NRK Meny
Normal

Slik blir livet i fengsel for drapsdømt 16-åring

Gutten som er dømt til 11 års forvaring for dobbeltdrapene i Kristiansand, kan være ute om sju år. Nå skal han først i gang med utdannelsen i Bergen.

Barnefengselet

Kristiansandsgutten som drepte Jakob Hassan og Tone Ilebekk, skal sone de første årene ved ungdomsenheten i Bjørgvin fengsel i Bergen.

Foto: Siri Kleiven Strøm / NRK

Siden gutten ble siktet for dobbeltdrapet i desember, har han vært varetektsfengsla ved ungdomsenheten i Bjørgvin fengsel i Bergen. Der skal han fortsette soningen de neste årene.

– Vi skal tenke utover, og mot en fremtidig løslatelse. Det begynner vi med med en gang, sier miljøterapeut ved Bjørgvin, Mats Thorsen.

Han fulgte 16-åringen gjennom hele rettssaken. Gutten ønsket ikke å ha foreldrene til stede.

Tone Ilebekk og Jakob Abdullahi Hassan

Tone Ilebekk (48) forsøkte å hjelpe Jakob Hassan (14) som lå knivstukket på bakken. Da ble hun selv drept med 32 knivstikk av den da 15 år gamle gutten.

Foto: Privat

16-åringen er dømt til 11 års forvaring med en minstetid på sju år og fire måneder, noe som betyr at han kan være en fri mann om sju år. Fra første dag jobbes det mot denne dagen i Bjørgvin fengsel.

Mats Thorsen

Miljøterapeut ved Bjørgvin, Mats Thorsen, er en av dem som jobber tettest på 16-åringen. Han fulgte gutten i retten i Kristiansand.

Foto: KARI JEPPESTØL ARNTZEN / NRK

– Nå er det viktigste å normalisere situasjonen så godt det lar seg gjøre. Han er en ungdom som trenger å gå på skole, og ha en så grei hverdag som mulig, sier Thorsen.

Åsane videregående skole

Gutten utførte dobbeltdrapene da han gikk i 10. klasse, og har i vår fullført ungdomsskolen. Undervisningen har foregått i fengselet.

Nå skal han fortsette på Åsane videregående skole. Undervisningen foregår i fengselet, men Thorsen vil ikke uttale seg om hvilken utdannelse gutten skal i gang med.

Ble nektet å se voldsfilmer

Kari Eriksen Øverland

Ungdommen skal komme ut så rehabilitert som mulig, sier psykologspesialist ved Helse Bergen, Kari Eriksen Øverland.

Foto: KARI JEPPESTØL ARNTZEN / NRK

I retten kom det frem at 16-åringen hadde ønsket å se grove voldsfilmer i fengselet, men ble nektet dette.

– Det kan være aldersgrenser på filmer, som de i utgangspunktet er gamle nok til å se, men som vi finner uheldig. Vi skal jobbe forebyggende og hardt for at ungdommen ikke skal gjenta kriminaliteten, sier Thorsen.

16-åringen har i tiden før dobbeltdrapet foretatt omfattende søk på skolemassakrer, Anders Behring Breivik, seriemordere og terror.

Psykologspesialist ved Helse Bergen, Kari Eriksen Øverland, fulgte også 16-åringen i retten, og er psykolog ved Ungdomsenheten.

– Vi må jobbe med risikofaktorene, altså den kriminaliteten som har ført til at de sitter i fengsel, sier hun.

I tillegg sier hun det er avgjørende å begrense isolasjonsskader, jobbe med læring og mestring, slik at ungdommene har størst mulig sjans til å komme ut som gode samfunnsborgere.

Har fulgt lite med på egen sak

Svein Kjetil Stallemo

Forsvarer Svein Kjetil Stallemo har inntrykk av at den drapsdømte ikke har fulgt mye med på nyheter om saken da den gikk for retten.

Foto: NRK Sorlandet / NRK

Gutten kan se TV, og har dermed kunnet følge nyhetssendinger i forbindelse med rettssaken. Forsvarer Svein Kjetil Stallemo har ikke har inntrykk av at 16-åringen har fulgt mye med på egen rettssak i mediene:

– Jeg tror kanskje de i fengselet finner på noe annet akkurat når Dagsrevyen kommer.

Dagen i fengselet avsluttes klokka 21.30 ved vaktskifte. Da låses dørene, og det skal være ro på rommene.

Det er foreløpig ikke klart om forvaringsdommen ankes eller blir rettskraftig.