NRK Meny
Normal

Vinekspert og ultraløper

Geir Frykholm har brukt 30 år av sitt liv på å lete etter god vin for det norske markedet. Det har ikke hindret han i å bli en av Norges ivrigste ultraløpere.

Geir Frykholm

Geir Frykholm i aksjon i Spartathlon

Foto: Vineke Undhjem / NRK

I 1980 begynte utholdenhetsutøveren som ekstrahjelp på vinmonopolet. Da var karrieren lagt. Han jobbet først som innkjøper for vinmonopolet fram til 1996, da begynte han å jobbe for private importører.

- Jobben min var å finne vin, Frykholm.

Jorda rundt

Det betyr at han reiste rundt i verdens vindistrikter, i en bransje som er kjent for god vin, og sene og heftige restaurantmiddager. Ikke akkurat et yrke som passer med å skulle løpe ultraløp som Spartathlon (246 kilometer), 24-timersløp og 48-timersløp.

- Jeg har prøvd å lage en plan for meg selv på nesten hver eneste reise. Slik at jeg kunne finne et tidspunkt hver dag, enten morgen eller kveld, til trening. Og så måtte jeg prøve å kutte ut så mange feite middager som mulig. Jeg har jo reist rundt og spist på allverdens restauranter. Så det gjelder å være disiplinert, sier Frykholm, som i høst hoppet av vingaloppen til fordel for Løplabbet etter 30 år i bransjen.

Smågal?

Han innrømmer at det var flere i vinmiljøet som lurt på om han var smågal. Ofte fikk han spørsmål om han hadde løpt til vinsmakinger eller vinmesser. Resultatet av treningen var i alle fall at han var blant de definitivt best trente i vinmiljøet.

- Det er en annen som også liker å løpe langt. Så jeg var nok topp to på oksygenopptak. Og før han begynte var jeg nok topp en, garantert, flirer Frykholm.

- Det var nok mange som fikk litt dårlig samvittighet for egen trening, når de så hvordan jeg holdt på.

Tenker på vin

Selv under det 246 kilometer lange Spartathlon som han er godt i gang med, får han tenkt litt på vin.

- Vi løper gjennom noen vindistrikt, og jeg legger merke til hvor dårlig enkelte har behandlet druene sine. I noen landsbyer vi løper gjennom kan jeg også lukte at vinen er satt i gjæring?

- Men det blir ikke noe vin på deg underveis?

- Ikke underveis, men etterpå tar jeg et glass. Men det er også veldig godt med en øl. En kald, kald øl, sier Frykholm, og virker som han allerede har begynt å drømme om målgangen i Sparta.

Siste nytt

 • Xavi blir værende i Qatar

  Tidligere Barcelona-spiller Xavi Hernández har skrevet under en ny toårskontrakt med Al-Sadd. Dermed blir den spanske 38-åringen værende i den qatarske ligaen til han fyller 40 år. Xavi har spilt for Al-Sadd siden 2015.

  SOCCER-SPAIN/ Barcelona's Messi celebrates his goal against Sevilla with teammate captain Hernandez during their Spanish first division soccer match at Nou Camp stadium in Barcelona
  Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters
 • Vidal tiltalt for vold

  Bayern München-stjernen Arturo Vidal er tiltalt for kroppskrenkelse etter en voldsepisode på en nattklubb i byen i fjor høst. Statsadvokaten i München opplyser at strafferammen for det Vidal er tiltalt for er fengsel i inntil 10 år.

  Vidal
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Lyon vann meisterligafinalen

  Med Ada Hegerberg på scoringslista vann Lyon meisterligafinalen med 4-1 mot tyske Wolfsburg. Med sitt eine mål blei Hegerberg tidenes toppscorar i turneringa med 15 mål. Wolfsburgs Caroline Graham Hansen måtte gå av i pausen grunna ei skade.

  Ada
  Foto: Efrem Lukatsky / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag