Hopp til innhold

UiA-forskere utvist på grunn av fare for rikets sikkerhet

Norske myndigheter mener to forskere ved Universitetet i Agder kan være en fare for rikets sikkerhet, og har utvist dem fra landet.

To forskere ved Universitetet i Agder er utvist fra Norge. Norske myndigheter mener de kan være en fare for rikets sikkerhet.

To ansatte ved Universitet i Agder er sendt ut av landet fordi kunnskapen de tilegner seg blir sett på som en fare for rikets sikkerhet.

En kinesisk statsborger, som var stipendiat i tre år og en professor med europeisk statsborgerskap, er utvist. Det skal være første gang en fast ansatt ved et universitet i Norge er utvist fra landet.

De to fikk frist til 23. januar på å forlate Norge.

Aagedal

Direktør ved Universitetet i Agder, Tor A. Aagedal, reagerer på at hans kolleger er sendt ut av landet.

Foto: Lars Gunnar Eie / NRK

Norske myndigheter frykter forskernes kompetanse kan brukes i militære formål i andre land. Etter det NRK forstår handler det om at de kan tilegnet seg kunnskap som kan brukes til uvikling av missiler.

– Vi er overrasket. For vi har undersøkt forskningen og sett på fakta i saken. Vi kan ikke se det er grunnlag for utvisning, sier direktør for Universitetet i Agder (UiA). Tor A. Aagedal til NRK.no.

Professoren var veileder for stipendiaten i vindmøllekraft. Aagedal mener at alt de har gjort har skjedd i full åpenhet.

Koblinger til Kina

Begge de ansatte som nå er utvist, nekter for beskyldningene.

Arild Humlen

Advokat Arild Humlen.

Foto: NRK

– Det synes for meg at problemet er mennenes tilknytning til et universitet i Kina. Universitetet skal ha tett samarbeid med kinesisk militære, sier advokaten Nils Anders Grønås, som representerer stipendiaten.

Verken Grønås eller advokat for professoren, Arild Humlen har fått fullt innsyn i begrunnelsen for vedtaket om utvisning. Det er hemmelighetsstemplet informasjon.

– Vi vet ikke grunnlaget og kan derfor ikke protestere, men myndighetene mener dette er pågående aktivitet. Min klient forstår ikke hvorfor han er utvist, sier Grønås.

Fortsatt ansatt ved UiA

Professoren, som jobbet med matematiske utregninger, anses av mange som en stor kapasitet innen forskningsmiljøene. Han har blant annet holdt foredrag i USA. Der har også den kinesiske stipendiaten deltatt på konferanser.

Advokat Nils Anders Grønås

Advokat Nils Anders Grønås.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Aagedal bekrefter at professoren som måtte reise ut av Norge, fortsatt er ansatt ved Universitetet.

– Vedtaket er i strid

Advokatene Grønås og Humlen mener de hemmelige vedtakene er i strid menneskerettighetsdomstolens avgjørelser.

– Standardene som norske myndigheter har lagt opp til, synes å være åpenbart på kollisjonskurs med minimumsstandardene som menneskerettighetsdomstolen har fastsatt i slike saker, sier Humlen til NRK.

Han mener det er behov for en rettslig avklaring i Norge for å se om norske myndigheter går for langt når de hemmeligholder informasjon i saken.

Justisdepartementet vil ikke kommentere saken, men mener det er viktig å motvirke faren for at visse stater og terrorister skal tilegne seg og bruke masseødeleggelsesvåpen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Sjimpanser på påskeeggjakt 00:55
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,14 kr
Dyrest kl. 07 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,9 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,5 %