Vil gi 100 000 til alle Utøya-berørte

Stortinget må bevilge oppreisning til terrorofrene og deres familier, à la nordsjødykkerne, mener bistandsadvokat.

Andreas Bjørn Salvesen

Andreas Bjørn Salvesen er bistandsadvokat for de etterlatte til en 17-åring fra Lyngdal. Han vil nå at alle 22. juli-ofrene skal få minst 100 000 kroner i oppreisning.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Bistandsadvokat Andreas Bjørn Salvesen mener alle Utøya-ofrene automatisk bør få 100 000 kroner i erstatning.

Uansett hva de ellers har krav på, mener han at alle må få et «22. juli-tillegg» på 100 000 kroner, skriver Fædrelandsvennen.

Stor belastning i framtida

Salvesen mener langvarig mediefokus blir en stor ekstrabelastning for mange av de etterlatte og overlevende etter Utøya.

«22. juli-tillegget» skal være en kompensasjon for belastningen de berørte vil bli påført i årene framover når terroren skal markeres.

– I oppreisningsspørsmålet vil dette med at tida ikke kan lege disse sårene, ha en betydning for utmålinga av oppreisningskravet.

– I og med at samfunnet vil holde liv i denne tragedien over tid, er det naturlig at man gir et løft på 100 000 kroner i forhold til det vanlige nivået, til alle som vil være berettiget til å få erstatning, sier Salvesen til NRK.no.

Vil følge nordsjødykkerne

Modellen for tillegget har Salvesen hentet fra nordsjødykkerne. I 2004 vedtok Stortinget å gi dykkerne et skjønnsmessig beløp hver, uavhengig av hva de hadde rettskrav på.

Salvesen er redd for at den bistandsadvokaten som klarer å beskrive virkningen av terroren på en mest tåredryppende måte, skal få mest penger, slik ordninga er i dag. Derfor vil han heller ha et felles tillegg.

Bare de som mistet en forsørger eller framtidig inntekt på grunn av 22. juli, vil Salvesen ha vurdert individuelt gjennom Voldsofferkontoret.

Salvesen sier «22. juli-tillegget» var tema på møtet mellom alle bistandsadvokatene i Oslo i slutten av november. Han mener de andre bistandsadvokatene stilte seg positive til tillegget.

– Jeg oppfattet at de fleste følte det kunne være en grei måte å gjøre det på. Men departementet var ganske avvisende til dette, sier Salvesen.