Hopp til innhold

Slik var Northugs flukt til Åre

Petter Northug ville bort, ut av landet, overbevist om at alt var tapt. Han ville gjemme seg. Redningen ble ei hytte i Åre.

Petter Northug jr

Petter Northug ville flykte fra landet etter fyllekjøringen.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Natt til søndag 4. mai krasjet Petter Northug i fylla. I boka «Northug - en familiehistorie» kommer det fram i detalj hva som skjedde de neste dagene.

Sverre M. Nyrønning

Forfatter av boken, Sverre M. Nyrønning.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Etter at Petter Northug hadde vært i politiavhør på Sentrum politistasjon i Trondheim, ble det lagt en slagplan for å få skistjernen fraktet til et hemmelig sted.

Manager Are Sørum Langås kom raskt til politistasjonen. Northug var på glattcelle, og derfor fikk de ikke møte hverandre der.

– Ville bort

Langås satt i et venterom og hadde kontakt med Northugs nærmeste. Da kom ideen om å dra til ei hytte som er eid av en av Northugs støttespillere. Flukten til Åre ble planlagt.

– Petter ville ikke hjem til Byåsen, ikke hjem til foreldrene på gården i Framverran, han ville bort, ut av landet, flykte langt av gårde, ta repern, overbevist om at alt var tapt, karrieren, sponsorene, pengene, livet han hadde levd og nytt, fremtiden, sier manager Are Sørum Langås i boken.

Smuglet ut av politistasjonen

Politiet innrømmet at Northug fikk særbehandling, men forstod at Northug trengte beskyttelse.

De fraktet skiløperen ut av stasjonen i en patruljebil uten at noen journalister fikk det med seg. De kjørte videre til et avtalt sted hvor advokat Rasmus Brodtkorb tok Northug med seg videre til Hell stasjon. Der ble Northug plukket opp av manageren.

– Petter snakket og snakket, gråt, funderte høylytt på hvordan han kunne ha begått en slik dramatisk dumhet, gjentok at han hadde sviktet folket sitt i Framverran, i det hele tatt: han var oppløst, fortvilt, nærmest fortapt, sier Langås i boken.

Foreldrene drar til Åre

I boken beskriver foreldrene til Northug hvordan pressefolk samlet seg på gården og til slutt banket på døra. Et helikopter surret i lufta.

– Tomas og jeg låste dørene, senket markisene, etter hvert kom flere journalister og fotografer, til slutt helt inn på tunet og banket på døren. Vi åpnet ikke, følte oss beleiret, sier pappa John Northug.

Petter Northugs bil

Petter Northugs bil fraktes vekk fra ulykkesstedet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Til slutt forsvant journalistene og foreldrene satte seg i bilen til Åre. På veien ble de forfulgt av en mørk Volvo. Den fikk de ristet av seg. De møtte på en pressebil senere, men de ble ikke oppdaget.

– Jeg var lei meg på Petters vegne. Heldigvis hadde begge i bilen overlevd, og de måtte få en ny sjanse, sier John Northug.

Foreldrene kom først til hytta og var spente på hvordan de skulle reagere.

– Så kom de, og vi så straks at Petter var sliten, men gjennom omfavnelser og tårer sa han også: Livet må gå videre, sier pappa Northug i boken.

Kriserådgiver

Denne kvelden og den kommende natten befinner fem personer seg i hytta i Åre: Petter Northug, foreldrene John og May, manageren Are Sørum Langås og en profesjonell kriserådgiver, som ankommer sent på kvelden. Veldig få mennesker visste hvord Northug og familien var.

Kriserådgiveren begynte så smått å forberede Petter Northug på nødvendigheten av å forklare seg offentlig innen kort tid.

Det var mye tårer og stillhet på hytta. Stemningen var trykket.

Rett før klokka ni på kvelden ble det sendt ut en pressemelding fra hytta. Med sine nærmeste rundt seg ble det utformet et skriv hvor Petter Northug for første gang fortalte om fyllekjøringen.

– Jeg vil på det dypeste beklage det som har skjedd. Jeg er svært ulykkelig nå, og veldig skuffet over det jeg har gjort, står det blant annet i pressemeldingen.

Søvnløs mamma

Så kom natten. Petter Northug sovnet til slutt. Det gjorde ikke moren.

– John sov, men ikke jeg. Hodet var fullt av vanskelige tanker, sier May Iren Northug.

Dagen etter bestemmer Petter Northug seg for å møte utvalgte medier og omverdenen får se han på tv, nett og i avisene som en angrende synder.

Flukten fra omverdenen var over.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal