NRK Meny
Normal

Vil ha taxfree på togstasjoner

Eivind Trædal i Miljøpartiet de Grønne vil skrote dagens taxfree-ordning og i stedet tilby taxfree på togstasjoner.

Taxfree

TAXFREE PÅ OSLO S, MEN IKKE PÅ GARDERMOEN?: Får Miljøpartiet de Grønne det som de vil kan det bli en realitet.

– Jeg tror det ville blitt ganske upopulært i starten, men det viktigste er at vi får færre til å velge fly og flere til å velge tog.

Det var i NRK Sørlandets valgstudio forslaget fra Eivind Trædal kom. Han vil dagens taxfreeordning til livs, og foreslår taxfree på togstasjoner med utenlandsruter som et alternativ.

Eivind Trædal

MdG-politiker Eivind Trædal ønsker seg taxfree på togstasjoner.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Trædal mener dagens taxfreeordning er dårlig for klima da han mener ordningen subsidierer flere flyavganger. I tillegg mener han ordningen stimulerer til økt salg av tobakk og alkohol.

– Det er en rar løsning. Derfor mener vi taxfree-ordningen bør skrotes. Om vi først skal sponse noen for å reise med billige alkohol og tobakk så må det være miljøvennlige reiser.

  • Les mer: – Taxfree belønner dem som forurenser mest

Liker ikke forslaget

KrF-politiker Hans Fredrik Grøvan, som sitter i transportkomiteen, tror nesten ikke det han hører da NRK ringer ham og forteller om Trædals forslag.

– Jeg har absolutt ingen sans eller tro på et sånt forslag, sier Grøvan.

Han mener taxfree-ordningen er en subsidiering av alkohol og tobakk.

– Å erstatte ordningen i dag med å innføre taxfree på jernbanestasjoner vil fortsatt bare være en subsidiering, sier han.

KrF mener ordningen må opphøre og at alkoholsalg kun skal foregå ved Vinmonopolet.

Oslo S - tog til Stockholm

Om Miljøpartiet de Grønne får det som de vil kan man handle taxfree varer om man

Foto: Anette Torjusen / NRK

Ja, takk begge deler

Gisle Meninger Saudland fra Vest-Agder Frp ligger an til å havne på Stortinget etter valget. Han synes Trædals forslag er interessant, men nekter å gi slipp på dagens ordning.

– Jeg synes vi kan gjøre begge deler. Jeg er ikke uenig i deler av forslaget, men jeg vil beholde dagens taxfree-ordning.

Han har liten tro på at taxfree kan brukes som et miljøtiltak, men sier han gjerne ser billigere tobakk og alkohol på norske togstasjoner.

Eivind Trædal sier det ville vært en drøm om folk dro til Sverige på harrytur med toget, men han tror forslaget kun vil gi miljøgevinst om det satses på lyntog.