Hopp til innhold

Leder Tour de Ski – reiser hjem i morgen

Ingvild Flugstad Østberg (23) stod øverst på seierspallen for første gang i karrieren på nyttårsaften. Første nyttårsdag reiser hun imidlertid hjem til Norge og står over resten av Tour de Ski.

Ingvild Flugstad Østberg

FÅR IKKE FORTSETTE: Ingvild Flugstad Østberg har vist knallform i Tour de Ski og leder etter tre av sju etapper. Men nå reiser hun hjem.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Ingvild skal hjem. Det er definitivt. Det er andre ting som er viktigere fremover for henne, bekrefter landslagstrener Egil Kristiansen til NRK.no.

Flugstad og Jacobsen

DOBBELT NORSK: Ingvild Flugstad Østberg vant foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Østberg vant prologen i suveren stil, og var også utilnærmelig i sprintfinalen. Gjøvik-jenta tok dermed sin aller første seier i internasjonal kvinnelangrenn.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen sørget for en stor norsk dag med andreplass og dobbelt norsk. Også hun må kanskje dra hjem etter morgendagens renn.

  • Se innspurten i kvinnenes sprintfinale lenger ned i artikkelen!

– God nok til å vinne OL-gull

Den knallsterke seieren gjør Østberg til sammenlagtleder av Tour de Ski - to små sekunder foran Marit Bjørgen.

Men sprintseieren var det nest siste vi fikk se av Østberg i Tour de Ski. Onsdag går hun ti kilometer fellesstart i den hvite Tour-ledertrøya, men så skal hun hjem – uansett utfall.

– Hun skal hjem og hvile, sier Kristiansen.

– Er det ikke rart å sende henne hjem når hun leder sammenlagt?

– Det er ikke her hun skal slå seg inn på et OL-lag. Hun er god nok til å vinne OL-gull nå. Vi må ikke miste fokus på det som er det viktigste denne sesongen, poengterer Kristiansen.

Flugstad Østberg er først og fremst sprinter, og vil sannsynligvis ikke ha noen mulighet til å hevde seg i de antatt tøffere etappene som gjenstår i Touren.

Det er planen at hun skal gå verdenscup i Nove Mesto 11. og 12. januar. Derfor kan det bli altfor tøft for henne å gå hele touren, som avsluttes 6. januar.

VIDEO: Østberg vant sprinten foran Jacobsen

(artikkelen fortsetter under videoen)

Det ble to norske kvinner øverst på pallen etter sprinten i Lenzerheide nyttårsaften. Ingvild Flugstad Østberg vant, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nummer to.

– Hadde aldri trodd dette

Østberg virket nærmest sjokkert over sin egen prestasjon etter løpet. Ungjenta har aldri før vært på toppen av seierspallen i et internasjonalt renn.

– Jeg hadde ikke trodd jeg skulle stå her i ledertrøya, og det blir gøy å få starte i den i morgen, sier Østberg til NRK.no.

– Får du lyst til å fortsette?

– Jeg har lyst til å gå alle renn, jeg. Jeg får ta en prat med trenerne i kveld og høre hva de sier. Men OL er det viktigste i år og løpene som kommer er ikke sånne som jeg vanligvis hevder meg i. Det er sikkert like lurt å følge planen, sier Tour de Ski-lederen.

Jacobsen håper hun får fortsette

Det er ennå ikke bestemt om Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som altså ble nummer to på dagens sprint, også skal hjem til Norge, eller om hun får fullføre touren.

Kristiansen har nemlig fått et lite dilemma ettersom Uhrenholdt Jacobsen seiler opp som en sammenlagtkandidat, nå som hun både kan hevde seg i sprint og på distanserenn. Jacobsen har gått seg opp til 4.-plass i sammendraget.

– Planen var at hun skulle dra etter rennet i morgen, men vi får nesten snakke litt om det og se hva vi gjør. Astrid er en som kan stå på pallen sammenlagt her, men vi må diskutere hva som er mest naturlig å gjøre, sier han til NRK.no.

Uhrenholdt Jacobsen er ikke uvillig til å fortsette, men stoler på at Kristiansen vet best.

– Det jeg tenker er bare at jeg er glad for å være i kjempebra form. Det er opp til sjefen om jeg får fortsette eller ikke, sier Jacobsen til NRK.

– Har du lyst til å gå videre?

– Det er litt vanskelig å si. Vi er utrolig mange gode norske løpere så man må hele tiden vise at man kan kjempe i toppen, sier Jacobsen.

Uhrenholdt Jacobsen skal til Nove Mesto i januar, hvor sprinterne har sin siste sjanse til å overbevise sjefene om at de bør til OL. Hun håper imidlertid hun allerede har vist under touren at hun er god nok.

– Jeg føler jo jeg har vist gode takter. Men det er veldig mange gode norske løpere å ta av. Jeg misunner ikke sjefene som skal ta ut laget, akkurat, for det blir nok vanskelig, fastslår hun.

Sammenlagt Tour de Ski (etter 3 av 7 etapper):

  1. Ingvild Flugstad Østberg, Norge 11.57,4 (totaltid)
  2. Marit Bjørgen, Norge +2,0 sek.
  3. Denise Herrmann, Tyskland +2,3
  4. Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge +9,0
  5. Anne Kyllönen, Finland +23,2
  6. Sophie Caldwell, USA +34,6
  7. Hann Erikson, Sverige +40,8
  8. Hanna Kolb, Tyskland +42,7
  9. Sylwia Jaskowiec, Polen +43,6
  10. Laurien Van der Graaff, Sveits +44,2

Øvrige norske:

11. Therese Johaug, Norge +46,0 sek.
20. Heidi Weng, Norge +1.02,9
41. Vibeke Skofterud, Norge +1.31,9
42. Kristin Størmer Steira, Norge +1.33,3

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal