NRK Meny
Normal

Sprintfiasko for Bjørgen: – Tror ikke det er noe alvorlig

LENZERHEIDE (NRK.no): Marit Bjørgen (33) fikk ingen god avslutning på 2013. Langrennsdronningen ble slått ut allerede i kvartfinalene av Tour de ski-sprinten i Lenzerheide. Etter nederlaget klaget hun på magesmerter.

Marit Bjørgen

INGEN GOD DAG: Marit Bjørgen røk ut i kvartfinalen av tirsdagens sprint i Tour de Ski. Sprinten ble vunnet av Ingvild Flugstad Østberg.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg har kjent på det siden morgenen av. Jeg tror ikke det er noe alvorlig, men det fungerte ikke i dag. Nå skal jeg hvile og håpe at det går over så fort som mulig, sier Marit Bjørgen til NRK.no etter sprint-exiten.

Marit Bjørgen

FIKK TRØST: Marit Bjørgen var svært skuffet etter kvartfinale-exiten på sprinten i Lenzerheide.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Tror du dette påvirker resten av touren?

– Nei, svarer Bjørgen kontant.

Det er på de innlagte sprint-etappene Marit Bjørgen skal skaffe seg forspranget hun trenger ned til Therese Johaug foran «monsterbakken» i Val di Fiemme.

På tirsdagens sprint gikk den planen i grus. For mens Ingvild Flugstad Østberg og Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nummer én og to og sikret dobbelt norsk, forsvant Bjørgen ut av konkurransen allerede i kvartfinalen.

 • Se Bjørgens kvartfinaleløp lenger ned i artikkelen!

Løp gråtkvalt vekk fra stadion

At Therese Johaug skulle ryke ut i kvartfinalen, var ikke overraskende. Men at Marit Bjørgen – olympisk mester og verdensmester i sprint – skulle ryke såpass tidlig, var mildt sagt en liten nyttårsbombe.

Etter sprintfiaskoen løp 33-åringen vekk fra skistadion i Sveits, synlig preget av sprintnederlaget. Hun ønsket ikke å snakke med de norske journalistene. Tour de Ski-favoritten tok til tårene mens hun gikk inn i smørerbua.

– Det er ingenting alvorlig, men Bjørgen sliter med magetrøbbel, forteller langrennslandslagets medieansvarlig Gro Eide til det norske pressekorpset.

Etter å ha roet ned i smørerbua i noen minutter, tok Bjørgen seg tid til en liten prat med NRK. Deretter satte trønderjenta seg inn i en ventende bil, og kjørt direkte til utøverhotellet i Lenzerheide.

– Jeg ble nummer tre i mitt kvartfinaleheat, så jeg tapte ikke så mye i sammendraget, smiler Bjørgen.

VIDEO: Her ryker Bjørgen ut i kvartfinalen

(artikkelen fortsetter under videoen)

Marit Bjørgen røk noe overraskende ut av sprinten i Tour de Ski allerede i kvartfinalen.

HOLDT IKKE TIL SEMIFINALE: Bjørgen klarte ikke å ta seg videre til semifinale på sprinten i Lenzerheide.

Klarte ikke å hente inn det tapte

Bjørgen gikk i heat nummer fem, og hadde ingen muligheter til avansement da spurten gikk. Rognes-jenta var for langt bak ledende Hanna Erikson fra Sverige og italienske Gaia Vuerich fra Italia til å kapre en av de to plassene som sikret semifinaleplass.

Tiden var heller ikke god nok til å gå videre på tid.

– Hun hadde hviledag i går, så jeg trodde det skulle gå bra. Men hun er tydeligvis sliten etter de to første etappene i touren, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Fordel Johaug i touren

– Hun så ikke ut til å ha noe fart i kroppen i dag. Vi får se hva det er. Hun stresset kanskje litt, sier landslagstrener Egil Kristiansen.

Bjørgens tidlige sprint-exit gir klar fordel til Therese Johaug før de fire gjenværende etappene av Tour de Ski. Johaug røk ut i kvartfinalen i tirsdagens sprint, men er ventet å være klart sterkere enn Bjørgen opp den avsluttende slalåmbakken i Val di Fiemme.

Bjørgen var før sprintkonkurransen i Lenzerheide drøyt 35 sekunder foran Johaug i Tour de Ski-sammendraget. Dagens resultater gjør at Johaug har 44 sekunder frem til Bjørgen før de fire siste etappene.

Med dagens seier overtar Ingvild Flugstad Østberg sammenlagtledelsen i touren. Tour-lederen skal imidlertid stå over de tre siste etappene, og er ingen utfordrer i kampen om sammenlagtseieren.

Siste nytt

 • Barcelona har luke

  Barcelona cruiset inn til 4-0-seier hjemme mot Deportivo La Coruña søndag. Luis Suárez og Paulinho ble begge tomålsscorere for den spanske La Liga-lederen. De leder med seks poeng på Atletico Madrid.

  Luis Suárez
  Foto: Stanley Chou / Getty Images
 • Fossum i ellevill Bundesliga-kamp

  Iver Fossum startet sin første kamp siden 21. oktober, og spilte samtlige minutter for Hannover i 4-4-festen mot Leverkusen i Bundesliga. Julian Korb sikret poengdeling sju minutter før slutt.

  Foto: Peter Steffen / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal