Hopp til innhold

Søndagsbutikker i turistbyer overstrømmes: – Nervøs for å gå inn

Overfylte butikker og stor trengsel gjør det nesten umulig å overholde smittevernreglene på de små søndagsåpne butikkene. Butikksjefer ønsker å åpne opp for å unngå smittefare.

Butikk-kø

Tett ved kassa på remabutikken i Grimstad en søndag i ferien.

Foto: Erik Wiig-Andersen / NRK

Ved Rema 1000-butikken på Biesletta i Grimstad er det satt opp skilt med «maks 8 kunder om gangen».

Men på de travleste feriedagene i turistkommunen, har det vært krevende å få dette til.

– Folk har bare strømmet inn i den vesle butikken. Ofte hele familier med barn, 6–7 stykker ifølge. Det virker som mange tilreisende gir blaffen i avstandsreglene, butikksjef Thomas Ingebretsen.

Butikken er til vanlig en stor dagligvarebutikk. På grunn av regelverket stenges denne på søndager, og handelen flyttes til en såkalt «Brustad-bu» på knappe 100 kvadratmeter.

Thomas Ingebretsen, butikksjef, Rema 1000, Biesletta, Grimstad.

Butikksjef Thomas Ingebretsen sier det har vært svært krevende å ha skikkelig smittevern i en 100 kvadratmeter stor butikk med så stor pågang av turister.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– For lite lokale

Ingebretsen sier det har vært krevende for de i kassa å begrense pågangen.

NRK har selv vært til stede i lokalet to ulike søndager i fellesferien. Begge gangene har det vært svært tett i lokalet.

Avstanden har ofte vært mindre enn én meter.

– Har dere hatt for dårlig kontroll?

– Vi har hatt folk i kassa som har fulgt med. I tillegg til ekstra mannskap. Men det er uansett utfordrende å få til avstand i en så liten butikk når det har vært så mange turister i byen.

Han sier han gjerne skulle ha åpnet den store butikken på søndager. Men fylkesmennene avviste allerede i mars en forespørsel fra Rema 1000 om å slippe reglene om maks 100 kvadratmeter butikklokale på søndager.

–Tør ikke gå inn

Kunde Tone Vik pleier å bruke butikken på Biesletta. Hun sier hun har prøvd å unngå denne på søndager i sommer.

– Jeg har vært nervøs for å gå inn der på søndager. Det har vært svært fullt og tett i lokalet. Jeg sjekker alltid antall biler på utsiden før jeg går inn.

Vik er overrasket over at så mange ikke ser ut til å bry seg om smittefaren.

Therese Tverå er assisterende butikksjef ved Bunnpris i Grimstad. Butikkens søndagsutsalg har hatt køer av kunder på utsiden i fellesferien.

– Det har vært en voldsom pågang av folk i det lille lokalet. Vi har prøvd å holde kontrollen ved hjelp av ekstravakter og Securitas. Men det har vært utfordrende. Vi har reddet oss med å ha relativt god plass foran kassen.

Tverå har besøkt andre søndagsåpne butikker som har hatt det enda verre.

– Jeg har sett små butikklokaler som har vært ekstremt tette av folk.

Selv skulle hun gjerne ha åpnet den store butikken og gitt kundene bedre plass og dermed minske risikoen for smitte.

Tone Vik. Kunde Rema 1000, Grimstad

Tone Vik prøver å holde seg unna matbutikken på søndager pga. av smittefaren.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Ren idioti

Bård Hoksrud (Frp), andre nestleder i transport- og kommunikasjonskomiteen, mener regjeringen må ta sin del av ansvaret for økt smittefare.

– Det er jo ren idioti at man må stenge butikker på mange hundre kvadratmeter og skape køer og trengsel i små butikker.

Hoksrud mener dette er enda et sterkt argument for å få avskaffet Brustad-buene fortest mulig.

Bård Hoksrud

Bård Hoksrud, andre nestleder i transport- og kommunikasjonskomiteen mener regjeringen må ta sin del av ansvaret for økt smittefare.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Ingen forsyningskrise

Konstituert barne- og familieministeria Lindtveit Røse (KrF) sier til NRK at det ikke er noe forsyningskrise her i landet.

– De fleste innbyggere vil ha mulighet i løpet av ukens seks vanlige handledager å få tak i nok mat til å holde gjennom helgen.

Hun mener det ikke nødvendigvis blir bedre smittevern ved å åpne opp for flere dispensasjoner fra forbudet mot søndagsåpne butikker.

– Slik situasjonen er i dag, mener jeg at dagligvarekjedene i samarbeid med ansatte og verneombudene, er nærmest til å sikre gode lokale tiltak. Både når det gjelder smittevern og tilbudet til forbrukerne innenfor lovens rammer.