NRK Meny
Normal

Ugyldig utvisning av akademikere

Utvisningen av en professor og en stipendiat ved Universitetet i Agder (UiA) var ugyldig. Det har Oslo tingrett kommet fram til.

Forskere utvist
Foto: Arkiv / NRK

– Vi har vunnet frem. Konklusjonen er at vedtaket er ugyldig. Vi er svært glade for dette, sier advokat Nils Anders Grønås, som representerer en kinesisk stipendiat.

Den 29 år gamle mannen var anklaget for å lekke sensitive opplysninger til hjemlandet.

– Det er ikke bevis for at min klient inngår i noe samarbeid med forskere, som står i tett kontakt med det militære i Kina. Det er ikke noen fare for kunnskapsoverføring, sier Grønås.

Norske myndigheter mener professoren og stipendiaten kan være en fare for rikets sikkerhet, og utviste dem fra landet i januar i år. Nå er de to frifunnet.

Vil tilbake i jobb

Den andre mannen fikk bistand av advokat Arild Humlen.

Nils Grønås

Advokat Nils A. Grønås.

Foto: Lars Eie
Arild Humlen

Advokat Arild Humlen under rettssaken i Oslo. Nå forventer han at klienten kan fortsette arbeidet sitt ved UIA.

Foto: Lars Eie

– Dette var en gledelig avgjørelse, men det er vanskelig å si at det er overraskende i og med at jeg hele veien har ment at grunnlaget for utvisningen var gjort på feil grunnlag, sier Humlen til NRK.no og understreker:

– Det er betryggende å se at domstolen legger de juridiske begrunnelsene i bunn. Hvis faktum er uriktig, er også vedtaket uriktig.

Han forventer at utvisningen nå bli opphevet.

– Jeg forutsetter at han nå kan komme tilbake til universitetet og fortsette sitt arbeid.

– Hvordan reagerer din klient?

– Han er jublende glad og gleder seg til å ta tak i arbeidet som professor ved UiA igjen. Han håper å få innreise raskt, sier Humlen.

Den yngste av de to har ikke bestemt seg for om han vil tilbake til UiA, men han vil ta opp igjen sitt arbeid raskt. Aller først vil han benytte seg av muligheten som forsker til å delta på fagkonferanser, opplyser advokat Grønås.

– Hvis dommen blir stående kan han igjen søke jobb og videre studier i Europa, eventuelt Norge, sier Grønås.

Spredning av masseødeleggelsesvåpen

Aktor i saken, Ingrid Skog Hauge fra Regjeringsadvokaten, har foreløpig ikke vært tilgjengelig for kommentar.

– For myndighetene er dette en alvorlig sak, som dreier seg om spredning av masseødeleggelsesvåpen, sa Skog Hauge under rettssaken.

– Min klient har drevet med grunnforskning og kompetansen. Han kan ikke bringe noe nytt til kinesiske myndigheter, sa advokat Humlen under rettssaken.

Dommen er ikke rettskraftig, og kan bli anket av påtalemyndigheten. Advokatene mener det ville være overraskende, med henvisning til hva Oslo tingrett har kommet fram til.