NRK Meny
Normal

15-åring passes på i spesialfengsel for barn

Den dobbeltdrapssiktede 15-åringen er overført til Bjørgvin fengsels ungdomsenhet, der han følges opp av ansatte med spesialkompetanse.

Barnefengselet

BARNEFENGSEL: Her på Bjørgvin fengsel sin ungdomsenhet skal barn være bak lås og slå, men i minst mulig grad merke at de er det. (ARKIVFOTO)

Foto: Siri Kleiven Strøm / NRK

15-åringen som er siktet for drapet på Jakob Abdullahi Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) i Kristiansand, sitter varetektsfengslet på ungdomsenheten ved Bjørgvin fengsel.

På grunn av den siktedes lave alder og at han ble utskrevet fra psykiatrisk sykehus onsdag, gjør at han ikke kan oppholde seg i et vanlig fengsel, har forsvarer Svein Kjetil Stallemo sagt.

Han har derfor det siste døgnet blitt overført til den spesialtilpassede avdelingen ved Bjørgvin fengsel.

Per Omdal leder ungdomsenheten og er assisterende fengselsleder ved Bjørgvin fengsel. Han ønsker ikke å uttale seg om 15-åringen, men snakker på generelt grunnlag om hvordan barn følges opp.

– I et ordinært fengsel må i hovedsak den innsatte tilpasse seg systemet i fengselet. Ved ungdomsenheten vil fengselet tilpasse seg behovene til den enkelte, sier Per Omdal.

Må også beskytte samfunnet

Omdal sier at de har høyere bemanning enn ordinære fengsler og bistand fra helsepersonell, barnevernsfaglig personell og fra skolehold.

Samfunnets behov for beskyttelse må veies mot den innsattes behov for å bli tatt vare på.

– Oppdraget vårt består av å gjennomføre et fengselsopphold som er betryggende for samfunnet. I tillegg ligger det i stor grad en ivaretagelse av den enkelte innsatte i henhold til FNs barnekonvensjon, slik at de behovene som han eller hun måtte ha, overholdes på best mulig måte, sier han.

Politiets krimteknikere ved åstedet

Krimteknikere på stedet der Jakob Abdullahi Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) ble drept ved Wilds Minne skole i Kristiansand mandag ettermiddag.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Ulovlig å ha ham i vanlig fengsel

Omdal sier at det ville vært på kant med barnekonvensjonens artikkel 31 å ha barn i ordinære fengsler.

– Hovedregelen er helt klar på at barn og voksne ikke skal omgås i fengsel, sier han.

Den drapssiktede er varetektsfengslet i to uker i første omgang. Omveltningen fra et vanlig liv til et liv bak lås og slå vil være tyngende, forteller Omdal, og de gjør sitt beste for å ruste personene til et liv utenfor murene igjen.

– For de aller fleste er det en stor overgang fra hverdag til fengsel. Innledningsvis er det veldig mye fokus på ivaretakelse av den enkelte når man da som ung kommer i fengsel. Vi ønsker også å ruste den enkelte i best mulig grad til håndtere situasjonen utenfor fengselet når den hverdagen da eventuelt måtte komme, sier han.

Omdal sier at de innsatte på ungdomsenheten stadig sitter inne med alvorligere siktelser og dommer.

– Generelt sett har det vært en utvikling de siste årene til at terskelen for å komme i fengsel for de under 18 år har blitt stadig høyere. Det ser vi og på de straffbare forholdene som ligger til grunn for innsettelsen, at alvorlighetsgraden og omfanget blir større og større, sier han.