NRK Meny
Normal

Støtter Sabeltann-kollegaer etter utsendelse

Faren til Kaptein Sabeltann-stjernene Mozhdah og Elaha Estanegzai ble denne uka tvangsutsendt fra landet. Nå får jentene bred støtte fra deres skuespillerkollegaer i Kaptein Sabeltann.

Faren til Kaptein Sabeltann-stjernene Mozhdah og Elaha Estanegzai ble denne uka tvangsutsendt fra landet. Nå får jentene bred støtte fra deres skuespillerkollegaer i Kaptein Sabeltann

SE VIDEO: Pinky-skuespillerne Nicolai Naglestad og Max August Key Graarud støtter opp om Mozhdah og Elaha Estanegzai.

Tidligere denne uka meldte NRK om at en afghansk familiefar fra Kristiansand ble tvangsutsendt til Afghanistan på tross av sterke protester fra lokalsamfunnet.

Mannen har fått avslag på søknad om asyl i Norge to ganger.

To av døtrene, Mozhdah og Elaha Estanegzai, er kjent for hundretusener av norske barn som Ravn fra TV-serien om Kaptein Sabeltann og forestillingene i Dyreparken.

Nå får jentene støtte fra en annen barnehelt, Pinky, spilt av Nicolai Naglestad og Max August Key Graarud.

Bytting av roller

– I Kaptein Sabeltanns verden er det jeg som spiller den foreldreløse, og det er Ravn som hjelper meg med å lete etter faren min, sier Nicolai Naglestad som spilte Pinky i TV-serien som gikk på NRK for noen år siden.

Ravn og familien i Kaptein Sabeltann

I Kaptein Sabeltanns verden har Ravn familien sin i behold.

Foto: Mikkel Ekrem/Moxness Catch Live Fotostudio AS

– Men rollene er nå snudd om, og nå det er jeg som må hjelpe Ravn i den virkelige verden. Det er forferdelig at Norge ikke tenker på barna og har valgt å sende faren hennes ut av Norge, på tross av at hele familien hans er her.

Max Key Graarud er blitt kjent som Pinky i forestillingene i Dyreparken de to siste årene. Han mener politikerne ikke har tatt hensyn til barnas beste når de denne uka sendte familiefaren bort fra barna, og tilbake til Afghanistan.

– I dag feires FN-dagen og barn over hele Norge lærer om Barnekonvensjonen og om at politikerne må ta hensyn til hva som er best for barn. Det har de ikke gjort i denne saken, sier Graarud bestemt.

De to Sabeltann-skuespillerne vil derfor bruke FN-dagen til å oppfordre alle norske barn til å kreve at politikerne leser Barnekonvensjonen om igjen.

Også skaperen bak Kaptein Sabeltann, Terje Formoe, uttrykker medfølelse med barna.

Terje Formoe

Mannen bak Kaptein Sabeltann-universet, Terje Formoe uttrykker sympati med Estanegzai-familien.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Som privatperson har jeg selvsagt stor sympati med barna i denne svært vanskelige situasjonen, sier Formoe, som for tiden befinner seg på Kaptein Sabeltann-lansering i Sverige.

Gir ikke opp håpet

Døtrene har tidligere vært adskilt fra faren, under reisen til Norge for seks år siden. Familien kom bort fra hverandre, og barna visste ikke hvor han var i nesten tre år. Etter å ha ankommet Norge og familien flere år etter de andre, ble det besluttet å sende ham tilbake til Afghanistan.

Døtrene Mozhdah og Elaha Estanegzai har spilt karakteren Ravn, både i den populære TV-serien og i Dyreparkens sommerforestillinger. De har ikke gitt opp håpet om å få faren deres tilbake.

– Han er faren vår og vi trenger han veldig. Barn trenger foreldrene sine, slik Barnekonvensjonen slår fast, og vi håper at det å sette fokus på Barnekonvensjonen kan hjelpe oss og søsknene våre til å få pappa hjem igjen, sier de to jentene.

Utlendingsnemnda (UNE) opplyser at de ikke kan kommentere saken uten å være løst fra taushetsplikten fra denne familien eller advokaten deres. NRK har vært i kontakt med advokaten, men foreløpig ikke fått tilgang til saksdokumentene.

Video: Se Mozhdah holde appell for faren sin dagen han ble tvangsutsendt:

I dag demonstrerte elever mot utsendelse av av en familiefar i Kristiansand, Mozhdah Estanejzai og søsknene holdt appell for å hindre utsendelse.