Hopp til innhold

Kaller flyktningdekningen «propaganda»

Christian Tybring-Gjedde (FrP) er ikke nådig i sin dom over NRK og andre medier etter at bildet av Aylan (3) har gått verden rundt.

Christian Tybring-Gjedde, stortingspolitiker fra FrP, mener media sprer kvalmende propaganda i samband med flyktningekrisen. Tybring-Gjedde mener media sprer kollektiv skyldfølelse og ikke tar debatten hvordan en skal løse flyktningekrisen. Tybring-Gjedde mener å ta i mot flyktninger til Norge ikke løser krisen.

Det gikk hett for seg i fredagens Dagsnytt 18-studio som i sin helhet var dedikert til flyktningkrisen. Fremskrittspartipolitikeren anklaget norske medier for å forsømme sitt ansvar i dekningen av krisen.

Tybring-Gjedde reagerte på NRKs dekning torsdag, der bildet av den døde treåringen på en strand i Tyrkia ble mye debattert i Dagsnytt 18.

Han sendte deretter en SMS til en i redaksjonen, hvor han kalte sendingen «kvalmende propaganda». I studio ble han konfrontert med SMSen, noe han mente var ufint fordi han hadde fått beskjed om at den ikke skulle komme opp.

Han stilte seg likevel bak innholdet.

– Overalt i Norge blir folk nå stilt i en vanskelig situasjon. De føler at de er forpliktet til å ha skyldfølelse. De ser at nabolaget deres forvitrer, og får høre fra mediene at de må være med på den dugnaden. Jeg mener ikke de har en plikt til dette.

Den syriske gutten Aylan (3) ligger død i vannkanten i Bodrum

Bildet av Aylan (3) på en strand i Tyrkia har gått verden rundt, og ble mye diskutert i media torsdag.

Foto: Nilufer Demir / Afp

– Flere bør hjelpe

I debatt med Norsk Folkehjelps generalsekretær Liv Tørres, uttalte Tybring-Gjedde seg også skeptisk til å ta i mot flere flyktninger i Norge.

– Det er ingen som ikke synes synd på folk, men da må vi gjøre det som hjelper. Det hjelper ikke å ta noen tusen hit, og se på at det kulturelle fellesskapet forvitrer gradvis.

Han etterlyste mer handling fra andre land utenfor Europa.

– Europa er en liten del av verden, og vi sier at vi har et ansvar. FN burde fordele ansvaret på resten av verden også.

– Må vise virkeligheten

Tørres på sin side, var på alle måter uenig i Tybring-Gjeddes uttalelser. Hun argumenterte for viktigheten av å vise de grufulle bildene av lidelse.

– Det å filme at folk drukner og er på flukt i en desperat situasjon, det er å vise virkelighetene som den er. Det hadde vært feil å ikke vise det.

– VI må også hjelpe dem som har kommet hit. Det er ikke slik at hele Europa knaker i sammenføyningene, vi har fem millioner mennesker i dette landet, og rundt 400.000 desperate flyktninger har kommet til Europa i år. Vi klarer fint å håndtere dette.

Liv Tørres i Dagsnytt 18

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres, mener det er riktig å vise bilder av mennesker på flukt.

Foto: NRK

AKTUELT NÅ