Tilbys penger for svette sokker og treningsklær

Julie Rafoss reagerer på forespørslene hun får som personlig trener. – Enkelte vil jeg skal løfte dem fra gulvet mens de later som de er døde.

Julie Rafoss

– Jeg får e-poster fra diverse mennesker som ønsker andre tjenester enn de jeg har å tilby, sier personlig trener Julie Rafoss.

Foto: Privat

– De respekterer at jeg er personlig trener, men håper at jeg kan tilby dem ekstra tjenester, sier personlig trener Julie Rafoss (25) fra Vennesla.

«Som PT får jeg mange rare henvendelser. Mennesker som vil kjøpe svette treningsklær, sure sokker, brukte løftebelter og det ene med det andre», skriver hun i et blogginnlegg der hun setter søkelys på baksiden av yrket.

Ble tilbudt 30 000,- for å bære «død» person

I tillegg til å jobben som personlig trener i Kristiansand og Vennesla de siste fem årene, veileder hun også kunder over nett.

Det er der hun får de spesielle henvendelsene.

– En person ville jeg skulle løfte ham fra gulvet mens han lot som han var død. Han hadde sett en video der jeg gjorde markløft, og spurte om jeg kunne løfte ham på samme måte, sier 25-åringen.

Hun kunne hanket inn 30 000 kroner for det spesielle oppdraget, og kan vise til flere personlige trenere som har fått liknende henvendelser.

Høyskolelektor og ekspert på sosiale medier ved Handelshøyskolen BI, Cecilie Staude

Høyskolelektor ved BI og ekspert på sosiale medier, Cecilie Staude.

Foto: Torbjørn Brovold / BI

Ekspert: – Lavterskel å ta kontakt med PT-er på sosiale medier

– Jeg kunne hatt betydelig høyere inntekt dersom jeg hadde sagt ja til slike oppdrag og ønsker, men det er fullstendig uakseptabelt og uaktuelt. Jeg vil kunne stå for for pengene jeg får inn, samtidig som jeg beholder selvrespekten min, sier 25-åringen.

Høyskolelektor ved BI og ekspert på sosiale medier, Cecilie Staude, sier personlige trenere er ekstra utsatt for slike forespørsler dersom de i tillegg eksponerer seg på sosiale medier.

– Jeg har ikke dokumentasjon på at kvinner får mer uakseptable henvendelser via blogg enn menn, men vi vet at det skjer.

Hun viser til at medievanene er i endring, og at folk i større grad selv oppsøker personlige trenere for råd, i stedet for å lese treningsartiker.

– Gjennom sosiale medier er det blitt lavterskel å ta kontakt med bloggere og personlige trenere for råd og tips. De blir kommunikasjonskanaler som mange motiveres av, men det er alltid noen som aldri gir seg, sier hun.

Staude understreker samtidig at PT-er som blogger selv har et ansvar for å formidle hvilke forespørsler som godtas.

Julie Rafoss

Julie Rafoss har jobbet som personlig trener i fem år, men det er ikke alle henvendelsene som er like seriøse.

Foto: Privat