Valle vil (også) bytte fylke

Valle kommune søker også om overgang til Vest-Agder. Onsdag formiddag vedtok formannskapet i Valle med fem mot én stemme at kommunen skal søke om å bytte fylke.

Formannskapet i Valle

Formannskapet i Valle er nesten enstemmig for å søke overgang fra Aust -til Vest-Agder.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Tidligere har Evje og Hornnes, Lillesand, Iveland og Birkenes søkt.

Slenger seg på bølgen

Tarald Myrum

FOR: Ordfører Tarald Myrum i Valle.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Hanne T. Straume

MOT: Hanne T. Straume i Arbeiderpartiet.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Nå vil Valle med på det potensielle flyttelasset vestover.

– Jeg synes det er rett å sende søknad om overgang for å kunne bli med i de prosessene som nå kjøres av departementet om fylkesstrukturen og overgang fra Aust- til Vest-Agder, sier ordfører Tarald Myrum (Sp).

– Det er viktig at Setesdal-regionen blir med i den vurderingen som nå skal gjøres. Når også vi søker, ikke bare Evje og Hornnes, vil hele regionen bli tatt med i vurderingen, sa Myrum i formannskapet.

– Bør innrette oss etter valgresultatet

Bare Arbeiderpartiet stemte mot i Valle formannskap onsdag. Ap mener kommunene som på egen hånd søker overflytting til Vest-Agder burde innrette seg etter at fylkessammenslåing ble grundig nedstemt ved høstens valg.

– Vi synes det er uheldig at enkeltkommuner kommer med slike utspill. Vi er for sammenslåing av Aust- og Vest-Agder, men mot slike enkeltutspill, sier Hanne T. Straume i Ap i Valle.

– Dette er illojalt mot de vedtakene som er gjort, og det kan legge føringer for at det blir kaos rundt om i landet. Det kan bli slik at kommuner søker seg fram og tilbake etter det som passer best, mener Straume.

Flertall i Valle

Frode Verpe

FOR: Frode Verpe i Høyre, varaordfører i Valle.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Sissel Åkre

FOR: Venstres Sissel Åkre.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Kristin Nomeland

FOR: Kristin Nomeland i Senterpartiet.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Varaordfører Frode Verpe (H) sier at dette er en vanskelig sak.

– Men det var stort flertall for fylkessammenslåing (i Valle), og det kan være gunstig at vi blir vurdert sammen med de andre overgangskommunene, sier Verpe.

Sissel Åkre (V) mener også om at det beste vil være en fylkessammenslåing.

– Men hvis ikke det går, kaster vi oss også på overgangsbølgen. Det er lettere å kjøre til Kristiansand enn Arendal, og vi har mest kontakt dit, sier Åkre.

Ikke endelig bestemt

Kristin Nomeland (Sp) har selv en sønn som skal gå på videregående skole neste år, noe som gjør saken ekstra aktuell for henne.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi vil prøve å komme oss over til Vest-Agder. Kristiansand er nærmere enn Arendal, sier Nomeland.

Det er kommunestyret som tar den endelig avgjørelsen senere i måneden, men med et så klart flertall i formannskapet taler alt for at Valle søker overgang til Vest-Agder.