Hopp til innhold

- Ikke for folk flest

Olympiatoppens sjeflege Lars Engebretsen mener det er svært få som egner seg til å begi seg ut på ekstremløp som det 246 kilometer lange Spartathlon.

Lars Engebretsen

Så lange løp er ikke sunt, og det kan anbefales for bare noen svært få, sier sjeflege Lars Engebretsen

Foto: NRK

Fredag morgen legger nordmennene Geir Frykholm, Frode Andersson og Eiolf Eivindsen ut på distansen Athen – Sparta sammen med 350 andre. De 246 kilometerne tilsvarer seks strake maraton, og må fullføres innen 36 timer. Bare en tredjedel av startfeltet forventes å fullføre.

Olympiatoppens sjefslege er klar på at dette er ekstrem fysisk belastning og ikke noe vanlige folk bør prøve på.

- Kroppen reagerer med å bli sliten. Det betyr at muskler, sener og ledd blir bortimot utslitt. Og du vil miste mye av næringen din, for du klarer ikke ta i deg så mye næring når du skal gjøre alt dette her. Så kroppen blir generelt sett veldig sliten og lett utsatt for skader og sykdom, sier Lars Engebretsen.

- Det er ikke sunt

- Er det sunt?

- For meg hadde det ikke vært sunt, det er helt klart. En vanlig person i Norge som trener, trenger ikke drive denne type trening. Så fra min side er det helt klart usunt. Og det er ikke noe folk bør drive noe med av mosjonshensyn.

- Men du har noen få som er tynne, som egner seg for løping, som tåler store belastninger og som synes dette er flott, og det er ikke noen grunn til å ta fra disse den muligheten.

- Men for folk flest er ikke dette noe alternativ, forklarer Engebretsen.

En skulle nesten tro at det var umulig å løpe så lenge og så langt, men hvert år beviser litt over 100 løpere at det er mulig.

- Disse har trent i flere år før de gjør dette. Så kroppen er på en måte trent til å tåle lange løp under alle mulige slags værforhold. Derfor klarer de å gjennomføre det, mener Engebretsen.

Stor slitasje på sikt

Kart over Spartathlon (faksimile fra hjemmesiden)

Dette er den 246 km lange løypa som de skal gjøre unna på maks 36 timer

Idrettslegen mener imidlertid at mange slike løp kan gjøre skade på kroppen på sikt. Og at dette kan føre til problemer når løperne nærmer seg pensjonsalder.

- Først og fremst er ikke helserisikoen underveis, men på lang sikt. Hvis du gjør mange slike lange løp, så er det risiko for leddskader, tidlig slitasje og så videre. Så når du blir 60-65 år gammel kan du få mye trøbbel. Det er hovedgrunnen til at jeg sier at dette ikke er noe for folk flest.

- Løpsbølgen er bra, Oslo Maraton er flott, litt langt kanskje. Men dette er noe helt annet, som ikke kan anbefales ut fra et helseperspektiv, slår Engebretsen fast.

- Alternativene er verre

Geir Frykholm

- Alternativene er verre, mener Geir Frykholm

Geir Frykholm, som gjennomførte Spartathlon i 2008, er ikke helt sikker på om det han driver med kan kalles sunt. Men han mener alternativene er verre.

- Er dette sunt?

- Kanskje ikke mens det står på, men vi er jo i god form når vi dør, humrer Frykholm.

- Det er en belastning på muskler og ledd, men det er mindre helsefarlig enn mange av alternativene er. Så hjemme er de glad jeg ikke gjør noe som er verre, forklarer ultraløperen, som har som mål å fullføre fem Spartathlon.

Må ha legeerklæring

Før løperne får lov til å starte i det greske ekstremløpet, krever arrangøren at de må de vise fram en legeerklæring på at de fysisk er i stand til å gjøre et forsøk på 246 kilometer. Frykholm hentet legeerklæringen hos sin fastlege to timer før avreisen til Athen på tirsdag. Og legeerklæringen fikk han uten problemer.

- Han var sikker i sin sak, han var faktisk det, gliser Frykholm.

- Vi signerer på at vi løper på eget ansvar. Legeerklæringen tror jeg har noe med gresk forsikring å gjøre. Men på en annen side, så er det godt for meg selv å ha en attest på at jeg ikke har noen alvorlige fysiske mangler, forklarer Frykholm.

Siste nytt

  • Jönsson får to kampers utestengelse

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    NRK oppdaterer saken.

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal