Hopp til innhold
Taxfree på Gardermoen
Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Taxfree-ordningen

Oppsummert

Taxfee-ordningen er endret slik at det ikke lenger er lov å bytte inn tobakkskvoten i tollfri vin. Nå har et skatteutvalg foreslått å avvikle hele den tollfrie kvoteordningen.

 • Taxfreehandel stiger kraftig

  Taxfreehandelen på norske flyplasser steg kraftig i fjor etter to år med pandemi.

  – Vi er fornøyd med resultatene, spesielt sett i lys av at 2022 også var et koronaår, sier Haakon Dagestad, viseadministrerende direktør i TRN, til Dagens Næringsliv.

  Travel Retail Norway (TRN) driver 17 taxfreebutikker i Norge, blant annet i på flyplassene i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

  For 2022 endte salget på 4,22 milliarder kroner, opp fra 1,35 i 2021. Salget er fortsatt under omsetningen fra 2019 på 5,75 milliarder kroner. (NTB)

 • Regjeringen skroter taxfree-nedleggelse

  Regjeringens luftfartsstrategi – som ble lagt fram før helgen – legger vekk forslaget om å avvikle taxfreeordningen. Det bekrefter Samferdselsdepartementet.

  I stortingsmeldingen parkerer regjeringen et stadig tilbakevendende stridsspørsmål om taxfree, og slår fast at den avgiftsfrie handelen fortsatt skal være en del av finansieringen av luftfarten i Norge, skriver flysmart24.no.

  (NTB)

   Taxfreebutikk
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Halverer kvoten på tobakksinnførsel til Norge

  Mengden tobakk som man kan innføre til Norge blir halvert fra 1. januar neste år.

  Det bekrefter regjeringen i en pressemelding onsdag.

  Vedtaket ble foreslått allerede i oktober, men fastslått først nå. Personer bosatt i Norge kan fra nyttår ta med 100 sigaretter, 125 gram andre tobakksvarer (for eksempel snus eller rulletobakk) eller 100 gram andre nikotinvarer og 100 sigarettpapir, avgiftsfritt som reisegods ved ankomst fra utlandet til Norge.

  (NTB)

 • Halverer tax-free kvote på tobakk fra nyttår

  Fra nyttår vil mengden tobakksvarer du kan kjøpa avgiftsfritt som reisegods og i tax-free blir halvert, melder regjeringa i ei pressemelding.

  Dermed kan ein ta med seg 100 sigaretter, 125 gram andre tobakksvarer (til dømes snus eller rulletobakk) eller 100 gram andre nikotinvarer og 100 sigarettpapir, avgiftsfritt som reisegods når du kjem frå utlandet til Noreg.

  Per i dag sel ein berre sigaretter i heile kartonger som inneheld 200 sigaretter. Derfor vil det i ein periode mellom 1. januar 2023 og 1. juli 2023 bli seld sigaretter i pakningar.

 • Frykter avvikling av taxfree

  Dersom taxfreeordningen legges ned, vil det være kroken på døra for Torp Sandefjord lufthavn. Det sier administrerende direktør Gisle Skansen til Sandefjords Blad. Et utvalg som har vurdert fremtidens skatte- og avgiftssystem, foreslår å skrote taxfreeordningen. Skansen sier at Torp er helt avhengig av inntektene fra taxfreesalget for å kunne drive flyplassen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no