NRK Meny
Normal

Veterinærstudenten ble nødhjelpsarbeider

Student Victoria Hille ba om hjelp til å fylle privatbilen med utstyr til syriske flyktninger, da hun skulle tilbake til Ungarn etter endt ferie. Søndag drar flere varebiler og biler med tilhengere sørover.

Student Victoria Hille ba om hjelp til å fylle privatbilen med utstyr til syriske flyktninger, da hun skulle tilbake til Ungarn etter endt ferie. Søndag drar varebiler og tilhengere sørover.

Initiativet har tatt helt av. Alle vil bidra og veterinærstudenten er plutselig blitt nødhjelpsarbeider. Hille er helt overveldet over responsen.

– Det er vanskelig å forholde seg til. Jeg tror vi alle går med tårer i øynene, for dette varmer, sier Hille.

NRK møter henne på frivillighetssentralen i Mandal hvor klær og utstyr samles. I løpet av tre dager har så mye utstyr kommet inn at flere varebiler drar på søndag, og i månedsskiftet følger en semitrailer med mer utstyr samlet inn.

Impulsiv handling

Hilde Mælen Melhus med utstyr til flyktninger

Hilde Mælen Melhus blir med til Ungarn som sjåfør på en av bilene. Her tar hun imot mer utstyr.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK
Victoria Hille

Victoria Hille er studerer i Budapest og koordinerer nå egen hjelpesending.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

Hille innrømmer at hun ikke tenkte nøye gjennom alle aspekter på forhånd. Hun hadde jo ikke sett for seg en slik respons.

– I utgangspunktet har jeg ikke det, men jeg har mange som hjelper meg. Folk stiller opp og hjelper med praktiske ting som å gjøre avklaringer med tollvesenet. Nå skal jeg ringe Skatt sør. Jeg hadde tenkt å samle inn 4.000-5.000 kroner til diesel til bilen, men nå har vi fått inn over 21.000, sier Hille.

Noen kommer med forsyninger. Andre vil låne bort varebiler og flere har meldt seg som sjåfører, blant dem Johnny Holte Haugland.

– Jeg både gruer meg og gleder meg. Jeg tror det kommer til å bli mange inntrykk, sier Haugland.

Lokale kontakter

Hille har også kontakt med personer og organisasjoner i Ungarn. En hjelp med avgjørende betydning.

– En ungarsk venn hjelper med språk og oversettelse av utstyrslister. Mange studenter har også organisert seg og samlet inn penger, sier Hille.

Via de lokale kontaktene har hun god oversikt over praktiske ting før hun kommer ned.

– Jeg vet hvor man registrerer seg for å være frivillig. Organisasjoner setter opp timelister ut ifra hva du kan gjøre og når du kan være der. Hjelpearbeidet er godt organisert og alt er frivillig. Statlig hjelp finnes ikke, sier Hille.