NRK Meny
Normal

Strømprisen øker

Billig strøm på grunn av fulle vannmagasiner - kan være en saga blott fra i kveld.

strømpriser

Nedgangen i strømprisen kan være ovver i Kveld, tror ekspert (illustrasjonsbilde)

Strømkabelen fra Sørlandet til Nederland, NorNed-kabelen, fører til økte strømpriser. Kabelen, som går i land på Feda i Kvinesdal, åpnes ved midnatt.

Nå blir det større kapasitet til å selge unna overskuddsstrøm. Strømprisnedgangen i Sør-Norge er dermed over i kveld, tror direktør i analyseselskapet Econ Poyry, Berit Tennbakk.

- På kort sikt vil det bety at strømprisene går opp. Vannkraftprodusentene får rett og slett produsert mer av det overskuddsvannet vi har nå, sier hun.

NorNed-kabelen skulle vært åpnet i januar, men er blitt utsatt flere ganger på grunn av problemer.

LES: NORNED utsatt igjen

Rekordlave strømpriser

Mens store snømengder smelter i fjellene, har redusert overføringskapasitet ut av Sør-Norge gitt de fleste strømkundene rekordlave strømregninger

Men prisnedgangen på strømmen bremses opp. Årsaken er at den nye kabelforbindelsen til Nederland, er stor nok til å eksportere en betydelig del av overskuddsstrømmen ut av landet. Til natten er strømsalget direkte med kontinentet i gang- det bremser prisnedgangen.

Eksporterer overskuddet

Statnett har lagt ned kabelen til fem miliarder kroner for å sikre at Norge både blir kvitt vannet - og at vi får inn nok strøm når vannmagasinene skraper bunnen. Informasjonsdirektør Tor Inge Akselsen sier det er for tidlig å si hvordan strømprisene påvirkes av handelen med Nederland.

- Vi har hatt noen tekniske problemer som har bidratt til et press nedover på strømprisen. Med ny kapasitet vil vi eksportere kraft i overskuddperioder - og det vil trolig bidra til prisene presses opp. Men hvor mye er for tidlig å si, sier Akselsen

Kabel på land

NorNed-kabelen kan frakte strøm tilsvarende fem prosent av det norske forbruket ut og inn av landet.

Foto: Frans Kjetså / NRK