Hopp til innhold

– Et stilstudie i alt som er galt med klubben

KOMMENTAR: Mysteriet er ikke at Real Madrid sparket Rafa Benítez, men at de ansatte ham. Trenerbyttet er et nytt eksempel på klubbens mangler under Florentino Pérez.

FBL-ESP-LIGA-REALMADRID-ZIDANE-FILES-COMBO

TRENERRULLERING: Zinedine Zidane overtok i går jobben til Rafael Benitez som hovedtrener for Real Madrid. Hva er problemet i Real Madrid?

Foto: GERARD JULIEN / Afp

Det er ikke unormalt at klubber henter trenere med helt andre karakteristikker enn forgjengeren. Milde røster følges av strenge sersjanter; pragmatikere byttes med offensive idealister. Grunnen er åpenbart at det er noe galt med mannen som kastes ut.

Unntaket ser ut til å være Real Madrid, hvor trenere sparkes mot all logikk og sunn fornuft.

I går kveld ansatte Florentino Pérez sin femte trener siden han returnerte til klubben i 2009. Presidentens tidligere avgjørelser har gitt noe mening. I 2010 ble Manuel Pellegrini (mild) erstattet med José Mourinho (streng), før Carlo Ancelotti (mild) gjenopprettet harmoni. Spesielt da Mourinho dro var situasjonen kritisk, og et var bytte uunngåelig.

SOCCER-SPAIN/REAL-BENITEZ Real Madrid's new coach Zidane and Real Madrid's President Perez pose for the media at Santiago Bernabeu stadium in Madrid

NY MANAGER: Mange er kritisk til jobben klubbpresident Florentino Perez gjør. Her fra gårsdagens presentasjon av Zinedine Zidane.

Foto: JUAN MEDINA / Reuters

Men ikke med Ancelotti i sommer. Italienerens lune vesen skapte tette bånd med spillerne, hans attraktive spillestil underholdt fansen, hans ærverdige opptreden ble verdsatt i pressen. Selv etter en sesong uten troféer ønsket de fleste journalister, fans og spillere å beholde ham.

Kun Pérez så det annerledes. Da han kunngjorde sparkingen i sommer, ble han spurt hva Ancelotti hadde gjort feil.

– Jeg vet ikke, kom svaret.

Bygutten

Litt mer enn et halvt år senere virker avgjørelsen fortsatt lite forståelig. Real Madrid ligger på tredjeplass i La Liga og har erstattet Rafa Benítez med Zinédine Zidane, som har 18 måneders erfaring som hovedtrener. Dét virker ikke som en oppgradering fra Ancelotti.

Det mest håpløse med utviklingen er at den har vært så forutsigbar. Da Benítez ble ansatt fremsto flere av hans karakteristikker som potensielt problematiske, blant annet at han var for kald i måten han behandlet spillerne på, at han var for defensiv som taktiker, at han måtte fylle skoene til en meget populær trener.

Syv måneder senere har samtlige bekymringer vist seg å være korrekte.

Det som talte i hans forsvar var de få områdene der han kunne skape forbedringer. Ancelotti er ikke spesielt streng med spillerne, så kanskje Benítez kunne stramme dem opp. Slitne ben hadde vært et problem de siste fem månedene, og Benítez er en tidligere fitnesstrener.

Den lokale tilknytningen var også en bonus: Benítez er fra Madrid og ble innlemmet i akademiet som 13-åring, før han trente aldersbestemte lag og reservelaget. Da han ble presentert som hovedtrener i sommer, felte han tårer. Det var ikke skuespill.

FBL-ESP-LIGA-VALENCIA-REALMADRID

MISLYKTES: Rafael Benitez fikk det tøft da han endelig fikk jobben som Real Madrid-manager.

Foto: JOSE JORDAN / Afp

Iskald strateg

Men på så mange andre måter passet han ikke. Og det største problemet var hvordan han håndterte stallen.

Leser du litt om karrieren til Benítez, oppdager du en trener som behandler folk nærmest som roboter. Som liten var han besatt av strategiske brettspill, som sjakk, og mye tilsier at han anser spillere som brikker i et spill. Jamie Carragher skrev at han aldri hadde snakket med Benítez om annet enn fotball. Steven Gerrard sa at Benítez kun så ham som fotballspiller, ikke som et menneske av kjøtt og blod, med tanker og følelser.

Han ga heller aldri ros til spillerne, kun korreksjoner. Flere spillere aksepterte dette, men Gerrard skrev at andre hatet å spille for ham.

«Rafa har ingen medfølelse», skrev Craig Bellamy, som sammenlignet treningsfeltet på Melwood med en dyster militærleir. «Han bryr seg ikke om sosiale ferdigheter. Han prøver å fremstå som en varm person, men han er en av de krasseste fyrene du finner».

Den umulige oppgaven

Carragher skrev senere at spillerne i Liverpool hadde snakket om at Benítez ville måtte endre sin tone om han noen gang skulle gå til en klubb som Real Madrid.

De hadde rett. For hvordan kunne slik oppførsel aksepteres av pompøse stjerner? Hvordan kunne egoet til Cristiano Ronaldo masseres uten komplimenter? Og hvordan kunne en så iskald person overleve sammenligningene med Ancelotti, den varme humoristen og diplomaten?

Det kom aldri til å fungere. De siste månedene har spansk presse vært stappet med rapporter om uenigheter mellom Benítez og spillerne.

Fra orden til kaos

Et annet problem var spillestilen. Benítez ble umiddelbart anklaget for å være defensiv, og selv om ryktet ofte har blitt overdrevet, har laget utvilsomt vært mer konservativt enn under Ancelotti.

Supporterne pleide å se mannskapet styre kamper i store perioder, men Benítez tok ofte foten av gassen etter å ha tatt en tidlig ledelse. I storkamper har de lagt seg bakpå. De har kanskje ikke vært defensive, men de har vært kjedelige.

Underveis har Benítez prøvd å tilpasse seg kravene til en viss grad, blant annet ved å starte både Ronaldo, Karim Benzema, James Rodríguez og Gareth Bale hjemme mot Barcelona. Oppstillingen var ukarakteristisk offensiv og understreket hvorfor Benítez ikke helt passet i jobben: Han liker en spillestil basert på disiplin, konsentrasjon og hardt arbeid, kvaliteter som ikke umiddelbart forbindes med enkelte av Real Madrids glinsende stjerner.

Dette førte til situasjoner hvor spillerne ikke var egnet til å gjennomføre kampplanen, blant annet i 4-0-tapet i el clásico, hvor lagstrukturen var horribel.

Gradvis har Benítez mistet spillernes tillit, og gradvis har strukturen sprukket, spesielt i de tre siste kampene, mot Rayo Vallecano, Real Sociedad og Valencia. Etter sistnevnte kamp beskrev Benítez stallens offensive karakteristikker som et problem. Dét oppsummerte situasjonen.

FBL-ESP-LIGA-REALMADRID-TRAINING

NY TRENER: Zinedine Zidane ledet tirsdag sin aller første trening som hovedtrener for Real Madrid

Foto: GERARD JULIEN / Afp

Fokus på Florentino

De siste ukene ble Benítez buet høylydt av Santiago Bernabéu hver gang navnet hans ble lest opp før kamp. Sparkingen var forståelig, og han burde tilpasset seg situasjonen langt bedre.

Samtidig var det aldri sannsynlig at en så sta trener kom til å endre seg selv eller sine metoder. Real Madrid visste hva de fikk.

Benítez var seg selv, og betalte prisen.

Mysteriet er derfor hvorfor Pérez ikke forutså problemene, og hvorfor han sparket Ancelotti. Presidenten har tidligere begrunnet trenerbytter med at klubben trenger nye impulser, men slike argumenter maskerer ofte mer fotballfaglige faktorer som han og hans rådgivere ofte overser. Dette er noe av grunnen til at klubben ofte selger viktige spillere, og at de kun har vunnet én ligatittel på syv år.

Legger du til en rekke administrative flauser de siste 12 månedene, kan du skjønne hvorfor flere supportere ønsker at presidenten skal gå. Mens trenerne kommer og går, forblir mentaliteten i styrerommet den samme.

Behandlingen av Ancelotti og Benítez har vært et stilstudie i alt som er galt med klubben under Pérez.

SOCCER-SPAIN/BENITEZ-SACKING Real Madrid's President Perez looks on as he appears before the media at Santiago Bernabeu stadium in Madrid

SJEF: Florentino Perez er mannen med makten i Real Madrid. Men etter flere trenersparkingen er spørsmålet om ikke feilen kan ligge i styrerommet.

Foto: JUAN MEDINA / Reuters

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal