Hopp til innhold

Sundby varsler krise i internasjonal langrenn – mener flere bør prioritere Tour de Ski

DAVOS/OSLO (NRK): Martin Johnsrud Sundby (34) frykter dalende interesse for internasjonal langrenn og er overrasket over at flere vurderer å droppe Tour de Ski i VM-sesongen.

Switzerland Nordic Skiing

BEKYMRET: Martin Johnsrud Sundby er bekymret for langrennssportens fremtid.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

Før Tour de Ski starter i romjulen er det flere av de store stjernene som har varslet at de ikke skal gå konkurransen. Blant annet Charlotte Kalla og Ebba Andersson har sagt at de ikke stiller i Tour de Ski.

Søndag var heller ikke Therese Johaug sikker på om hun stiller til start i Toblach.

– Det overrasker meg egentlig litt. Kanskje særlig når vi vet at mye av internasjonal langrenn er basert på Tour de Ski og interessen rundt den konkurransen. Det kan være at man ikke helt har forståelse av hvor viktig den konkurransen er for internasjonal langrenn, sier Sundby til NRK.

Langrennssjef Espen Bjervig sier til NRK at det norske Tour de Ski-laget vil være klart torsdag neste uke.

– Ingen har vært klare på at de ikke skal gå. Vi ønsker at flest mulig skal gå, men samtidig er det et VM utøverne ønsker å prioritere, sier Bjervig.

Bjervig

ENIG I UTFORDRING: Espen Bjervig er enig med Martin Johnsrud Sundby at langrennssporten har en utfordring med manglende resultater fra de mellomeuropeiske landene.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Savner mellom-europeisk motstand

Søndag endte Sundby på tredjeplass på 15-kilometer fristil i Davos. På toppen av pallen var russeren Jevgenij Belov. På kvinnenes 10 kilometer tidligere på dagen sikret Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg norsk dobbeltseier.

– Selv om det er utrolig kult at Klæbo er kommet som en ny stjerne er det tragisk for internasjonal langrenn på grunn av bredde. Hva gjør vi når Dario (Cologna) slutter liksom? Det er litt sånn krisefaktor i internasjonal langrenn.

Kun én gang på fire verdenscuphelger har det vært en annen nasjonalitet enn norsk, svensk eller russisk på toppen av pallen. Det skjedde da italienske Federico Pellegrino vant sprinten på Lillehammer.

Sundby frykter at den store dominansen fra de nordlige nasjonene i skisporet vil ha en negativ effekt på interessen for langrennssporten. Han etterlyser nye stjerner fra land som Tyskland og Frankrike.

– Vi mangler de mellomeuropeiske landene. Det vi må forstå er at internasjonal langrenn er bygget på at disse landene gjør det bra. For det er der interessen ligger, og det er der sponsorene finnes, sier han.

Pellegrino

ENSOM SVALE: Kun en gang denne sesongen har det vært en annen nasjonalitet enn norsk, svensk eller russisk på toppen av pallen. Det var da Federico Pellegrino vant sprinten i Lillehammer.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

På skjelvende grunn

For Sundby er det ingen tvil om at Tour de Ski bør prioriteres på lik linje, om ikke mer, enn VM i Seefeld.

– Jeg skjønner at det er individuelle prioriteringer på det, men vurderingen per i dag er at Tour de Ski er en viktig konkurranse for en idrett som, jeg skal ikke si er på skjelvende grunn, men det rister i hvert fall litt. Vi har skjønt i forsesongen at det økonomiske fjellet vi står på ikke er grunnstøtt.

Bjervig er enig med Sundby i at Tour de Ski er viktig for interessen internasjonalt.

– Jeg tror ikke han tar mye feil, men om det er viktigere vet jeg ikke. Det er viktig for langrennssporten at det er mange gode løpere med i Tour de Ski.

Sportsnyheter

Dommerskandale i cupen: Annullerte scoring for hands fra spiller på feil lag

Levanger sto for nok en cupbombe da de slo ut Viking i fjerde runde. På veien dit ble en annullert Viking-scoring den store snakkisen.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal