Tiltalt for å ha drept og partert svogeren

En 38-åring fra Åmli står tiltalt for å ha skutt og drept sin svoger, Sigmund Olsen, på en gård i bygda i november i fjor.

Gravemaskin i Åmli

45-åringen ble funnet i ei myr i et skogholt ikke langt fra gårdsbygningen i Åmli. Kroppen var partert og gravd ned.

Foto: Leif Dalen / NRK

Ifølge tiltalen fjernet gjerningsmannen kuler fra liket og parterte kroppen. Kroppsdelene ble gravd ned i et myrområde. Mannen mener han handlet i nødverge.

38-åringen står også tiltalt for oppbevaring av våpen og ulovlige narkotiske stoffer.

Tiltalebeslutningen er tatt ut etter ordre fra Riksadvokaten, som tar ut tiltale i de mest alvorlige straffesakene.

Drept på søsterens gård

Ifølge politiet ble Sigmund Olsen (45) skutt med en revolver på gården i Åmli 23. november i fjor.

Drapåsted Åmli i Aust-Agder

Drapet ble avdekket etter at politiet igangsatte undersøkelser på tomta.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Gjerningsmannen skal ha brukt en skalpell på den avdødes kropp for å fjerne den ene kula. Han skal så ha parert kroppen ved bruk av kniv eller håndsag før han fraktet liket bort med en minigraver og gravde det ned i et myrområde noen hundre meter fra åstedet.

Drapet skjede på gården til den tiltalte og den avdødes søster.

Brukte den avdødes bankkort

Ifølge tiltalen skal paret i etterkant av drapet ha brukt den avdødes bankkort ved flere anledninger. Bankkortet ble brukt i Åmli og andre steder i landet, og en betydelig sum ble trukket fra den avdødes bankkonto.

Søsteren til den drepte skal ifølge tiltalen ha medvirket da bankkortet ble brukt.

Det var først i midten februar i år at drapet ble avdekket.

Det skjedde etter at politiet ønsket å komme i kontakt med Olsen som ikke hadde gitt livstegn siden midten av november i 2016. Han hadde blant annet ikke møtt til soning.

Etter at politiet besøkte gården i Åmli, ble det iverksatt en bredere etterforskning. Det endte med funn av kroppsdeler i ei myr.

Den drapstiltaltes samboer, som også er søster til avdøde, ble også varetektsfengslet mistenkt for å ha vært med på drapet. Hun ble senere løslatt, og siktelsen mot henne vedrørende drapet er henlagt, skriver Fædrelandsvennen.

Uregistrerte våpen

På gården i Åmli fant politiet tirsdag 14. februar 2017 flere uregistrerte våpen samt ammunisjon som den tiltalte oppbevarte.

Flere av våpnene skal ikke ha vært sikkert oppbevart og var ladd med skarpe skudd. Det ble funnet pumpehagle, rifler og revolver. Den ene pumpehaglen hadde avsaget kolbe, kappet løp og påmontert lykt. Den som innehar skytevåpen, våpendeler eller ammunisjon, skal oppbevare gjenstandene slik at uvedkommende ikke får adgang til dem.

Politiet har også funnet narkotiske stoffer hos den tiltalte. I forkant av pågripelsen 14. februar 2017 skal han ved flere anledninger ha brukt amfetamin og hasj.