NRK Meny
Normal

Strømmen tilbake, men alle operasjoner avlyst

Alle operasjoner ved Sørlandet sykehus Kristiansand innstilles i dag etter ødeleggelsene som følge av at store mengder vann trengte inn i sykehuset i går kveld og i natt. All øyeblikkelig hjelp sendes til sykehuset i Arendal.

Sørlandet sykehus vannskadet

Vannet er ledet bort fra sykehuset. I går kveld sto vannet 1,60 meter opp på vinduene i kjelleren.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Vannmassene er nå ledet bort fra sykehuset. Tilbake ligger store mengde grus og pukk der det til vanlig er asfalt. På gulvet inne i sykehusets kjeller ser man rester av vann og gjørme etter at vannet stod 70-80 centimeter opp på veggen i går kveld.

– Dette får dramatiske konsekvenser for sykehuset de nærmeste dagene, sier fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus.

LES: Siste nytt om flommen

Store ødeleggelser

Vanninntrengningen ble oppdaget rundt kl. 19.30 søndag kveld, og store deler av kjelleretasjen var i løpet av kort tid fylt med vann.

Sikringsskap på Sørlandet sykehus

Her er apparatet som skulle ha driftet røntgenavdelingen. Det er ikke i drift, og fører til full stans i operasjoner og akutt hjelp ved sykehuset i Kristiansand.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Som følge av ødeleggelsene gjennomføres ingen operasjoner i dag. Pasientene det gjelder er kontaktet eller forsøkt kontaktet.

Akuttmottaket er stengt, og pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp sendes til Sørlandet sykehus Arendal.

Ingen nye pasienter er tatt i mot ved akuttmottaket i Kristiansand gjennom natten, disse er sendt til sykehusene i Arendal og Flekkefjord

– Vi kan ta i mot fødsler nå, men det bli ingen planlagte operasjoner i dag, sier fagdirektør Per Engstrand.

Strømmen er tilbake på operasjonsstuer og operasjonsstuer. Men det blir ingen aktivitet på operasjonsstuene i dag.

– Vi har store problemer med røntgen, og vi er avhengig av å få det opp og gå før vi kan ta imot øyeblikkelig hjelp. Det kan ta flere dager. Enn så lenge må vi sende pasienter til Arendal, sier Engstrand.

Engstrand regner med at det kan ta minst tre dager før det blir normal drift ved sykehuset.

– Vannet har ødelagt strømforsyningen til røntgenavdelingen og gjort skader i serverrommet til de to CTene og en MR ved sykehuset i Kristiansand, sier driftsdirektør Per W. Torgersen.

LES: Vannet flommet inn på sykehuset – flere avdelinger uten strøm

.

Grøfter rundt Sørlandet sykehus Kristiansand

Det ble gravd grøfter rundt sykehuset for å lede bort vannmassene i natt.

Foto: Thomas Sommerset / NTK

Tett rist

Det var en tett rist gjorde at et vann gikk over sine bredder, og førte til oversvømmelse i kjelleren på Sørlandet sykehus i Kristiansand søndag kveld.

– Når vi utover mandagen vet vi mer om skadene vil vi beslutte hvordan traumeberedskapen og akuttberedskapen skal organiseres i dagene som kommer, sier klinikksjef Geir Bøhler i Kirurgisk klinikk.

Strømmen er nå koblet tilbake ved avdelingene som var uten strøm. Pasientene ved disse avdelingene ble søndag kveld flyttet til andre avdelinger som ikke var rammet av strømutkoblingen.

SE BILDENE FRA OVERSVØMMELSEN: