NRK Meny
Normal

Vil ikke legge føringer på NRK om bruk av religiøse symboler

Kulturminister Thorhild Widvey (H) vil ikke legge føringer på NRK i spørsmålet om nyhetsankere skal unngå å bruke religiøse smykker. Men hun understreker samtidig at det er viktig å forsvare menneskers rett til å bære symboler for sitt livssyn

Thorhild Widvey

Det er viktig å forsvare menneskers rett til å bære symboler for sitt livssyn, sier kulturminister Thorhild Widvey.

Foto: Thomas Haugersveen, SMK


Det har stormet omkring NRK etter at det ble kjent at nyhetsanker i NRK Sørlandet, Siv Kristin Sællmann, ble anmodet om å ikke ha på seg et lite kors - når hun leser nyheter i fjernsynet. Sællmann brukte det lille korset tre ganger da hun var programleder, men etter reaksjoner fra seere, ba NRK-ledelsen henne om å la være å bruke dette smykket. Flere avisredaktører og andre har satt spørsmålstegn ved NRK-ledelsens holdning.

Redaksjonell uavhengighet

Det er Kulturdepartementet som er NRKs generalforsamling og som velger NRKs styre.

I en e-post til NRK Sørlandet sier kulturminister Thorhild Widvey at NRKs ledelse har lovfestet redaksjonell uavhengighet:

– De står dermed fritt til å legge føringer på hvordan de ønsker at programledere skal framstå. Jeg har ikke noen kommentar til NRKs beslutning.

Avventer høringen om Stålsettutvalget

Widvey skriver videre at det er viktig å forsvare menneskers rett til å bære symboler for sitt livssyn.

– Men på den annen side kan det i noen samfunnsfunksjoner være viktig å framstå som nøytral. Jeg understreker at jeg ikke ønsker å legge føringer på denne debatten før vi er ferdig med å gjennomgå høringsuttalelsene om Stålsettutvalget. Men jeg vil følge den nøye. Dette er en viktig verdidebatt som angår mange institusjoner og organisasjoner i det norske samfunnet. Det viser også engasjementet i saken, skriver kulturminister Thorhild Widvey.

Siv Kristin Sællmann

Siv Kristin Sællmann fikk enkelte TV-seere til å reagere da hun bar dette korssmykket som nyhetsooppleser.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK