Hopp til innhold

Sperregrensen kan avgjøre vår neste regjering

Å komme over eller under sperregrensen kommer til å bli alfa og omega for hvem som sitter med regjeringsmakt etter stortingsvalget i 2017.

Audun og Trine

Endringene gjør at Trine Skei Grandes Venstre kommer over sperregrensen, mens Audun Lysbakkens SV kommer under.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Det viser tall fra en fersk meningsmåling Norstat har gjort for NRK.

Dagens måling og tilsvarende måling i juli viser at endringer på enkelte partier på ett enkelt prosentpoeng vipper flertallet fra borgerlig til ikke-borgerlig side, eller vice versa.

I dagens måling har Venstre en fremgang på 1,2 prosentpoeng og SV en tilbakegang på 0,5 prosentpoeng. Begge deler er innenfor feilmargin, men endringene gjør at Venstre kommer over, og SV under, sperregrensen.

Det rokker hele regjeringsbildet fra forrige måling da situasjonen var omvendt.

Laster innhold, vennligst vent..

Dersom dagens måling blir valgresultatet blir det ikke regjeringsskifte. Da er det duket for fire nye år med samarbeidspartiene ved makten.

Det forutsetter imidlertid at KrF velger å bli med videre på samarbeidsprosjektet også etter valget neste høst.

Laster innhold, vennligst vent..
Nikolai Astrup

Hvis dagens måling hadde blir valgresultat kommer Høyre og Frp trolig til å fortsette i regjering.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Resultatet får parlamentarisk nestleder i Høyre, Nikolai Astrup til å juble.

– Meningsmålinger går opp og ned, og denne gir et godt utgangspunkt. Den viser et solid ikke-sosialistisk flertall og viser også at det blir krevende for opposisjonen å danne et troverdig alternativ, sier Astrup.

Han sier også at de små marginene som vipper flertallet viser at ingenting er avgjort før det er endelig avgjort på valgnatten.

– Derfor er det viktig at alle partiene på ikke-sosialistisk side får frem de positive resultatene av dagens regjeringssamarbeid.

Stortingsspillet er snudd

I tilsvarende måling i NRK i juli sendte en tilbakegang på under ett prosentpoeng Venstre under sperregrensen mens SV lå over.

Det gjorde Jonas Gahr Støre til kongen av stortingsspillet. Hadde det blitt valgresultatet om ett år ville nemlig Ap-lederen hatt en drømmeposisjon.

Da kunne han laget flertall både med sine gamle rødgrønne partnere Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, og han kunne laget en Ap-sentrum-regjering med Senterpartiet og KrF.

Da så mandatfordelingen slik ut:

Laster innhold, vennligst vent..

Det er umulig med dagens måling.

– Hvordan er det å være avhengig av andre partier?

– Det er et særtrekk ved norsk politikk at fire partier ligger i nærheten av sperregrensen. Det kommer til å bli mange spekulasjoner fremover, og jeg kommer til å tenke på det, men jeg skal fokusere på det jeg har en påvirkning på. Og det er vår politikk, sier Støre.

Jonas Gahr Støre
Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– I tillegg til Arbeiderpartiet trenger du nå MDG, KrF, SV og Senterpartiet for å danne flertallsregjering. Ser du frem til budsjettforhandlingene?

– Nå er vi i september 2016 og vi styrer mot september 2017. Da får vi se hvilke partikonstellasjoner vi har. Jeg vil ha en regjering med Arbeiderpartiet i ledelsen, svarer han smilende.

Trøsten for Støre kan muligens være at både Høyre og Frp taper velgere til nettopp Arbeiderpartiet. Samtidig styrker begge regjeringspartiene lojaliteten i sine velgermasser, og de har en lavere andel velgere som er usikre på om de skal velge Høyre eller Frp enn de hadde i forrige måling.

– Jeg liker å ta velgere fra Høyre, men jeg er opptatt av alle velgere, sier arbeiderpartilederen.

AKTUELT NÅ