Post om Northug-boka: – Et gunstig tidspunkt

NRKs langrennsekspert Jann Post mener det er alt annet enn tilfeldig at avsløringene kommer nå.

Jann Post snakker om status på Northugs karriere tidlig høst 2014.

NRKs langrennskommentator Jann Post forteller om timingen til Northug-boka, og om hvordan skandalen kan bli et skille i karrieren.

Northug

Petter Northug er i tilbake i godt gammelt slag denne sommeren, i følge NRKs langrennskommentator Jann Post.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Jeg tror ikke dette er en strategi Petter Northug har lagt opp til selv. Det er nok folk rundt ham som har tenkt at det er et gunstig tidspunkt å fortelle historien bak fyllekjøringen på – litt i dybden og ikke bare gjennom tabloide artikler, sa NRKs langrennsekspert Jann Post da han gjestet NRKs nyhetsstudio onsdag morgen.

I dag kom boka til Sverre M. Nyrønning ut. Boka handler først og fremst om familien Northug, men går også i detalj i å fortelle om hva som skjedde den dramatiske natten til 4. mai, og ikke minst, i perioden etter.

I boka fortelles det blant annet at promillen til Petter Northug var 1,65.

– Et klart skifte

Langrennskommentatoren mener Northug har sett veldig ut til å være i form på forsesongen.

– Han er helt klart tilbake. Vi har sett en veldig revansjesugen og motivert Northug etter fyllekjøringsepisoden. Det har vært et klart skifte, sportslig sett, før og etter ulykken. Han er i bedre form midt på sommeren enn han har vært på mange, mange år og hvis han holder motivasjonen inn i sesongen, så ser det, sportslig sett, bra ut, mener Jann Post.

Det er en klar forandring fra den ganske mislykkede vintersesongen.

– Karrieren hang i en tynn tråd før denne ulykken. Det var en dårlig vinter og han virket litt umotivert. Det var ikke alle som var sikre på at han kom tilbake på toppnivå. Sportslig sett virker det som om denne ulykken har fått han til å åpne øyene, se hvor han står, og igjen gå tilbake til sitt gamle treningsopplegg, mener Post.

– Stort informasjonsbehov

Anders Skjerdingstad

NRKs langrennjournalist, Anders Skjerdingstad.

Også NRKs langrennsjournalist Anders Skjerdingstad gjestet NRKs nyhetsmorgen.

– Petter Northug, tro det eller ei, ønsker minst mulig fokus på sin person, så det har sikkert ikke vært noe ønske fra hans ståsted at en sånn bok skulle komme ut. Samtidig har både Petter og omgivelsene rundt en forståelse av at det er et stort behov for informasjon om det som skjer rundt ham, sa NRKs langrennreporter Anders Skjerdingstad etter at bokutgivelsen ble kjent onsdag formiddag.

– Historien må fortelles på et eller annet tidspunkt, så at en rutinert og dyktig forfatter skriver en sånn bok føles nok på en måte trygt for dem også, mener han.

Skjerdingstad forteller at boka egentlig handler om familien Northug, og hvordan de har stått sammen bak en mann som etterhvert ble verdens beste og mest omtalte langrenssløper.

Hvor veien går videre for Petter Northug gir ikke boka noen nye svar rundt.

– Den ender med det vi vet. Etter VM i Falun er det veldig usikkert hva som skjer med toppidrettsutøveren Petter Northug. Han forklarer hvordan han nå tar en sesong av gangen, og at ingenting fortsatt kan bli viktigere enn det som skjedde i Holmenkollen i 2011, sier Skjerdingstad.

Siste nytt

 • – Haaland i Dortmund-troppen

  Ifølgje Dortmund-trenar Lucien Favre er det ikkje umogeleg at Erling Braut Haaland kan få sin Bundesliga-debut laurdag. Han er med i troppen som reiser til Augsburg, melder ruhr24.de.

  – Vi får sjå, men det er mogeleg, seier Favre. Han stadfester at Haaland har trena normalt denne veka, og «er klar for andre halvdel av sesongen».

  – Erling er ein spelartype vi ikkje hadde før, sa Favre på pressekonferansen. Han håpar på ny drivkraft i laget med nykomlingane Haaland (19) og Giovanni Reyna (17) i kampen for å hente inn tabell-leiande Leipzig.

  Erling Braut Haaland og Lucien Favre
  Foto: Friso Gentsch / NTB scanpix
 • Neppe klar til Liverpool-kampen

  Manager Ole Gunnar Solskjær trur ikkje at Marcus Rashford blir klar til kampen mot Liverpool på Anfield søndag.

  – Eg trur ikkje han blir klar. Men vi skal gi han tid heilt inn til kampen, og har trass alt 48 timar igjen, sa Solskjær på pressekonferansen i dag.

  Rashford er Uniteds toppscorar med 19 mål i alle turneringar denne sesongen.

  Marcus Rashford
  Foto: Jon Super / AP
 • Skuffende innsats i hoppbakken

  De norske kvinnene klarte ikke å hevde seg helt i toppen i dagens renn i Zao i Japan. Maren Lundby ble best av de norske på 5. plass, men var hele 30,7 poeng bak vinneren Eva Pinkelnig. Anna Odine Strøm ble nummer 9, mens Silje Opseth endte på 19. plass.

  Maren Lundby, her under verdenscuprennet i Klingenthal, skuffet i Zao i Japan.
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal