Hopp til innhold

Gunnar (10) og Lea (12) dropper skolen for klimaet

Ti år gamle Gunnar og storesøsteren Lea er bekymret for hvordan det skal gå med planeten. Den første fredagen i mars dropper de derfor skolen for å streike.

Lea og Gunnar

De er unge og opptatt av kloden vår. Nå oppfordrer norske skolebarn til streik en dag i måneden, for å øko fokuset på klima og miljø. Initiativtakere er en famlie i Kristiansand.

CO₂ i atmosfæren
420.4 ppm
1,5-gradersmålet
+1.05 °C
Les mer  om klima

– Vi er den neste generasjonen og vi må gjøre noe for å redde miljøet, sier Lea Regina Miradatter Transeth (12).

Sammen med lillebroren håper hun å få med seg klassekamerater fra Steinerskolen i Kristiansand på streik for miljøet fredag 1. mars.

De håper også at elever fra andre skoler gjør det samme.

– Vi må passe bedre på jorda vår. Hvis ikke kan den bli helt ødelagt, sier 10 år gamle Gunnar Thorsen.

Målet er å få et politisk vedtak på å kutte 90 prosent av CO2-utslippene innen 2050.

Søskenparet fra Kristiansand har latt seg inspirere av svenske Greta Thunberg (16), jenta som først brukte skolestreik for klimasaker.

Engasjementet har blant annet ført til at elever i Sverige, Tyskland, Sveits og Belgia de siste ukene har brutt skoleplikten for å rette oppmerksomheten mot miljøet.

Greta Thunberg (15) har bestemt seg for å skulke skolen for å få svenske politikere til å bry seg mer om klimaspørsmål i den svenske valgkampen.

Greta Thunberg (15) har bestemt seg for å skulke skolen for å få svenske politikere til å bry seg mer om klimaspørsmål i den svenske valgkampen.

Støtte fra rektor

Ved Lovisenlund skole i Kristiansand stiller rektor Stig Atter seg positiv til elever som vil streike for miljøet.

Dersom det skulle bli aktuelt for noen av elevene på skolen, ville han ha gått i dialog med foreldrene.

– Elevengasjement er bra. Vi kan ikke oppfordre til sivil ulydighet, men engasjementet måtte vi ha tatt på alvor. Miljø er på dagsorden.

Stig Atter Lovisenlund skole

POSITIV: Rektor Stig Atter ved Lovisenlund skole i Kristiansand applauderer engasjementet fra elevene.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Fraråder streiking

Skolebarn som går ut i streik for miljøet er ingen god idé, mener oppvekstdirektør Svein Ove Ueland i Kristiansand kommune.

– Barn og unge skal være på skolen når det er skoletid. Vi kan ikke akseptere at elever blir borte fra undervisning, uansett hvilket formål de vil streike for, sier Ueland.

Planen er at elevene som streiker skal få undervisning om klima og miljø på Grønt Senter i sentrum av Kristiansand. Ueland roser engasjementet, men er uenig i metoden.

– Det er ikke sånn at organisasjoner eller andre bør oppfordre barna til å streike, selv om det er et alternativt undervisningsopplegg.

Svein Ove Ueland

KRITISK: Oppvekstdirektør Svein Ove Ueland i Kristiansand kommune mener skolestreiking er en helt feil måte å vise engasjement på.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Bekymret mor

Skolestreiker skal etter planen arrangeres én fredag i måneden. Det kommer til å fortsette hver måned fram til den varslede demonstrasjonen «Klimabrølet» i Oslo i september.

– Men det er ikke sånn at elevene får fri fordi de streiker, sier mor og MDG-politiker Mira Thorsen, som hjelper barna med å arrangere skolestreiken.

Gunnar, Mira og Lea

STREIKER: Mor og MDG-politiker Mira Thorsen fra Kristiansand

Foto: Christina Cantero / NRK

Hun viser til at det kommer til å bli alternativ undervisning der elevene lærer om klima, miljø og hvordan man kan engasjere seg politisk.

– Som forelder og bekymret mor tenker jeg at det finnes få ting som er bedre å bruke én fredag i måneden på enn å lære om klima og miljø. Vi skal jo tross alt gjøre verden bedre.