Roald Dahls brev samlet i bok

Gjennom hele livet skrev forfatteren Roald Dahl brev til sin norske mor, Sofie. Nå er et utvalg av brevene samlet i en bok.

Roald Dahl

Forfatteren Roald Dahl skrev utallige brev til sin mor gjennom hele livet. Nå har brevene blitt til en bok.

Foto: SCANPIX / NTB scanpix

I år er det hundre år siden forfatteren som tilbrakte mange ferier på Strand Hotel på Fevik i Grimstad, ble født.

Boken viser blant annet hvordan Dahl utviklet seg som historieforteller.

«Kjære mamma. Tusen hjertelig takk for rulleskøytene. De er topp. Var de det største paret? Når jeg strekker foten helt ut, så passer de perfekt, men hvis føttene mine vokser noe særlig mer, så vil de ikke passe.»

Roald Dahl til sin mor

Slik starter et av brevene Roald Dahl skrev til moren da han var 13 år gammel og gikk på kostskole.

Tok vare på alle

Roald Dahl, kjent over hele verden for Charlie og sjokoladefabrikken og mange av sine andre barnebøker, og også sine ofte makabre noveller for voksne, hadde et nært forhold til sin mor Sofie Magdalene.

Dahl ble født i Wales, men foreldrene var norske. Faren døde da Roald bare var tre år gammel. Gjennom hele livet, fra han var åtte år gammel og gikk på kostskole, til han var pilot under andre verdenskrig og senere britisk spion i USA, skrev Roald brev til moren.

Moren hans tok vare på dem alle, uten at han visste det. Dahl fikk først vite det etter morens død i 1967, sier forfatter og redaktør Donald Sturrock.

Totalt er det snakk om over 600 brev, og Sturrock som tidligere har skrevet Roald Dahl-biografien «Storyteller», har samlet hundre av dem i en egen bok. For et par uker siden kom boka «Letters from Boy: Roald Dahl's letters to his mother», ut i Storbritannia.

Steven Spielberg

Steven Spielberg har filmatisert Dahls barnebok «SVK». I august er det norgespremiere.

Foto: JOE KLAMAR / Afp

Nært forhold

– Den viser alle som er interessert i Roald Dahl, hva han skrev før han ble forfatter, sier Sturrock.

Han synes brevene er interessante og underholdende.

– Noen ganger forteller han historier hvor han finner opp fantastiske historier med dyr. Det ble skrevet hovedsakelig for å underholde moren, sier Sturrock.

Dahl hadde det ikke bra på kostskolen, likevel røper han aldri hvor ille det er i brevene til moren. Istedenfor finner han alltid noe morsomt og underholdende å skrive om. Det samme gjelder når han senere drar til Afrika og under krigen.

Roald Dahl portrett

Den verdenskjente forfatteren Roald Dahl tilbrakte mange sommerferier på Strand Hotel på Fevik i Grimstad.

Foto: NTB scanpix

– For en engelskmann er det overraskende å se hvor oppriktig og åpent forhold Dahl hadde til moren. Han forteller henne omtrent alt han tenker på. Han snakker om sex og drikking. Det er ikke noe som blir skjult i forholdet til moren, sier Sturrock.

Selv om Dahls førstespråk hjemme var norsk, er alle brevene på engelsk.

Boka er foreløpig ikke å få tak i på norsk.

Feires verden over

13. september er det hundre år siden norsk-britiske Roald Dahl ble født, og det markeres ulike steder i verden.

Her hjemme vil det blant annet bli arrangement i Sarpsborg, fødebyen til Roald Dahls far Harald, og Gyldendal, Dahls norske forlag, planlegger å trykke flere av titlene hans opp igjen i nye, oppussede utgaver med farger.

Det blir også arrangement i Cardiff, hvor Roald Dahl ble født, og i august er det norgespremiere på Steven Spielbergs filmatisering av Dahls barnebok «SVK».

Roald Dahl døde i 1990, 74 år gammel.