han en overgang til Liverpool i 2014, hvor han var fram til 2020. Da gikk turen videre til Brighton, som han har spilt for til og med forrige sesong.

    Southampton rykket forrige sesong opp til Premier League etter t de slo Leeds 1–0 i opprykksfinalen.

    (©NTB)

    NfY-j2lbpRU
    Foto: JOHN SIBLEY / AFP
  • Slik starter Tyskland og Skottland i åpningskampen i EM

    Åpningskampen i EM spilles fredag kveld mellom Tyskland og Skottland i München. Der stiller Tyskland med følgende lag:

    Tyskland (4-2-3-1): Manuel Neuer - Joshua Kimmich, Antonio Rüdiger, Jonathan Tah, Maximilian Mittelstädt - Toni Kroos, Robert Andrich - Jamal Musiala, Ilkay Gündogan, Florian Wirtz - Kai Havertz.

    Det betyr at blant andre Thomas Müller og Leroy Sané er henvist til benken fra start av trener Julian Nagelsmann.

    Skottland (5-3-2): Angus Gunn - Anthony Ralston, Jack Hendry, Ryan Porteous, Kieran Tierney, Andy Robertson - Scott McTominay, Callum McGregor, John McGinn - Che Adams, Ryan Christie

    hzmRAyPofJQ
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal