Hopp til innhold

Likestillingsombudet: Vil ta opp korssak med NRK

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik vil gå i dialog med NRK om bruk av religiøse symboler i nyhetssendinger.

Sunniva Ørstavik

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener korssaken i NRK reiser flere viktige spørsmål med tanke på diskriminering og religion.

Foto: JON-ARE BERG-JACOBSEN / LDO

Siv Kristin Sællmann

Programleder i NRK Sørlandet Siv Kristin Sællmann har blitt anmodet om ikke å gå med dette korset på TV.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Ombudet sier det er viktig å få avklart hvordan NRKs regler tolkes i forhold til diskriminering og religion.

– Bør tåle å se ulike symboler

– Jeg kommer til å ta kontakt med NRK for å diskutere nærmere med dem om hvordan disse reglene står i forhold til den enkeltes vern mot diskriminering blant annet i forhold til religion, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik til NRK.

Det har de siste dagene stormet både i flere av de store nettavisene og på sosiale medier etter at programleder i NRK Sørlandet Siv Kristin Sællmann ble anmodet om å ikke å bære kors på TV.

Saken ble tatt opp etter at flere tv-seere hadde reagert på at Sællmann ved et par anledninger brukte et kors i nyhetssendingene.

Likestillingsombudet er klar på hva hun mener om bruk av symboler:

– I et mangfoldssamfunn bør vi bestride oss på å tåle å se ulike symboler uten at det nødvendigvis tar bort noens nøytralitet.

– Reiser mange viktige spørsmål

Hun understreker at saken ikke nødvendigvis vitner om diskriminering, men mener likevel at det kan være snakk om det.

– Dette reiser spørsmål om hva som oppleves som nøytralt og hvilke grenser vi må sette for påkledning for å skape tillit i vårt samfunn. Jeg har sett at denne saken vekker et stort engasjement blant folk. Og det er forståelig, sier Ørstavik og fortsetter:

– Jeg har sett på listen over symboler som man ikke skal tillate nyhetsankere i NRK å bruke, og det gjelder flere ting i tillegg til kors. Det reiser spørsmål om hvem som kan være nyhetsopplesere i NRK, et spørsmål som er viktig å få avklart, mener hun.

Vil se om argumentene er gode nok

Mener du at NRK har gått for langt i å anmode nyhetsankere om ikke å bære kors på TV?

– Nei, det er ikke det jeg mener. Det jeg mener er at jeg ønsker å gå i dialog med ledelsen i NRK der vi kan diskutere dette reglementet for å se om de begrunnelsene de bruker ved å nekte noen å bære ulike symboler er gode nok, sier hun.

Smykke, Siv Kristin Sællmann

Etter at programleder i NRK Sørlandet Siv Kristin Sællmann ble anmodet om ikke å bruke dette smykket på TV har mange engasjert seg i saken, spesielt på sosiale medier. På Facebook er det opprettet en gruppe som heter 'Ja til å bære korset når og hvor jeg vil'.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK