NRK Meny
Normal

Vil diskutere radikalisering med somaliske ledere

Kristiansand kommune og ressurssenteret Batteriet skal arrangere "Round Table"-møter med blant andre lederne i det somaliske miljøet. Hensikten er å forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme.

Rapport om radikalisering

Kristiansand kommune har en egen veileder for kommunalt ansatte for å forebygge radikalisering.

Foto: Skjermdump

Kristiansand øker med dette satsingen mot det somaliske miljøet i byen for å forebygge radikalisering.

Ideen kommer fra tilsvarende prosjekt i USA.

Kommunen vil i høst og neste vår arrangere rundebords-møter med ledere i det somaliske miljøet og andre innvandrergrupper for å diskutere utfordringene rundt radikalisering og ekstremisme.

Johanne Benitez Nilsen

Forebyggende krimkoordinator i Kristiansand Johanne Benitez Nilsen.

Foto: Kjell Pedersen / NRK

– Vi skal arrangere seks "Round Table"-møter for å stimulere til deltakelse i det norske samfunnet generelt og i frivilligheten spesielt.

Det sier prosjektleder Johanne Benitez Nilsen som er forebyggende krimkoordinator i Kristiansand kommune.

Bred diskusjon

Møtene vil samle deltakere fra innvandrerorganisasjonene i Kristiansand, de religiøse organisasjonene, representanter fra Røde Kors, Stiftelsen Arkivet og Blå Kors, samt representanter fra idretten.

– Vi vil gjennom dialogen rundt bordet aktivt finne områder for samarbeid mellom grupperingene og hvordan innvandrerbefolkningen kan integreres gjennom frivilligheten. Målet er å demme opp for radikalisering, sier Benitez Nilsen til NRK.

Hun mener det er viktig at de ulike grupperingene i et samfunn blir kjent med hverandre.

– Hvis vi kjenner hverandre så er veien til å utøve vold lenger. Ved å samles i et slikt forum kan vi bli kjent med hverandre og sammen finne ut hvordan innvandrerbefolkningen aktivt kan delta i samfunnet, sier hun.

Somalierne vil bidra

Abdullahi Alason

Ap-politiker Abdullahi Alason er positiv til rundebordsmøter mot radikalisering.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Arbeiderpartipolitiker i Kristiansand Abdullahi Alason er opprinnelig fra Somalia og kjenner miljøet fra innsiden.

Borgerkrig har preget Somalia siden 1988 og den radikale islamistiske bevegelsen al-Shabaab dominerer store deler av landsbygda i Sør-Somalia.

Alason tror lederne i det somaliske miljøet i Kristiansand vil bidra konstruktivt mot radikalisering og ekstreme holdninger.

– Jeg tror de kommer til å bidra slik de også har gjort tidligere. De har et ansvar i bekjempelsen av voldelig ekstremisme i likhet med alle andre. De har også en interesse av at det skal bli bedre å bo i denne byen. For det tredje så ønsker de ikke å være en gruppe man snakker om, men en gruppe man snakker med. "Round-Table"-møtene vil gi de den muligheten, sier Alason.

Batteriet er godt kjent med utfordringene

Øyvind Hope

Øyvind Hope i ressurssenteret Batteriet i Kristiansand.

Foto: Privat

Batteriet er et ressurssenter for egenorganisering, selvhjelp og påvirkningsarbeid og skal lede "Round-Table"-møtene.

Senteret har over flere år hatt god kontakt med somaliske organisasjoner, kurdisk forening, syriske kristne og etiopisk forening i Kristiansand, og er godt kjent med utfordringene.

– Vi vet at noen har venner som har reist som fremmedkrigere, mens andre har hele familier på flukt fra Syria og IS.

Det sier Øyvind Hope i Batteriet i Kristiansand.

Han opplever at innvandrergruppene i byen ønsker å delta for å finne løsninger og forhindre at enkeltpersoner reiser ut som fremmedkrigere.

– Det er viktig at innvandrergruppene får rom til å bruke ressursene sine og være med i løsningen rundt integrering og bekjempelse av voldelig ekstremisme, sier Hope.