NRK Meny
Normal

Tett rist skapte storflom på sykehusområdet

Mandag startet arbeidet med å finne årsaken til at vannet flommet inn i kjelleren på sykehuset i Kristiansand.

En tett rist var hovedårsaken til oversvømmelsen på Sørlandet sykehus Kristiansand søndag kveld.

– Vi tror mye av vannet kom herfra, sier seksjonsleder Paul Ellila i avdelingen for bygg og anlegg ved Sørlandet sykehus (SSK) og peker på Arenfeldts dam rett bak sykehuset i Kristiansand.

Paul Elila

Seksjonsleder Paul Ellila i bygg og anlegg ved Sørlandet sykehus (SSK).

Foto: Thomas Sommerset / NRK

I tillegg tror han at en dam lenger oppe i Bymarka kan ha gått over sine bredder.

Mistanke mot dam

Dette ble undersøkt nærmere mandag formiddag.

– Men dette var det første stedet jeg tenkte på, sier Ellila og forklarer hvordan en gravemaskin har gravd ut foran den gamle steindemningen.

Dammen ligger idyllisk til i et parkområde mellom plenen og skogen bak sykehuset. Vanligvis er det en liten bekk som sildrer ut fra demningen. I tillegg skal et rør i bakken normalt ta unna vann og lede det i bakken forbi sykehuset og ut i elva Otra.

Ellila opplyser at de jevnlig fører tilsyn med dammen og rørsystemet. Han har ikke opplevd noe lignende tidligere.

Det er gravd opp foran demningen for å løse opp i det som måtte ligge og sperre av jord, stein og kvister bak et stålgitter i rørmunningen.

I tillegg er dammen nærmest tømt for vann ved hjelp tjukke vannslanger, som har ledet vannet over en parkeringsplass og ned i kloakken.

(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Grus og pukk over alt

Hele området mellom denne dammen og sykehusbygningen er fullt av stein og grus, som er gravd ut av vannmassene. Gravemaskiner er brukt til å grave grøfter for å lede vannet bort. Vannet har vasket ut grus under asfaltert vei og parkeringsplasser.

Rundt 160 til 170 centimeter opp på vinduene i kjelleretasjen går det et skille etter hvor høyt vannet stod og presset på vinduene søndag kveld og natt til mandag.

Inne i sykehuset lå det mandag morgen et tynt lag med leire, som nå må suges opp. Noe blir spadd opp og trilles ut i trillebårer.

Meteorologisk institutt opplyser at det søndag ble målt 60 millimeter nedbør på Kjevik.

NETT-TV: Fagdirektør Per Engstrand om situasjonen

Store oversvømmelser på Sørlandet sykehus i Kristiansand fører til at pasienter blir sendt til Arendal. Ingen operasjoner utføres i Kristiansand i dag. Røntgenutstyret vil være ute av drift i flere dager.