Hopp til innhold

Ville holde butikker søndagsåpne for å hindre smitte – fikk nei fra staten

Rema 1000 ville gå lenger for å hindre koronasmitte i sine butikker. – En ekstraordinær situasjon som krevde et ekstraordinært tiltak.

Kø i Rema 1000-butikk på Bekkestua 12. mars. Kjedene advarer sammen mot hamstring.

KØ: Rema 1000 på Bekkestua er en av butikkene som har opplevd stor pågang i forbindelse med koronaviruset.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Rema 1000 søkte forrige uke om å midlertidig holde søndagsåpent i alle sine dagligvarebutikker i Norge for å begrense smitte av koronaviruset.

Dagligvarekjeden argumenterte blant annet med at tiltaket ville spre handelen utover og føre til at færre mennesker er til stede samtidig i butikklokalene.

Søknadene, som ble sendt til alle landets fylkesmenn, er nå avslått.

Holdt åpent uten tillatelse

I forbindelse med koronaviruset, har regjeringen gitt nye nasjonale retningslinjer for dagligvarebransjen (ekstern lenke).

Men Rema 1000 ville gå enda lenger for å hindre smittespredning i sine butikker.

I tillegg til å sende søknad, åpnet Rema 1000 hele lokalet i flere av sine søndagsåpne butikker i Midt-Norge forrige søndag, uten tillatelse.

– Da trengselen var som størst fikk vi beskjed fra kjøpmenn og medarbeidere om at situasjonen ute i de små Brustadbu-butikkene ville føles utrygg. Derfor sendte vi søknad, og utvidet arealet i noen få av disse butikkene utover det som er regelen, skriver administrerende direktør i Rema 1000, Trond Bentestuen i en e-post til NRK.

Rema

VILLE UNNGÅ SMITTE: Rema på Rosenborg i Trondheim var en av butikkene som forrige søndag brøt Brustad-bu-regelen og åpnet den store butikken.

Foto: Bjørn Tore Grøtte / NRK

Ba departementet om råd

Fylkesmannen i Vestland er en av flere som snudde seg til departementet, da de mottok søknaden.

– Vi valgte å videresende søknaden til Barne- og familiedepartementet for råd og veiledning, sier Ove Midtbø hos Fylkesmannen i Vestland.

Departementet sendte da brev til alle fylkesmenn, der de understreket at koronaviruset ikke har ført til forsyningskrise i Norge.

De besluttet at slik situasjonen er nå, er det ikke grunnlag for unntak.

– Det er ikke uvanlig at vi får søknader om søndagsåpent, men selvsagt uvanlig at vi får søknader på grunn av slike ekstraordinære situasjoner. Det er fornuftig at sentrale myndigheter gir avklaring i slike saker, sier Midtbø.

KORONA-HANDLING: Folk fylte denne uken handlevognene ekstra fulle.

IKKE FORSYNINGSKRISE: Koronaviruset har ikke ført til forsyningskrise i Norge. Likevel har mange nordmenn valgt å hamstre.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

I brevet (ekstern lenke) skriver departementet blant annet:

«De fleste innbyggere vil ha mulighet i løpet av ukens seks alminnelige handledager til å få tak i nok mat til å holde gjennom helgen. Når det gjelder søndagsåpne butikker som et smittebegrensningstiltak, må de ønskede positive virkningene veies mot hensynet til blant annet ansattes hvile, renhold, rydding og etterfylling av varer.»

Departementet skriver i tillegg at kun dersom situasjonen skulle endre seg vesentlig, vil man se på muligheten for unntak.

Vil ikke trosse reglene igjen

Etter avslag på søknadene til alle landets fylkesmenn, får Rema 1000 kun holde butikker under 100 kvadratmeter åpne på søndag.

Rema 1000-direktøren ser ikke lenger på dette som et problem. Han viser til at situasjonen har endret seg siden de sendte søknadene.

– Hamstringen har avtatt, og situasjonen er mer normalisert i butikkene. Vi vil derfor ikke fortsette tiltaket (med å holde større butikker åpne på søndager, journ.anm.).

– Det viktigste for oss er å ta vare på våre hverdagsheltene som står i førstelinjen, slik at kundene kan handle trygt og folk får mat.

Trond Bentestuen, konserndirektør Personmarked i DNB

STOR TRENGSEL: Rema 1000-direktør Trond Bentestuen sier den store trengselen forrige uke, gjorde at de valgte å søke om å holde alle butikkene søndagsåpent.

Foto: TOM INGEBRIGTSEN / NRK