Hopp til innhold

Sundby varsler krise i internasjonal langrenn – mener flere bør prioritere Tour de Ski

DAVOS/OSLO (NRK): Martin Johnsrud Sundby (34) frykter dalende interesse for internasjonal langrenn og er overrasket over at flere vurderer å droppe Tour de Ski i VM-sesongen.

Switzerland Nordic Skiing

BEKYMRET: Martin Johnsrud Sundby er bekymret for langrennssportens fremtid.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

Før Tour de Ski starter i romjulen er det flere av de store stjernene som har varslet at de ikke skal gå konkurransen. Blant annet Charlotte Kalla og Ebba Andersson har sagt at de ikke stiller i Tour de Ski.

Søndag var heller ikke Therese Johaug sikker på om hun stiller til start i Toblach.

– Det overrasker meg egentlig litt. Kanskje særlig når vi vet at mye av internasjonal langrenn er basert på Tour de Ski og interessen rundt den konkurransen. Det kan være at man ikke helt har forståelse av hvor viktig den konkurransen er for internasjonal langrenn, sier Sundby til NRK.

Langrennssjef Espen Bjervig sier til NRK at det norske Tour de Ski-laget vil være klart torsdag neste uke.

– Ingen har vært klare på at de ikke skal gå. Vi ønsker at flest mulig skal gå, men samtidig er det et VM utøverne ønsker å prioritere, sier Bjervig.

Bjervig

ENIG I UTFORDRING: Espen Bjervig er enig med Martin Johnsrud Sundby at langrennssporten har en utfordring med manglende resultater fra de mellomeuropeiske landene.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Savner mellom-europeisk motstand

Søndag endte Sundby på tredjeplass på 15-kilometer fristil i Davos. På toppen av pallen var russeren Jevgenij Belov. På kvinnenes 10 kilometer tidligere på dagen sikret Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg norsk dobbeltseier.

– Selv om det er utrolig kult at Klæbo er kommet som en ny stjerne er det tragisk for internasjonal langrenn på grunn av bredde. Hva gjør vi når Dario (Cologna) slutter liksom? Det er litt sånn krisefaktor i internasjonal langrenn.

Kun én gang på fire verdenscuphelger har det vært en annen nasjonalitet enn norsk, svensk eller russisk på toppen av pallen. Det skjedde da italienske Federico Pellegrino vant sprinten på Lillehammer.

Sundby frykter at den store dominansen fra de nordlige nasjonene i skisporet vil ha en negativ effekt på interessen for langrennssporten. Han etterlyser nye stjerner fra land som Tyskland og Frankrike.

– Vi mangler de mellomeuropeiske landene. Det vi må forstå er at internasjonal langrenn er bygget på at disse landene gjør det bra. For det er der interessen ligger, og det er der sponsorene finnes, sier han.

Pellegrino

ENSOM SVALE: Kun en gang denne sesongen har det vært en annen nasjonalitet enn norsk, svensk eller russisk på toppen av pallen. Det var da Federico Pellegrino vant sprinten i Lillehammer.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

På skjelvende grunn

For Sundby er det ingen tvil om at Tour de Ski bør prioriteres på lik linje, om ikke mer, enn VM i Seefeld.

– Jeg skjønner at det er individuelle prioriteringer på det, men vurderingen per i dag er at Tour de Ski er en viktig konkurranse for en idrett som, jeg skal ikke si er på skjelvende grunn, men det rister i hvert fall litt. Vi har skjønt i forsesongen at det økonomiske fjellet vi står på ikke er grunnstøtt.

Bjervig er enig med Sundby i at Tour de Ski er viktig for interessen internasjonalt.

– Jeg tror ikke han tar mye feil, men om det er viktigere vet jeg ikke. Det er viktig for langrennssporten at det er mange gode løpere med i Tour de Ski.

Siste nytt

 • Brøt tre år lang seierstørke – uten Stöckl til stede

  Det norske hopplandslaget ledet lagkonkurransen etter første omgang og hadde lagt grunnlaget for noe stort i Lahti.

