Hopp til innhold

Raser mot Skottland-kapteinen etter intervju: – Det er tullprat

Skottland kollapset fullstendig i åpningskampen i EM. Nå får også kapteinen i det glatte lag for intervjuet etter kampen.

SoyaabhUoNs

KNOTTENE FØRST: Slik så det ut da Ryan Porteous taklet Ilkay Gündogan.

– I første omgang var alt feil. Vi møtte ikke opp. Vi var ikke aggressive nok. Deres kampplan funket en million ganger bedre enn vår, sa Skottlands kaptein Andy Robertson etter kampen.

Akkurat de ordene fikk tidligere Manchester United-stjerne Roy Keane til å tenne på alle plugger i ITVs studio.

– Det holder ikke å snakke om kampplan etter denne kampen. Det er tullprat! Det kommer bare tull fra Andy Robertson, utbrøt den tidligere midtbanespilleren.

Det var dog ikke det eneste Keane reagerte på fra kaptein Robertson.

– I morgen skal vi være sinna på oss selv, så må vi bare gå på igjen. uttalte Liverpool-backen, og fikk på ny fyrt opp Keane.

– De visste hva som stod på spill før kampen. Da holder det ikke å si «Vi skal samle oss og være sinte i morgen». Du burde være sint veldig lenge. Det ble snakket før kampen om at Skottland skulle skrive historie. Det har de gjort, ja, ved å spille så dårlig, slo Keane fast.

Skrekktakling tok fokus

Hjemmenasjonen Tyskland var overlegne fra start i EMs åpningskamp. Der ble taklingen til skotske Ryan Porteous den store snakkisen.

– Motbydelig takling, skriver tidligere England-midtstopper Rio Ferdinand på X om det som skjedde rett før pause.

På det tidspunktet ledet Tyskland allerede 2–0 etter scoringer fra Florian Wirtz og Jamal Musiala.

Så gikk Ilkay Gündogan ned i feltet i store smerter, men dommer Clément Turpin vinket spillet videre. Reprisene viste at Skottland-stopper Ryan Porteous kom inn med knotter rett i ankelen til Gündogan og Turpin ble kalt bort til VAR-skjermen.

Den franske dommeren trengte da bare ett sekund eller to på å bestemme seg: Rødt kort og straffe til Tyskland.

– Se hvordan han hopper inn. Takk Gud for at det beinet ikke brakk rett av, sier TV 2s ekspertkommentator Jesper Mathisen.

– Det var en skrekktakling fra Ryan Porteous. Den kan ikke forsvares, skriver The Athletic-journalist Colin Millar på X, og mener taklingen kunne forårsaket en alvorlig skade.

xRrWUfkKbG4
Foto: AFP

– Du kan ikke forsvare en slik takling. Den er skammelig, sier tidligere Celtic-spiss Chris Sutton hos BBC, og fortsetter:

– Det er en skandaløs takling. Du kan ikke takle slik, uansett hvilken epoke i fotballen man er i.

– Det er voldsom oppførsel. Det ser nesten ut til at han brekker ankelen til Gündogan, sier NRKs fotballekspert Bengt Eriksen.

– Taklingen var «crazy»

Kai Havertz scoret på straffen etter og sørget for at Tyskland ledet 3–0 til pause. Til slutt endte det 5–1 til Tyskland, den største seieren i en åpningskamp i EM i historien.

Taklingen ble også et tema etter kampslutt.

– Vi er veldig heldige med at Ilkay ikke er skadet, for den taklingen var «crazy», sier Tysklands Niclas Füllkrug, som scoret vertsnasjonens fjerde mål.

Ryan Porteous har foreløpig ikke uttalt seg om taklingen og det røde kortet. Lagkompis Ryan Christie var svært ordknapp da NRK spurte om situasjonen som førte til straffespark.

– Jeg har ærlig talt ikke sett den igjen, sier Christie kort.

6Zgu6QTtw68

SKREKKTAKLING: Gündogan skrek ut umiddelbart etter taklingen.

RZNYFy5zdME

SMELL: Gündogan ble liggende nede en stund, før han etter hvert kom seg opp og fortsatte kampen.

mTYaggbtGW8

UTVIST: Porteous fikk raskt det røde kortet etter at dommeren hadde blitt sendt til VAR-skjermen.

Jakter mesterskapsgull på hjemmebane

Hjemmenasjon Tyskland var store favoritter før kampen mot Skottland i EMs åpningskamp. De to lagene hadde møtt hverandre åtte ganger tidligere i mesterskap eller mesterskapskvalifisering, noe som hadde gitt seks tyske seirer og to uavgjorte kamper.

Skottland tok seg til EM etter å ha danket ut Norge i kvalifiseringen. I fredagens kamp ble de tidlig presset tilbake.

Årets EM er det 17. i rekken, etter den første utgaven i 1960. I løpet av de syv første utgavene var det tre vertsnasjoner som endte opp med å vinne turneringen, men ingen har klart det siden Frankrike vant EM på hjemmebane i 1984.

Jakten på EM-tittelen på hjemmebane har startet glimrende for Tyskland, som nå er på vei mot en drømmestart i gruppe A.

Spelletti

Italia-sjefen med tirade etter NRK-spørsmål: – Det er ikke sant

Ungguttene og veteranen herjet

Florian Wirtz var den store spilleren på det nesten uslåelige Bayer Leverkusen-laget denne sesongen. Det tok ikke lang tid før han viste seg frem i München.

Kun ti minutter var spilt da han klokt holdt igjen løpet sitt og bredsidet inn 1–0.

Få minutter senere sto det 2-0, etter en rapp avslutning av Jamal Musiala. De to 21-åringene ble med det to de yngste målscorerne for Tyskland i EM.

Samtidig er det også første gang en nasjon har to målscorere i en EM-kamp som er 21 år eller yngre, ifølge statikktjenesten Squawka.

Sentralt bak det meste sto Toni Kroos. Veteranen gjorde comeback for landslaget inn mot EM og legger opp etter sommerens EM.

Toni Kroos

MAESTRO: Toni Kroos orkestrerte det meste for Tyskland.

Foto: AFP

– Det er uvirkelig hvordan Skottland bare lar Toni Kroos ligge der og styre. La han være playmaker. At Steve Clarke (Skottland-trener) ikke har gjort noe med det, det er vanskelig å forstå, sa Jesper Mathisen halvveis ut i den første omgangen.

34-åringen traff på samtlige 51 pasningsforsøk i den første omgangen.

– Kroos kommer ikke til å bomme på en pasning før han sitter i peisestua på aldershjemmet, skriver fotballekspert Lars Tjærnås på X.

Etter hvert tok også Skottland grep, men da var allerede kampen så godt som avgjort.

Tyskland gjorde flere bytter i den andre omgangen. Niclas Füllkrug var blant dem som fikk sjansen og halvveis ut i den andre omgangen blåste han inn 4–0 med et lekkert skudd fra 14 meter.

Skottland reduserte i sluttminuttene etter et selvmål fra Antonio Rüdiger. Til stor jubel, men uten at det sørget for noe spenning inn i kampen. På overtid sørget Emre Can for et verdig punktum med et lurt skudd fra 20 meter, slik at det hele endte 5–1.

PS! Kroos ble byttet ut ti minutter før slutt. Han endte kampen med 101 vellykkede pasninger på 102 forsøk.

Siste nytt

 • Solberg med knallstart i Rally Latvia

  Oliver Solberg leder WRC2-klassen i Rally Latvia etter den innledende fartsprøven torsdag kveld.

  Solberg klokket inn på 7.45.1 i sin Skoda Fabia og har en ledelse på 7,6 sekunder ned til italienske Roberto Daprà på 2.-plass.

  22-åringen, som kjører på svensk lisens, er i knallform om dagen. I slutten av juni endte han som to i WRC2-klassen i Rally Polen, mens han vant EM-runden på hjemmebane i Karlstad to uker tidligere.

  Der er ingen norske deltakere med i helgens rally i Latvia.

  Finske Kalle Rovanperä leder WRC-klassen med 2,4 sekunder ned til belgiske Thierry Neuville etter første fartsprøve.

  Fredag skal det kjøres sju nye fartsprøver i Liepaja, Latvia. (NTB)

  Oliver Solberg
  Foto: NTB
 • Schmeichel til Celtic

  Den danske keeperen Kasper Schmeichel har signert for Celtic, hvor han blir gjenforent med Brendan Rodgers. De kjenner hverandre fra sine dager i Leicester.

  – Jeg er veldig fornøyd med å få Kasper til Celtic. Han er en kvalitetskeeper og hans egenskaper og personlighet vil være viktig for oss, sa Rodgers til Celtics hjemmeside.

  Den skotske klubben opplyser på sine nettsider at dansken har signert en ettårskontrakt.

  Schmeichel spilte for Anderlecht forrige sesong, men kontrakten gikk ut etter sesongen og ble ikke forlenget. Han noterte seg for 32 kamper i Belgia

  g_HtMhFevJ0
  Foto: Wolfgang Rattay / Reuters
 • Det franske stoppertalentet Leny Yoro klar for Manchester United – betaler kjempesum

  Midtstopperen Leny Yoro (18) er klar for Manchester United. Det franske stortalentet kommer fra Lille og skal angivelig koste 62 millioner euro.

  Manchester United bekrefter overgangen i sine mediekanaler.

  Ifølge The Athletic-journalisten David Ornstein , koster stoppertalentet 62 millioner euro, noe som tilsvarer nær 728 millioner kroner. Det til tross for at Yoro bare hadde ett år igjen av kontrakten med Lille.

  Yoro har også vært høyaktuell for storklubben Real Madrid, men ifølge Ornstein var ikke den spanske klubben villig til å betale summen Lille krevde for å selge 18-åringen.

  Manchester United har vært på en intens jakt etter ny midtstopper og har blitt linket til navn som Matthijs de Ligt, Jarrad Branthwaite og Jonathan Tah i løpet av sommeren. (NTB)

  vebpQ6Ied-c
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal