Hopp til innhold

Vil gi kongeparet det beste fra Sørlandet

Sørlandske bedrifter forbereder seg til det forestående kongebesøket. Målet er å gi kongeparet de beste smakene fra Sørlandet.

Mat kongebesøk

Kongeparet har kommet med et ønske om å få smake på lokal mat når de kommer til Kristiansand i sommer. Nå jobbes det med å finne ut hva de skal få smake på.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Mandag var lokale kokker og matprodusenter samlet på Lindesnes for å presentere matretter de kunne tenke seg å servere kongeparet under deres besøk i landsdelen den 29. juni.

– Her har vi samlet de beste råvarene og produktene fra regionen. Det er nettopp det vi ønsker å by kongeparet på, sier matspesialist i USUS Åse Hodne Hørsdal.

USUS er en næringsklynge for bedrifter i reiselivs-, opplevelses- og kulturnæringen på Sørlandet og i Telemark. De har fått i oppdrag å servere kongen og dronningen lokal mat når de besøker Kristiansand i sommer.

Mat kongebesøk

Tjue sørlandske bedrifter har presentert mat de ønsker at kongen og dronningen skal få smake på.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Tester ut smaker

Ifølge Hørsdal er det kongeparet selv som har ønsket seg mat fra Sørlandet.

Tjue bedrifter har lagt seg i selen for å vise hva de kan by på. Det handler om å gi kongeparet de aller beste smaksopplevelsene.

– Nå tester vi ut litt. Vi skal se på hvilke smaker og smakskombinasjoner vi skal tilby kongeparet. I tillegg må vi finne ut hvordan vi skal presentere måltidet, sier Catrine Ubostad.

Hun er prosjektleder i USUS og skal være med på å ta de endelige avgjørelsene.

Kongeparet kommer på besøk i anledning regentjubileet i år, hvor deres 25 år som konge og dronning markeres. Sørlandet er siste stopp på programmet på en 12 dager lang turne.

Offisielt bilde av dronning Sonja og kong Harald i galla

Søndag 17. januar i år var det 25 år siden kong Harald og dronning Sonja overtok tronen i Norge. I den anledning kommer de til blant annet Kristiansand i sommer.

Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoff / NTB scanpix

Mat fra hav og hei

I anledning kongebesøket skal det være folkefest i Kristiansand med blant annet matboder i «Tresse». Det er her USUS-bedriftene kommer inn.

Akkurat hva kongeparet skal få smake på, vil ifølge Ubostad forbli en hemmelighet til kongen og dronningen kommer.

Ubostad kan imidlertid avsløre at det vil bli en variert meny.

– Vi vil prøve å vise mangfoldet på Sørlandet. Det vil bli mat fra sjøen, fra de grønne områdene og fra heia, sier hun.

Matspesialist Hørsdal er helt sikker på at maten vil falle i smak.

– Jeg kan love at kongeparet kommer til å bli veldig fornøyd med disse smaksopplevelsene, sier hun.

I dag var var flere kokker og matprodusenter samlet på Lindesnes for å presentere rettene som kongeparet skal få smake på. Kongeparet kommer til Sørlandet 29. juni.