NRK Meny
Normal

Vil at KrF utelukker Arbeiderpartiet

Kristelig Folkeparti må utelukke Arbeiderpartiet som samarbeidspartner foran neste års stortingsvalg, mener Tove Welle Haugland fra KrFU. Mye tyder på at moderpartiet i Vest-Agder vil foreslå det samme og gå for et samarbeid med høyresiden.

Tove Welle Haugland

KrF-politiker Tove Welle Haugland mener partiet må se bort fra Arbeiderpartiet, og se til sentrum og Høyre når de skal lage allianser foran neste stortingsvalg.

Foto: Anne Signe Øygarden

Det er under ett år til neste stortingsvalg og valgkampen er i gang. Dermed har også drakampen om Kristelig Folkeparti startet.

Tove Welle Haugland er sentralstyremedlem i KrFU og bystyrerepresentant for KrF i Kristiansand. Til helgen drar hun på landsmøte i KrFU - hun er ikke i tvil.

– KrF står akkurat nå i en nøkkelposisjon i sentrum av norsk politikk. Alle lurer på om vi skal støtte venstresiden eller høyresiden, sier Haugland

Jeg mener at våre mest naturlige samarbeidspartier er Høyre og Venstre. Derfor mener jeg at Krf nå tydelig må si at vi skal søke et ikke-sosialistisk flertall. Og at vi bør være en del av en regjering blant annet sammen med Høyre, legger hun til.

Heller også mot Høyre - men vil ikke låse seg

Kvinesdal-ordfører og fylkesleder for KrF i Vest-Agder Han må snart bestemme seg for hva han skal si til landsmøte: Vil partiet i Vest-Agder gå til Høyre eller mot Venstre?

Per Sverre Kvinlaug

Fylkesleder i KrF, Per Sverre Kvinlaug, vil ikke låse seg til Høyre eller Arbeiderpartiet ennå.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Vi har høstet erfaringer både med høyresiden og venstresiden over lang tid. Nå har vi hatt fire år med regjering og en samarbeidsavtale. Jeg har en magefølelse for at Høyre er mer aktuell enn Arbeiderpartiet, slik som det er blitt. Men jeg vil ikke låse meg ennå, sier ordføreren.

NETT-TV- Vil mot Høyre

Tove Welle Haugland forbereder seg på landsmøte og valgkamp - hun håper KrF velger Høyresiden fremfor Arbeiderpartiet foran neste valg.

NETT-TV: Tove Welle Haugland forbereder seg til landsmøte og valgkamp.

– Verdiene må telle

KrF er tydelig på hvilke verdier er viktig for partiet. Men de må snart velge side.

Stortingsrepresentant for Høyre i Aust-Agder Svein Harberg er glad for at det ser ut som om KrF i nabofylter går mot Høyre.

– KrF er litt delt på midten. Men det er viktig for oss at de lander på riktig side. Det er alvor når jeg sier at de verdiene som vi delvis har kjempet sammen om, og iallefall støttet, må være en viktig bit av den avgjørelsen for KrF. Fordi det er det de har utfordret oss på i vårt samarbeid. Og der har vi svart dem positivt, sier Harberg.

LES: