Utvist professor sier opp

Professoren som er utvist fra Norge, sier opp sin stilling fra Universitetet i Agder. Utvisningsvedtaket skal nå behandles av lagmannsretten.

Forskere utvist

Professoren sier opp sin stilling ved universitetet.

Foto: Arkiv / NRK

En professor og en kinesisk stipendiat ved universitetet i Agder ble utvist i januar i fjor. Professoren ble utvist fra Norge og kineseren fra Schengen-landene fordi norske myndigheter hevder de to forsket på avanserte styringssystemer til langdistanseraketter. Og at de ga forskningsinformasjon som havnet hos kinesiske myndigheter.

Begge nekter for å ha gjort noe ulovlig og tok saken til tingretten. Der vant de fram og utvisningsvedtakene ble kjent ugyldige. Staten anket professorens sak. Utvisningsvedtaket skal behandles i Borgarting lagmannsrett 31. mai i år.

Sier opp

Professoren sier nå opp jobben ved Universitetet i Agder, ifølge advokat Arild Humlen. Professoren har arbeidet i Tyskland for universitetet ettersom han er utvist fra Norge.

– Det er helt uholdbart å jobbe under slike forhold. Han føler han ikke greier å følge opp sine plikter overfor universitetet. Han sier opp fordi han mener norske myndigheter har gitt ham en unfair behandling, sier Humlen.

Utvisningsvedtakene var signert Justisdepartementet. Kommunikasjonsenheten i departementet vil ikke kommentere saken nå fordi saken fortsatt er i rettssystemet.

En forskerstørrelse

Universitetet bekrefter at professoren er en forskerstørrelse også internasjonalt. Professorens fagfelt er matematiske utregninger.

Torsdag møtte universitetet professoren i Tyskland. Universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen sier de ikke har mottatt en formell oppsigelse.

– Jeg har snakket med våre folk som møtte professoren. De har ikke mottatt noe, sier Smith-Tønnessen.

Ifølge advokat Humlen er det definitivt at professoren ikke kommer til å jobbe for universitetet og at han sier opp fra 1. mars.

Fått god støtte

NRK har flere ganger forsøkt å få professoren i tale via advokaten. Men han ønsker ikke å stille til intervju. Humlen, som representerer professoren sier at de er fornøyd med universitetets innsats i saken.

– Han har hatt en fantastisk støtte fra universitetet og forskningsmiljøene i Norge. Men han føler seg ikke særlig velkommen i lys av de beskyldninger som myndighetene har rettet mot ham. Noe han jo nekter for, sier Humlen.

– Er det aktuelt å komme tilbake og forske i Norge?

– Utfallet av behandlingen i lagmannsretten vil ha stor betydning for om han i det hele tatt kommer til å forske i Norge, forteller Humlen.