Hopp til innhold

Johaug sa hun hadde null skyld – Antidoping Norge er helt uenige

«Jeg har null skyld», sa en gråtende Therese Johaug og banket i bordet på torsdag. Nå har Antidoping Norge kommet fram til at de er direkte uenige.

Therese Johaug sier at hun vet at det er hennes eget ansvar å sørge for at hun ikke får i seg ulovlige stoffer. Siden hun spurte legen om kremen han ga henne var trygg, mener hun at hun har gjort alt hun kunne. Likevel har hun nå testet positivt på et ulovlig stoff.

VIDEO: Therese Johaug forteller at hun er helt uten skyld.

Therese Johaug satt med tårer i øynene på torsdagens pressekonferanse, men var klar og tydelig.

Allerede i sin tredje setning sa hun at hun «har null skyld» for at hun har fått i seg stoffet clostebol. Med trykk på ordene null og skyld. Noen minutter senere sa hun det igjen. «Jeg skal vise alle hvor uskyldig jeg er i denne saken».

Før ordet «uskyldig» tok hun en kunstpause, knyttet neven og slo hardt i bordplaten foran seg.

Onsdag formiddag kom pressemeldingen fra Antidoping Norge, som har gjennomført innledende saksbehandling.

De banker kanskje ikke i bordet rent fysisk. Men de slår likevel tydelig fast at de har kommet fram til det stikk motsatte av Johaug: hun kan ikke sies å være uten skyld.

– Bakgrunnen for vedtaket er at Påtalenemnden er av den oppfatning at utøver ikke kan sies å ha opptrådt uten skyld, sier leder av Påtalenemnden, Anstein Gjengedal, i pressemeldingen.

Anstein Gjengedal

Anstein Gjengedal, leder av Påtalenemnden i Antidoping Norge, er helt tydelig i sin uttalelse: Johaug kan ikke sies å ha opptrådt uten skyld.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Utøver har et temmelig strengt ansvar

Derfor har Påtalenemmden i Antidoping Norge nå besluttet at Therese Johaug er foreløpig suspendert i to måneder, mens saken behandles ferdig. Anstein Gjengedal forklarer overfor NRK hvorfor de har kommet fram til at hun ikke er uten skyld.

– Hun har fått i seg et forbudt stoff. Og utøver har et temmelig strengt ansvar for det. Vi mener at utøver ikke er uten skyld når hun ikke har undersøkt hva denne salven inneholdt før hun brukte den, sier han til NRK.

– Det står i NIFs lov at hun plikter å undersøke hva man tar i seg. Og i det ligger også et særlig ansvar også for utøvere. Og det mener vi at burde blitt gjort bedre enn det ble gjort her i dette tilfellet.

– Men hun spurte lege Fredrik Bendiksen om salven var trygg å bruke. Hvorfor er ikke dette nok for dere?

– Vår vurdering så langt er at dette ikke er tilstrekkelig. Fordi hun selv har et ansvar for å undersøke pakningen og salven hun tar.

Dette betyr utestengelsen

En viktig presisering: Dagens utestengelse betyr ikke at den endelige dommen er klar. Dette er bare en foreløpig utestengelse mens saken behandles ferdig.

I slike saker utestenger man nemlig utøveren i to måneder av gangen fram til dommen er klar. Det er det som har skjedd nå.

Samtidig er ikke suspensjonen uten betydning. Den betyr nemlig at Antidoping Norge antar at Johaugs utestengelse kommer til å bli minst to måneder lang.

Man kan nemlig ikke foreløpig utestenge noen lenger enn man antar at vedkommende vil bli utestengt til slutt. Som det står i regelverket:

«Suspensjon kan besluttes for inntil to måneder av gangen. Den samlede suspensjonstiden må ikke overstige den tid vedkommende antas å ville bli utelukket ved endelig dom.»

Siste nytt

  • Gulliksen usikker før den svenske cupfinalen

    Tobias Gulliksen måtte stå over Djurgårdens 1-0-seier over Gais grunnet en skade i kneet søndag kveld. Dermed står cupfinalen i fare for nordmannen.

    – Det har litt bedre, men vi får se. Kneet er hovent, så vi sjekker i morgen, sa han til Aftonbladet.

    Gulliksen var ikke med i kamptroppen etter at han pådro seg en skade. Allerede er det duket for cupfinale mot Erik Botheims Malmö.

    Europa conference leauge 2023/2024 : Bodø/Glimt - Ajax (1-2 e.e.o.)
    Foto: Mats Torbergsen / NTB
  • Thorstvedt-mål ikke nok for Sassuolo

    Kristian Thorstvedts scoring hjalp lite da Sassuolo tapte 1-5 borte mot Fiorentina i Serie A søndag kveld.

    Grønntrøyene fortsetter dermed på 19.-plass og har fem poeng opp til Empoli på trygg plass når det gjenstår fire kamper av sesongen.

    Thorstvedt skapte fornyet håp for gjestene da han banket inn 1-2-scoringen etter 57 minutter.

    Dessverre for siddisen og resten av Sassuolo-laget økte Nicolás González til 3-1 det påfølgende minuttet. Vertene var imidlertid ikke ferdig der, for bare ni minutter etter Thorsvedts scoring hadde Fiorentina satt inn ytterligere to mål.

    Dermed begynner det å se fryktelig skummelt ut for Thorstvedt & co. I kampen om å beholde plassen skal Sassuolo opp mot Inter (h), Genoa (b), Cagliari (h) og Lazio (b).

    Emil Konradsen Ceide startet kampen på benken, men kom inn etter 73 minutter. Marcus Holmgren Pedersen så hele oppgjøret fra sidelinjen. (NTB)

    Kristian Thorstvedt
    Foto: AP
  • Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

    Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

    Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

    Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

    Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

    Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

    Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

    Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

    Hugo Vetlesen
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal