Hopp til innhold

Kommentator: – Dette korset bør NRK tåle

NRK får massiv kritikk etter at programleder Siv Kristin Sællmann har fått anmodning om ikke å gå med kors på TV. – For streng tolkning av regelverket, mener mediekommentator.

Siv Kristin Sællmann

Her holder programleder og journalist i NRK Sørlandet, Siv Kristin Sællmann, opp korssmykket som hun har fått anmodning om ikke å bruke på TV.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Sven Egil Omdal

Journalist og kommentator, Sven Egil Omdal, er provosert over «korsnekt» i NRK.

Foto: NRK
Siv Kristin Sællmann

Programleder, Siv Kristin Sællmann, sier hun ikke hadde noen problemer med å la være å bruke smykket etter anmodning fra ledelsen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Det var avisen Vårt Land som først skrev om saken mandag morgen. Siden har flere riksaviser kastet seg på og omtalt saken.

TV-seere reagerte på smykkebruk

Siden har debatten rast.

Halssmykket som har skapt reaksjoner, er et 1,4 centimeter stort gullkors med svarte diamanter. Siv Kristin Sællmann har brukt det ved flere anledninger på TV-skjermen.

Sællmann har fått anmodning fra ledelsen i NRK om ikke å bruke smykket etter at flere seere har reagert på smykkebruken.

Journalist og kommentator Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad mener «smykkeforbudet» blir for dumt når kristendommen er majoritetsreligionen i Norge.

– Spørsmålet er ikke om det er riktig å ha retningslinjer og regler, men heller om de blir praktisert for strengt når man ikke tillater en nyhetsoppleser å ha på seg et lite kors i halsgropen. Det er en for nidkjær tolkning av reglene, mener Omdal.

Blir oppfordret til å unngå bruk av «religiøse» smykker

Mener du NRK gjør en tabbe her?

– Jeg mener NRK er for strenge. Vi må tåle å se at samfunnet består av mennesker med ulik tilknytninger til tro. Tenk hvordan diskusjonen hadde blitt dersom det var en davidsstjerne hun hadde i halsen og ikke et kors, sier den profilerte mediekommentatoren til NRK.

Distriktsredaktør i NRK Sørlandet, Anders Sårheim, sier at NRK oppfordrer nyhetsankere om å unngå bruk av smykker med religiøs og politisk betydning.

– Vi setter vår nøytralitet veldig høyt i NRK. Da vi fikk så mange henvendelser følte jeg det var riktig å ta en prat med den det gjaldt, altså Siv Kristin, der jeg understreket at vi ønsker å fremstå nøytrale. I den samtalen ble konklusjonen at Siv skulle slutte å bruke korset, forteller Sårheim.

«Å gripe inn i noe som er så lite og så lite forkynnende som et korssmykke er, blir som å skyte spurv med kanon»

Mediekommentator, Sven Egil Omdal

– Jeg sa «helt greit, jeg skal ta av meg dette korset»

Siv Kristin Sællmann forteller til NRK at hun ikke hadde noen problemer med å la være å bruke smykket etter praten med Sårheim.

– Jeg hadde en veldig grei prat med Anders der han sa at det hadde kommet flere henvendelser fra TV-seere som reagerte på at jeg har brukt kors på TV. Jeg innrømmet med en gang at jeg enkelte ganger har brukt dette smykket når jeg har vært på TV. Jeg sa «helt greit, jeg skal ta av meg dette korset», forteller programlederen og avviser at det er en konflikt mellom henne og Sårheim.

Likevel reagerte programlederen på at saken kom opp på bakgrunn av reaksjoner fra TV-seere og at det ikke var ledelsen i NRK som startet diskusjonen.

– Jeg vet ikke om jeg synes at vi skal ha det slik at seere eller andre folk der ute ringer inn til oss og sier sin mening, og at vi i NRK følger disse ønskene. Jeg synes at dette bør komme fra ledelsen i NRK, sier Sællmann.

Programleder Siv Kristin Sællmann og distriktsredaktør Anders Sårheim

– Å forby smykke er å gå for langt

Omdal mener det bør være rom for at programledere får å gå med smykker med religiøse motiver så lenge det ikke blir for dominerende.

– Så lenge det er et diskret smykke som ikke på noen måte dominerer bildet eller virker forstyrrende for den jobben som vedkommende skal gjøre, bør det være greit. Skillet bør gå på om man forsøker å fremme et syn for eksempel ved at dette blir et budskap. Men å forby et smykke er å gå for langt, mener han.

  • Hva mener du? Bør journalister unngå å bruke symboler når de er på TV? Skriv din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen.
Smykke, Siv Kristin Sællmann

Halssmykket seere har reagert på er et 1,4 centimeter stort gullkors med svarte diamanter, Siv Kristin Sællmann, har brukt ved flere anledninger på TV-skjermen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Omdal mener også at korset ikke nødvendigvis er symbol for kristendommen.

– Korset spiller mange roller. Disse tro, håp og – kjærlighetssmykkene har like mye å gjøre med allmenne symboler som tro og religion, sier han.

«Ærlig talt, går ikke dette for langt..?»

S

Distriktsredaktør i NRK Sørlandet, Anders Sårheim, sier at NRK oppfordrer nyhetsankere om å unngå bruk av smykker med religiøs og politisk betydning.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Foruten massiv omtale i de største riksavisene i landet, skaper saken også reaksjoner på sosiale medier.

Mange, blant annet på NRK Sørlandet sin Facebook-side, skriver at de mener det bør være rom for at Siv Kristin Sællmann kan fortsette å bruke smykket på TV og at det generelt ikke bør være et regelverk som forbyr dette.

«Jeg er FOR alle religiøse symboler! La henne fortsette å bruke korset! Folk skjønner vel at det er hennes tro hun viser og ikke at NRK på denne måten misjonerer..!», skriver en leser.

«Ærlig talt, går ikke dette for langt..? Bruk det!, er det en annen som mener».

«Til de som sier at det "provoserer"; hva i all verden er det som er provoserende med det? At hun enten er kristen eller bare liker korset? Bare å minne om at grunnloven er bygget på en kristen tro! Skjerp dere!»

Politiker vil ta saken opp i fylkestinget

Andre er derimot av en annen oppfatning.

«Det provoserer meg ikke, men på en statlig kanal burde man holde seg unna personlige religiøse ytringer», skriver en annen.

Telefonen har heller ikke stått stille i resepsjonen på NRK Sørlandet i dag. Mange har ringt og gitt uttrykk for sine meninger, også via e-post har meningene strømmet inn.

Saken har også fått enkelte politikere til å kaste seg inn i debatten om mediefolk bør få lov til å bære symboler med en religiøs betydning.

Vidar Kleppe i Demokratene sier til NRK at han har rettet en forespørsel til fylkesordføreren i Vest-Agder om å ta opp saken i fylkestinget.

«Fylkestinget i Vest-Agder vil på det sterkeste anmode NRK om at, Siv Kristin Sællmann, for fremtiden også kan benytte det "lille korset" som hun tidligere har brukt på NRK Sørlandet sine tv -sendinger – om hun ønsker», skriver Kleppe i en e-post.

Videre står det: «At det "lille korset" til, Siv Kristin Sællmann, tydelig har blitt for "stort og provoserende" for NRK er utrolig – all den tid det eksempelvis i forsvaret nå er lov å bruke turban og hijab i tilknytning til uniformene».

Også i NRKs nyhetsredaksjon på Marienlyst i Oslo praktiserer de «en generell føring om at nyhetsjournalister skal ha en nøytral klesdrakt tilpasset den rollen de har på lufta», ifølge nyhetsredaktør Per Arne Kalbakk.

TV-innslag om bruken av kors for nyhetsoppleser i NRK Sørlandet.

TV-innslag om bruken av et 1,4 cm stort kors for nyhetsoppleser Siv Kristin Sællmann. Hun har brukt det ved flere anledninger, og det har fått seere til å reagere.