Sprintfiasko for Bjørgen: – Tror ikke det er noe alvorlig

LENZERHEIDE (NRK.no): Marit Bjørgen (33) fikk ingen god avslutning på 2013. Langrennsdronningen ble slått ut allerede i kvartfinalene av Tour de ski-sprinten i Lenzerheide. Etter nederlaget klaget hun på magesmerter.

Marit Bjørgen

INGEN GOD DAG: Marit Bjørgen røk ut i kvartfinalen av tirsdagens sprint i Tour de Ski. Sprinten ble vunnet av Ingvild Flugstad Østberg.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg har kjent på det siden morgenen av. Jeg tror ikke det er noe alvorlig, men det fungerte ikke i dag. Nå skal jeg hvile og håpe at det går over så fort som mulig, sier Marit Bjørgen til NRK.no etter sprint-exiten.

Marit Bjørgen

FIKK TRØST: Marit Bjørgen var svært skuffet etter kvartfinale-exiten på sprinten i Lenzerheide.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Tror du dette påvirker resten av touren?

– Nei, svarer Bjørgen kontant.

Det er på de innlagte sprint-etappene Marit Bjørgen skal skaffe seg forspranget hun trenger ned til Therese Johaug foran «monsterbakken» i Val di Fiemme.

På tirsdagens sprint gikk den planen i grus. For mens Ingvild Flugstad Østberg og Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nummer én og to og sikret dobbelt norsk, forsvant Bjørgen ut av konkurransen allerede i kvartfinalen.

 • Se Bjørgens kvartfinaleløp lenger ned i artikkelen!

Løp gråtkvalt vekk fra stadion

At Therese Johaug skulle ryke ut i kvartfinalen, var ikke overraskende. Men at Marit Bjørgen – olympisk mester og verdensmester i sprint – skulle ryke såpass tidlig, var mildt sagt en liten nyttårsbombe.

Etter sprintfiaskoen løp 33-åringen vekk fra skistadion i Sveits, synlig preget av sprintnederlaget. Hun ønsket ikke å snakke med de norske journalistene. Tour de Ski-favoritten tok til tårene mens hun gikk inn i smørerbua.

– Det er ingenting alvorlig, men Bjørgen sliter med magetrøbbel, forteller langrennslandslagets medieansvarlig Gro Eide til det norske pressekorpset.

Etter å ha roet ned i smørerbua i noen minutter, tok Bjørgen seg tid til en liten prat med NRK. Deretter satte trønderjenta seg inn i en ventende bil, og kjørt direkte til utøverhotellet i Lenzerheide.

– Jeg ble nummer tre i mitt kvartfinaleheat, så jeg tapte ikke så mye i sammendraget, smiler Bjørgen.

VIDEO: Her ryker Bjørgen ut i kvartfinalen

(artikkelen fortsetter under videoen)

Marit Bjørgen røk noe overraskende ut av sprinten i Tour de Ski allerede i kvartfinalen.

HOLDT IKKE TIL SEMIFINALE: Bjørgen klarte ikke å ta seg videre til semifinale på sprinten i Lenzerheide.

Klarte ikke å hente inn det tapte

Bjørgen gikk i heat nummer fem, og hadde ingen muligheter til avansement da spurten gikk. Rognes-jenta var for langt bak ledende Hanna Erikson fra Sverige og italienske Gaia Vuerich fra Italia til å kapre en av de to plassene som sikret semifinaleplass.

Tiden var heller ikke god nok til å gå videre på tid.

– Hun hadde hviledag i går, så jeg trodde det skulle gå bra. Men hun er tydeligvis sliten etter de to første etappene i touren, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Fordel Johaug i touren

– Hun så ikke ut til å ha noe fart i kroppen i dag. Vi får se hva det er. Hun stresset kanskje litt, sier landslagstrener Egil Kristiansen.

Bjørgens tidlige sprint-exit gir klar fordel til Therese Johaug før de fire gjenværende etappene av Tour de Ski. Johaug røk ut i kvartfinalen i tirsdagens sprint, men er ventet å være klart sterkere enn Bjørgen opp den avsluttende slalåmbakken i Val di Fiemme.

Bjørgen var før sprintkonkurransen i Lenzerheide drøyt 35 sekunder foran Johaug i Tour de Ski-sammendraget. Dagens resultater gjør at Johaug har 44 sekunder frem til Bjørgen før de fire siste etappene.

Med dagens seier overtar Ingvild Flugstad Østberg sammenlagtledelsen i touren. Tour-lederen skal imidlertid stå over de tre siste etappene, og er ingen utfordrer i kampen om sammenlagtseieren.

Sportsnyheter

Siste nytt

 • Opptur for Jonathan Nordbotten

  Jonathan Nordbotten var raskest i europacuprennet i slalåm i tyske Oberjoch søndag.

  Nordbotten var nummer fire etter første omgang og hadde 27 hundredeler å hente inn på ledende Anton Tremmel fra Tyskland.

  I annen omgang klatret nordmannen tre plasser og sikret dermed seieren.

  Amerikanske Jett Seymour fulgte nærmest, kun ni hundredeler bak, mens sveitseren March Rochat endte en tredjeplass. Han var slått av Nordbotten med 32 hundredeler.

  Joachim Jagge Lindstøl endte på sjuendeplass.

  Jonathan Nordbotten
  Foto: JEFF PACHOUD / AFP
 • Lagkamerat skryter av Zuccarello

  Mats Zuccarello leverte en briljant målgivende pasning da Minnesota Wild slo Los Angeles Kings 4-3 etter forlengning i NHL natt til søndag.

  Matt Dumba satte inn vinnermålet etter en lekker assist mellom en rekke motspillere signert Mats Zuccarello.

  – Det viste seg at «Zuccy» klarte å finne meg. Han hadde øyne i bakhodet. Jeg vet ikke hvordan han så meg mellom alle de spillerne, sa Dumba etter kampen.

  Matt Dumba etter målgivende pasning fra Zuccarello.
  Foto: Andy Clayton-King / AP
 • Solberg med topplassering i VM

  Oliver Solberg imponerte stort med en sterk 7. -plass i Rally Finland. Det var hans første VM-løp i den gjeveste klassen.

  19-åringen lå på sjetteplass foran søndagens to avsluttende fartsprøver, men der måtte han se seg forbikjørt av japanske Takamoto Katsuta.

  – Jeg gikk for det. Tankegangen min var «hvorfor ikke». Dessverre mistet jeg sjetteplassen med ett sekund. Jeg beklager, men jeg prøvde, sa Solberg etterpå.

  Seieren i Rally Finland gikk til estlandske Ott Tänak. Solberg endte ett minutt og 39 sekunder bak.

  Oliver Solberg
  Foto: Micke Fransson/TT / Micke Fransson/TT

Sendeplan

Kl. Program Kanal