Post om Northug-boka: – Et gunstig tidspunkt

NRKs langrennsekspert Jann Post mener det er alt annet enn tilfeldig at avsløringene kommer nå.

Jann Post snakker om status på Northugs karriere tidlig høst 2014.

NRKs langrennskommentator Jann Post forteller om timingen til Northug-boka, og om hvordan skandalen kan bli et skille i karrieren.

Northug

Petter Northug er i tilbake i godt gammelt slag denne sommeren, i følge NRKs langrennskommentator Jann Post.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Jeg tror ikke dette er en strategi Petter Northug har lagt opp til selv. Det er nok folk rundt ham som har tenkt at det er et gunstig tidspunkt å fortelle historien bak fyllekjøringen på – litt i dybden og ikke bare gjennom tabloide artikler, sa NRKs langrennsekspert Jann Post da han gjestet NRKs nyhetsstudio onsdag morgen.

I dag kom boka til Sverre M. Nyrønning ut. Boka handler først og fremst om familien Northug, men går også i detalj i å fortelle om hva som skjedde den dramatiske natten til 4. mai, og ikke minst, i perioden etter.

I boka fortelles det blant annet at promillen til Petter Northug var 1,65.

– Et klart skifte

Langrennskommentatoren mener Northug har sett veldig ut til å være i form på forsesongen.

– Han er helt klart tilbake. Vi har sett en veldig revansjesugen og motivert Northug etter fyllekjøringsepisoden. Det har vært et klart skifte, sportslig sett, før og etter ulykken. Han er i bedre form midt på sommeren enn han har vært på mange, mange år og hvis han holder motivasjonen inn i sesongen, så ser det, sportslig sett, bra ut, mener Jann Post.

Det er en klar forandring fra den ganske mislykkede vintersesongen.

– Karrieren hang i en tynn tråd før denne ulykken. Det var en dårlig vinter og han virket litt umotivert. Det var ikke alle som var sikre på at han kom tilbake på toppnivå. Sportslig sett virker det som om denne ulykken har fått han til å åpne øyene, se hvor han står, og igjen gå tilbake til sitt gamle treningsopplegg, mener Post.

– Stort informasjonsbehov

Anders Skjerdingstad

NRKs langrennjournalist, Anders Skjerdingstad.

Også NRKs langrennsjournalist Anders Skjerdingstad gjestet NRKs nyhetsmorgen.

– Petter Northug, tro det eller ei, ønsker minst mulig fokus på sin person, så det har sikkert ikke vært noe ønske fra hans ståsted at en sånn bok skulle komme ut. Samtidig har både Petter og omgivelsene rundt en forståelse av at det er et stort behov for informasjon om det som skjer rundt ham, sa NRKs langrennreporter Anders Skjerdingstad etter at bokutgivelsen ble kjent onsdag formiddag.

– Historien må fortelles på et eller annet tidspunkt, så at en rutinert og dyktig forfatter skriver en sånn bok føles nok på en måte trygt for dem også, mener han.

Skjerdingstad forteller at boka egentlig handler om familien Northug, og hvordan de har stått sammen bak en mann som etterhvert ble verdens beste og mest omtalte langrenssløper.

Hvor veien går videre for Petter Northug gir ikke boka noen nye svar rundt.

– Den ender med det vi vet. Etter VM i Falun er det veldig usikkert hva som skjer med toppidrettsutøveren Petter Northug. Han forklarer hvordan han nå tar en sesong av gangen, og at ingenting fortsatt kan bli viktigere enn det som skjedde i Holmenkollen i 2011, sier Skjerdingstad.

Siste nytt

 • Dyrhaug legger opp

  Niklas Dyrhaug legger opp som langrennsløper. Det bekrefter han selv på Instagram.

  Det gjør han i en alder av 34 år. Han har tatt VM-gull både i 2015 og 2017. I tillegg tok han bronse på 15 km klassisk i 2017.

  – Det er en tid for alt. Nå er det min tur til å legge skiene på hylla. Det har vært en utrolig reise, og jeg er stolt og glad over alt jeg har oppnådd, skriver han.

  Han ble i 2020 vraket fra landslaget. Siden den gang har han samarbeidet med Martin Johnsrud Sundby om et privatlag.

  Han påpeker at han har slitt med å komme tilbake i toppform etter en skulderskade han pådro seg i Pyeongchang i 2018.

  – Jeg er veldig takknemlig for hva skisporten har lært meg. Det har vært livet mitt i 20 fantastiske år. Alt jeg kan si er tusen takk, skriver Dyrhaug.

  34-åringen gjorde i sommer comeback etter en skade og operasjon og vant blant annet Kobberløpet på rulleski. Tidligere i år ble det kjent at han fra vinteren av skal være ekspertkommentator for Nents langrennssatsing.

  Høydesamling langrennslandslaget menn
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Amerikaner vil kjøpe Rooneys klubb

  Den amerikanske forretningsmannen Chris Kirchner vil kjøpe den engelske fotballklubben Derby, som har legenden Wayne Rooney som trener.

  Kirchner, som har stiftet logistikkteknologi-selskapet Slync.io, har skrevet til klubbens supportere og opplyst at han ønsker å kjøpe klubben.

  Derby er satt under administrasjon og konkursbeskyttelse. Det har sørget for at klubben er blitt trukket tolv poeng og er sist i mesterskapsserien.

  Kirchner ber om godkjenning fra det engelske ligasystemet.

  – Jeg vil respektere den prosessen. Mitt team er uansett i gang med samtaler med alle involverte om hvor vi skal starte, skriver Kirchner.

  Han skriver videre at han særlig er imponert over holdningen til manager Wayne Rooney. (NTB)

  FILE PHOTO: Championship - Derby County v Stoke City
  Foto: Molly Darlington / Reuters
 • Sky: - United i kontakt med Conte

  Manchester United skal ha teke kontakt med italienske Antonio Conte (52), melder Sky Sports.

  Conte slutta som trenar for Milano-klubben Inter i sommar, eitt år før kontrakten gjekk ut, etter å ha leia klubben til tittelen i Serie A. Han har ingen ny klubb etter det, og har vore langt framme i spekulasjonanen om kven som skal ta over Manchester United dersom Ole Gunnar Solskjær får sparken.

  Conte leia også Chelsea til ligameisterskap i 2017.

  Antonio Conte
  Foto: JENNIFER LORENZINI / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal