Taxfree på Gardermoen
Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Taxfree-ordningen

Oppsummert

Regjeringen vil ikke endre taxfee-ordningen som ble utvidet i 2014 slik at reisende kan bytte inn tobakkskvoten i tollfri vin. En rapport viser at kutt i taxfeesalget vil føre til bedret folkehelse.

 • Vil ha taxfree på Ski stasjon

  MDG i Akershus vil at Ski stasjon skal bli sentral i forbindelse med satsingen på jernbanenettet i Norden. Stortingskandidat Kristoffer Robin Haug sier til Østlandets Blad at han vil ha taxfree på togstasjonen i Ski, og at nye navn som Berlin, København og Hamburg skal stå på avgangstavlen. Partiets nye transportplan ble offentliggjort i begynnelsen av juni.

 • Vil ha taxfree på tog

  Miljøpartiet de Grønne vil beholde taxfree-ordningen, men flytte den fra fly til tog, sier MDGs Rasmus Hansson til Nettavisen. Inntektene staten får på dette kan brukes til å finansiere og forbedre togtilbudet, mener han.

 • Mener taxfree-ordningen bør fjernes

  «Norge mot 2025»-utvalget anbefaler regjeringen å skrote taxfree-ordningen. De peker blant annet på at ordningen undergraver det norske avgiftssystemet, gjør alkohol og tobakk mer tilgjengelig og har uheldige klimaeffekter.

  Ekspertutvalget har vurdert hvordan norsk økonomi påvirkes av koronapandemien fram mot 2025, og leverte torsdag sin rapport til finansminister Jan Tore Sanner (H).

  Utvalget foreslår også at man setter inn tiltak for unge, som er særlig utsatt når økonomien går dårlig. De peker også på behovet for etter- og videreutdanning som følge av koronakrisen.

 • Vil flytte taxfree fra fly til tog

  Grønn Ungdom vil flytte taxfree-ordningen fra norske flyplasser, og heller tillate taxfree-salg på grensekryssende tog. Det vedtok ungdomspartiet på sitt landsstyre denne helgen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no