Hopp til innhold

- Det er fryktelig varmt

På løpernes ferd mot Sparta har temperaturen kommet opp i 27 grader midt på formiddagen.

Starten på Spartathlon

350 spente løpere venter på startskuddet. 246 km venter

Foto: Vibeke Undhjem / NRK

Det er noen garder varmere enn de 25 gradene som var meldt til tross for at det er litt overskyet. Og litt varmere enn løperne setter pris på.

Etter omtrent 45 kilometer av løpet, med nesten fem maraton igjen å løpe gir Geir Frykholm uttrykk for at han kjenner temperaturen.

- Det er fryktelig varmt, roper han til NRK`s reporter.

Startet i grålysningen

I grålysningen klokken sju fredag morgen la de 350 sparthathlon-løperne i vei på de 246 kilometerne fra Athen til Sparta.

Like nedenfor Akropolis var det en spesiell stemning i morgentimene. Før solen hadde stått opp, samlet Spartathlon-deltakerne seg i startområde. Noen har løpt og fullført før, som norske Geir Frykholm og Eiolf Eivindsen. Andre står overfor sin livs løpetur for første gang, som Frode Andersson.

Nordmenn i Spartathlon

Eiolf Eivindsen, Frode Anderson og Geir Frykholm klare til start

Foto: Vibeke Undhjem / NRK

- Gleder meg til fullmåne

Minutter før start sier Frykholm at han gleder seg til å komme i gang.

- Jeg gleder meg, spesielt til nattløpingen, natt til lørdag. Det blir fullmåne, og det er helt fantastiske omgivelser å løpe i. Hvis jeg holder ut helt til natta da, flirer han.

Geir Frykholm

Geir Frykholm tar inn næring

Foto: Vineke Undhjem / NRK

- Har du sovet godt?

- Jeg har i alle fall sovet og fått hvile.

- Hva er delmålene i starten?

- Det første er å løpe en maraton på fire timer, deretter å komme meg til det første store sjekkpunktet i Korinth etter åtte mil, forklarer Frykholm.

Les mer om Spartathlon:

Startet ved daggry

(saken fortsetter under kartet)

Kart over Spartathlon (faksimile fra hjemmesiden)

Løpet går fra Athen til Sparta i Hellas - 246 km

Mange nysgjerrige publikummere hadde møtt fram for å sende løperne av gårde. De deltok i den kollektive nedtellingen fra ti til en, og så var de 350 deltakerne i gang med manndomsprøven.

En politieskorte fulgte løperne det første stykket gjennom Athens gater. Og dagslyset viser seg for første gang omtrent akkurat i det starten går. Det skal bli både mørkt, lyst igjen og gå mot enda en ny natt før de siste er i mål.

Løpet tilsvarer nesten seks vanlige maratonløp.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal