Dagrun Eriksen stiller til valg for Nordland: – Har begynt å pugge råfiskloven

KrF-nestleder Dagrun Eriksen har sagt ja til å stå øverst på lista til Nordland KrF ved stortingsvalget neste høst. – Det er litt spesielt, sier NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand.

Dagrun Eriksen

Dagrun Eriksen vil stille til valg for Nordland KrF.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Eriksen kommer fra Kristiansand og har tidligere sittet på Stortinget for Vest-Agder KrF i en årrekke. Hun sier i en pressemelding at hun ble veldig overrasket da hun fikk forespørselen.

– Jeg har sagt at en retur til Stortinget bare vil skje hvis et fylke spør og ønsker meg som kandidat. Ettersom jeg tenkte på saken, kjente jeg at dette er en spennende utfordring, sier Eriksen.

Hun erkjenner at det kan oppfattes spesielt at hun stiller til valg i et fylke hun verken bor eller er fra, men mener det blir en spennende utfordring.

– Når man kommer med nye øyne så finner man ofte gull som andre kanskje ikke har sett før. Jeg håper at Nordland KrF kan bli enda mer offensive. Nå må jeg lære meg mer dybdekunnskap om Nord-Norge-spørsmål, sier Eriksen.

– Nei til oljeboring

Hun har allerede begynt å lese på råfiskloven, og fikk streng beskjed fra fylkeslederen i KrF at den skal kunnes på rams. Hun sier et tydelig nei til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Både jeg og partiet ønsker at de områdene skal være verdens matfat og at fiskeressursene skal ha forrang, sier Eriksen.

Hun sier hun trives godt blant nordlendinger, og frykter ikke debattklimaet og språkbruken i Nord-Norge.

– Jeg liker det direkte språket og de klare meldingene som jeg kjenner igjen fra forsvarskomiteen. Nordlendinger går ikke rundt grøten. Jeg er nok mer utadvendt enn mange andre Kristansandere, sier hun, og sender et stikk til sin tidligere hjemkommune.

Kandidat trakk seg

Fylkesråd Ingelin Noresjø som var kandidat ved forrige valg, har takket nei til nominasjonen.

Else Marie Torp, som leder nominasjonskomiteen i Nordland KrF, sier at hun håper partiet vil ha en god sjanse til å kjempe om et mandat i 2017 med en så profilert kandidat på topp. Nordland KrF holder nominasjonsmøte 15. oktober.

– Mangel på andre alternativer

Lars Nehru Sand

Politisk kommentator, Lars Nehru Sand.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand, mener kandidaturet er spesielt.

– Det er uvanlig at en kandidat ikke stiller for hverken hjemfylket eller fylket hvor vedkommende bor.

Eriksen er fra Kristiansand, men bor i Akershus.

Sand tror uansett Eriksen skal slite tungt for å bli valgt inn.

– Selv om Nordland KrF hadde utjevningsmandatet i 2005, så skal det litt til at hun kommer inn på tinget, men man vet jo aldri, sier han.

– Det kan virke som valget er gjort i mangel på noen andre alternativer for begge parter, konkluderer han.