  Og det midt i en sjeldent kaotisk situasjon. For femte verdenscuphelg på rad konkurrerte de uten landslagstrener Alexander Stöckl på tribunen.

  Hopperne ønsker østerrikeren fjernet som trener, og bråket har ført til en rekke spørsmål og nyhetsoppslag de siste ukene.

  Laget, bestående av Halvor Egner Granerud, Kristoffer Eriksen Sundal, Marius Lindvik og Johann Forfang, fortsatte den gode hoppingen i andre omgang.

  Norge hadde ikke vært på pallen i en lagkonkurranse denne sesongen, og forrige seier i en lagkonkurranse kom i januar 2021. Over tre år siden.

  Nå er tørken over. Sundal klinket til med utrolige 133,5 meter i nest siste hopp, og som sistemann ut fra toppen av bakken trygget Lindvik seieren inn.

  C7vQD8P6uzA
  Foto: AP
 • Verstappen knuste rivalene i sesongstarten

  Max Verstappen var helt overlegen da Formel 1-sirkuset dro i gang sesongen i Bahrain GP.

  Til slutt var han over 22 sekunder foran nærmeste rivale, Red Bull-kollega Sergio Perez. Ferrari-fører Carlos Sainz ble nummer tre. Han var 25 sekunder bak Verstappen.

  – Det er urolig. I dag gikk det bedre enn forventet, sier Verstappen i seiersintervjuet.

  – Jeg følte meg bra i bilen. Det er spesielt å ha slike dager. Det skjer ikke så ofte når alt går perfekt og du føler det i ett med bilen, sier Verstappen.

  Og han kunne ikke fått en bedre start fra pole position.

  – Max Verstappen fikk akkurat den starten han ønsket seg, utbrøt Viaplay-kommentator Atle Gulbrandsen etter bare noen sekunder av Formel 1-racet i Bahrain.

  For Red Bull-føreren akselererte rett fra konkurrentene. Etter en runde hadde han allerede en ledelse på over sekundet. Da gjenstod fortsatt 56 av de 57 rundene i Bahrain.

  Mens Verstappen herjet med konkurrentene var det flere andre fører som fikk trøbbel. Lewis Hamilton slet tungt underveis og meldte blant annet at setet hans var ødelagt. Briten ble til slutt nummer sju.

  Etter at drøyt halvparten av rundene var fullført hadde Verstappen opparbeidet seg en ledelse på 15 sekunder. Den økte deretter jevnt frem til målgangen.

  Dette var seier nummer 55 i karrieren for Verstappen.

  – Det er fortsatt Max Verstappen som er helt overlegen i Formel 1, sa Gulbrandsen i det den suverene eneren kjørte over målstreken.

  Max Verstappen
  Foto: Hamad I Mohammed / Reuters
 • Pogacar med heftig sykkelbragd – vant Strade Bianche etter solokjøring i åtte mil

  Tadej Pogacar (25) rykket med 80 kilometer igjen og tok en suveren seier i prestisjerittet Strade Bianche i Italia.

  Den slovenske UAE-syklisten viste igjen fram sin enorme kapasitet. Grusveier og en tøff løype stoppet ham ikke fra å ta saken i egne hender oppsiktsvekkende tidlig i rittet.

  Pogacar nølte ikke og bygget opp en luke ingen var i stand til å tette. Han ledet med over tre minutter før den siste biten i de gamle gatene i Siena. Der tok han imot hyllesten fra publikum og løftet sykkelen etter at målstreken var passert.

  Det skilte til slutt 2.44 minutter til den latviske toeren Toms Skujins (Lidl-Trek) etter kjøring i 215 kilometer.

  Pogacar er kun den tredje i historien til å ha vunnet Strade Bianche to ganger. 25-åringens første seier kom i 2022.

  I kvinnenes utgave ble det seier til Lotte Kopecky, etter at hun rykket fra hjemmehåpet Elisa Longo Borghini i den siste bakken. (NTB/NRK)

  Tadej Pogacar Strade Bianche
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal